Η δια βίου άσκηση στις γυναίκες βελτιώνει τη λειτουργία των μυών
Επιμέλεια: Νίκος Μόσχοβος
22:01:51,01/07/2020

Η άσκηση καθ’ όλη τη ζωή μιας γυναίκας μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της μυϊκής δύναμης κατά τη διαδικασία της γήρανσης, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες.Φωτογραφία από thirzzy από το Pixabay
Η άσκηση καθ’ όλη τη ζωή μιας γυναίκας μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της μυϊκής δύναμης κατά τη διαδικασία της γήρανσης, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες. Η πρώτη μελέτη που εξετάζει τις επιπτώσεις της δια βίου αερόβιας άσκησης στους μύες της γυναίκας, καθώς αυτή μεγαλώνει, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας (Journal of Applied Physiology) και επελέγη ως επιλεγμένο- κορυφαίο άρθρο APSselect για τον Ιανουάριο του 2020.
Η πολιτισμική «έκρηξη», που σημειώθηκε τα τελευταία 50 χρόνια και περίβαλλε τη συμμετοχή των γυναικών στον επαγγελματικό ή στον ελίτ αθλητισμό φαίνεται ότι «οδήγησε» περισσότερες απ’ αυτές να είναι σωματικά δραστήριες για μεγάλες περιόδους της ζωής τους.
Στην πραγματικότητα ξεπερνούν σήμερα οι γυναίκες τους άνδρες σε οργανωμένους αθλητικούς διαγωνισμούς.
Παρόλα αυτά, αν και περισσότερες γυναίκες εμπλέκονται στη δια βίου άσκηση (σε ψυχαγωγικό ή ανταγωνιστικό επίπεδο ) δεν έχει μελετηθεί καλά η σπουδαιότητα αυτής στη συνολική διάρκεια της ζωής της κάθε γυναίκας.Η περισσότερη γνώση για τις επιπτώσεις της αερόβιας άσκησης στους μυς σε κυτταρικό επίπεδο μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να καταλάβουν καλύτερα το πώς η σωματική δραστηριότητα επιβραδύνει τις διάφορες πτυχές της γήρανσης.
Οι ερευνητές του Ball State University στο Muncie της Indiana των Η.Π.Α. ανέλυσαν τη μυϊκή δύναμη, τη δύναμη και το μέγεθος και τον τύπο των μυϊκών ινών στους μυς των μηρών τριών ομάδων γυναικών:
Η μια ομάδα είχε ηλικία άνω των 70 ετών και είχε ασκηθεί με συνέπεια για σχεδόν 50 χρόνια («παλαιότερες ασκούμενες»).
Η δεύτερη ομάδα είχε μέσο όρο ηλικίας 25 ετών και όλες ήταν τακτικά σωματικά δραστήριες (νεαρές ασκούμενες»).
Μια τρίτη ομάδα ήταν επάνω από την ηλικία των 70 ετών και δεν ασκούνταν τακτικά.
Για τις ηλικιωμένες ασκούμενες βρέθηκε ότι είχαν περισσότερες αργές μυϊκές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην αντοχή και στην αποτελεσματικότερη χρήση της ενέργειας από ό,τι εμφάνιζαν οι άντρες τους, καθώς και οι νέες ασκούμενες.
Σε σύγκριση με τους νεότερες ασκούμενες και για τις δύο ομάδες ηλικιωμένων γυναικών διαπιστώθηκε πως είχαν μικρότερες ίνες γρήγορης συσπάσεως.
Πρόκειται για το είδος των μυών που συμβάλλουν περισσότερο στη δύναμη παρά στην αντοχή.
Για τις ηλικιωμένες ασκούμενες εξακριβώθηκε πως είχαν μεγαλύτερη δύναμη στις μυϊκές ίνες αργής ρωγμής και διατηρούσαν την ισχύ στις ίνες μυϊκής ταχείας σύσπασης σε σύγκριση με αυτές, που δεν αθλούνταν.
Η λειτουργία των μυϊκών ινών ταχείας συστολής μειώνεται συνήθως με την ηλικία.
«Τα αποτελέσματα αυτά είναι μοναδικά και παρέχουν νέες ιδέες για τη γήρανση της σκελετικής πλαστικότητας στις γυναίκες στο μυοκυτταρικό επίπεδο», γράφουν οι ερευνητές στο άρθρο τους, και συμπληρώνουν ότι:
«Η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να εξετάσει άλλους τρόπους άσκησης (δηλαδή, την άσκηση αντίστασης) και το πιθανό ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων σε πολλαπλά φυσιολογικά συστήματα με τη Δια Βίου άσκηση».
©Typologos.com 2020