Η εγκληματικότητα στις γειτονιές
Απόψεις
Με το Νίκο Μόσχοβο
Δημοσιογράφο -Συγγραφέα
00:49:45,11/07/2021

Θα μπορούσαν μερικά πράγματα να γίνουν, ώστε να νιώσει ο κόσμος πιο ασφαλής, και οι αστυνομικοί να στραφούν πιο έντονα στο κύριο έργο τους, που δεν είναι άλλο από την προστασία της περιουσίας, καθώς και πρώτα απ’ όλα της ζωής των συνανθρώπων τους. Εκεί στις γειτονιές, όπου ζουν καθημερινά οι άνθρωποι της «διπλανής πόρτας».Φωτογραφία από Andrew Martin από το Pixabay
Η δολοφονία του 44χρονου υπάλληλου καταστήματος ψιλικών από άγνωστο – μέχρι στιγμής- δράστη κατά τη νυχτερινή βράδια της Παρασκευής 5 Νοεμβρίου 2021 στην κεντρική οδό Γρηγόρη Λαμπράκη της Άνω Τούμπας στη Θεσσαλονίκη, φέρνει για ακόμη φορά στο προσκήνιο το μεγάλο θέμα της εγκληματικότητας, που σημειώνεται στις γειτονιές της χώρας.
Η κοινή λογική
Σε ετούτο το άρθρο έχοντας βάση την κοινή λογική θα περιγράψουμε μερικές πρώτες σκέψεις λέγοντας καταρχήν πως οι άνδρες και οι γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας δε μπορούν πάντοτε να προλαμβάνουν το κακό.
Όχι, γιατί δε το θέλουν, αλλά διότι δυστυχώς πάντοτε θα υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι – οποίες επιζητούν το κακό του συνανθρώπου τους.
Επιστροφή στην κύρια αποστολή
Ωστόσο, θα μπορούσαν μερικά πράγματα να γίνουν, ώστε να νιώσει ο κόσμος πιο ασφαλής, και οι αστυνομικοί να στραφούν πιο έντονα στο κύριο έργο τους, που δεν είναι άλλο από την προστασία της περιουσίας, καθώς και πρώτα απ’ όλα της ζωής των συνανθρώπων τους. Εκεί στις γειτονιές, όπου ζουν καθημερινά οι άνθρωποι της «διπλανής πόρτας».
Προτάσεις
Χωρίς να διεκδικούμε «δάφνες παντογνωσίας» και δίχως να θεωρούμε πως έχουμε το «αλάθητο του Πάπα», θα θέλαμε να προτείνουμε τα εξής:
1.Να «πάρει σάρκα κι οστά»
ο θεσμός του αστυνόμου της γειτονιάς
Να εφαρμοστεί στην πράξη ο θεσμός του αστυνόμου της γειτονιάς, με καθημερινές πεζές περιπολίες σε όλους τους δρόμους, με άνδρες και γυναίκες μέλη του σώματος, που να μπορούν να μιλήσουν ακόμη και στην κάθε γιαγιά. Η υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος προϋποθέτει ότι πρέπει πρώτα να γίνει μια ειδική ταχύρρυθμη εκπαίδευση με γνώσεις ψυχολογίας, ώστε να μπορέσουν οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί να αποκτήσουν την καθημερινή επαφή με τον κόσμο της γειτονιάς, όπου θα περιπολούν.
Αυτό σημαίνει την εκπόνηση ενός άλλου οργανογράμματος, την υλοποίηση μιας άλλης διάταξης των υφιστάμενων δυνάμεων και την εμπέδωση μιας νέας φιλοσοφίας με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα.
2.Απεμπλοκή
από τα γραφειοκρατικά καθήκοντα
Να αποφορτιστούν οι αστυνομικοί από τα πολλά και ενίοτε αχρείαστα γραφειοκρατικά καθήκοντα, που τους «απομυζούν» ώρες από το κύριο έργο τους μέσω της ψηφιοποίησης των καθαρά γραφειοκρατικών διαδικασιών.
3.Θέσπιση ξεχωριστού σώματος
προστασίας υψηλών προσώπων
Να θεσπιστεί ένα ειδικό ξεχωριστό σώμα προστασίας υψηλών προσώπων με πολύ υψηλή εκπαίδευση και το οποίο να αποκτήσει τη δική του, τεχνολογική υποδομή.
Το συγκεκριμένο σώμα να τελεί υπό την εποπτεία κι έλεγχο άλλου κρατικού φορέα ή της Βουλής των Ελλήνων, ώστε οι αστυνομικοί να αποφορτιστούν μια και για πάντα από αυτό το καθήκον και να «ριχθούν στη μάχη της γειτονιάς». Μπορεί ο εποπτεύων φορέας να είναι και το Υπουργείο Δημοσίας Τάξης, αλλά το σώμα αυτό να μην είναι αστυνομικό, αλλά να αποτελεί κάτι το άλλο και ξεχωριστό.

Να εφαρμοστεί στην πράξη ο θεσμός του αστυνόμου της γειτονιάς, με καθημερινές πεζές περιπολίες σε όλους τους δρόμους, με άνδρες και γυναίκες μέλη του σώματος, που να μπορούν να μιλήσουν ακόμη και στην κάθε γιαγιά. Φωτογραφία από Gerd Altmann από το Pixabay
4.Χρησιμοποίηση των πιο σύγχρονων μέσων τεχνολογίας
Να χρησιμοποιηθούν τα πιο σύγχρονα μέσα τεχνολογίας για τη διαλεύκανση και την πρόληψη περιστατικών εγκληματικότητας στις γειτονιές.
5.Χρηματοδότηση της ασφάλειας
των μικρών –πολύ μικρών επιχειρήσεων
Να θεσπιστεί ένα πρόγραμμα με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο τη χρηματοδότηση της ασφάλειας – προστασίας των μικρών –πολύ μικρών επιχειρήσεων με τον απαραίτητο και κατάλληλο τεχνολογικό εξοπλισμό.
Εν κατακλείδι
Δε νομίζουμε πως τα «ξέρουμε όλα», αλλά σκεφτήκαμε μερικά πράγματα με βάση το γενικό καλό και γνωρίζοντας ότιπάντοτε πως δε μπορείς να τα προβλέψεις όλα,καθώς κι έχοντας κατά νου ότι καλύτερα ξέρουν πάντοτε τα πράγματα αυτοί, που κάνουν μια δουλειά (σ.σ. δη σε αυτή την περίπτωση οι ίδιοι οι αστυνομικοί).
Το θέμα, όμως, είναι να ελαχιστοποιήσεις όσο γίνεται τις πιθανότητες να συμβεί το κακό.
©Typologos.com 2021