H αγιογραφία είναι η κατάθεση ψυχής του πνεύματος

Με  λαμπρότητα τελέστηκαν τα εγκαίνια

της έκθεσης «Σύγχρονες όψεις του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη»  στο Διοικητήριο

18:50:36,10/26/2019
Έκθεση Αγίου Δημηρίου - Εγκαίνια- Διοικητήριο

Τη διάσταση της αγιογραφίας ως «κατάθεση ψυχής» του πνεύματος αναδεικνύει η καλλιτεχνική έκθεση με τίτλο «Σύγχρονες όψεις του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη»

Τη διάσταση της αγιογραφίας ως «κατάθεση ψυχής» του πνεύματος αναδεικνύει η καλλιτεχνική  έκθεση με τίτλο «Σύγχρονες όψεις του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη»,  η οποία εγκαινιάστηκε το πρωί του Σαββάτου 26 Οκτωβρίου 2019 από τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και υπό την παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Διοικητήριο, όπου θα διαρκέσει έως και τις 26 Νοεμβρίου.

Ο  Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης)  Θεόδωρος Καράογλου, επισήμανε ότι η έκθεση αναδεικνύει μια άγνωστη για όλους σχέση της ιστορίας του έθνους και της Θεσσαλονίκης με τον Πολιούχο της. Σχέση τόσο δυναμική,  που άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά της,  στην εικαστική παρουσίασή του.

«Επιλέξαμε να εκθέσουμε και αγιογραφίες, γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι η αγιογραφία δεν είναι ζωγραφική,  αλλά θεολογία. Γιατί δεν αποτελεί καλλιτεχνική έκφραση,  αλλά κατάθεση ψυχής του ανθρώπου. Γιατί δεν είναι στολίδι, αλλά ο επιούσιος άρτος του πνεύματος», είπε ο υφυπουργός και ανέφερε:

«Μέσα από τις δράσεις που διοργανώνουμε θέλουμε να αφυπνίσουμε συνειδήσεις. Να αγαπήσουμε και πάλι τον τόπο μας. Να αγκαλιάσουμε εκ νέου την Ελλάδα και μέσα από την ενεργοποίηση των πολιτών να υψώσουμε ψηλότερα την ελληνική σημαία. Για να καταδείξουμε ότι η θέληση,  όταν διακατέχεται από σταθερότητα και καθαρότητα σκοπού είναι ο δημιουργός και η κινητήρια δύναμη των πάντων».

Έκθεση Αγίου Δημηρίου - Εγκαίνια- Διοικητήριο

Η έκθεση «Σύγχρονες όψεις του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη» εγκαινιάστηκε το πρωί του Σαββάτου 26 Οκτωβρίου 2019 από τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο

Για τον Πολιούχο Άγιο Δημήτριο τόνισε ο κ.  Καράογλου ότι «πίστευε με όλη του,  την καρδιά και αυτό που πίστευε δεν το έκρυβε. Δίδασκε φανερά το Χριστιανισμό,  χωρίς να φοβάται. Το παράδειγμά του,  οφείλουμε να ακολουθήσουμε και εμείς. Να πιστέψουμε στις αστείρευτες δυνάμεις του εαυτού μας, και του  έθνους μας. Να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών και να επιστρέψουμε στο δρόμο της προόδου. Οδηγός μας σε αυτό το ταξίδι είναι τα εκθέματα του Αγίου Δημητρίου που εκτίθενται από σήμερα στο Διοικητήριο».

Έκθεση Αγίου Δημηρίου - Εγκαίνια- Διοικητήριο

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος παραλαμβάνει ακριβές αντίγραφο του Πρωτοκόλλου Παράδοσης της Θεσσαλονίκης,από τον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Θεόδωρο Καράογλου

Ο επικεφαλής των επιμελητών της έκθεσης – ομότιμος καθηγητής της ιστορίας της Τέχνης του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης  (Α.Π.Θ.)   Μιλτιάδης Παπανικολάου, έκανε εκτενή αναφορά στη μοναδικότητα που έχει η λατρεία του Αγίου Δημητρίου σε ό,τι αφορά στην όλη παρουσία του,  στην τέχνη και στον πλουραλιστικό τρόπο της απεικόνισής του.

«Τα έργα που συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση αυτή μπορεί να έχουν τυπολογικές, εικονογραφικές και προφανώς και άλλες διαφορές. Το σημασιολογικό τους, όμως,  περιεχόμενο είναι κοινό και έχει το χαρακτηριστικό ότι μεταφέρει μια μοντέρνα αντίληψη για τους Έλληνες και τις αξίες περί Έθνους, ελληνικής ταυτότητας και ελληνικής συνείδησης, αλλά και για τις διαφαινόμενες προοπτικές του Ελληνισμού στο επίπεδο της ειρηνικής συνύπαρξης, της ελληνικής παιδείας, καθώς και της πολιτισμικής διαχρονίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραλαμβάνει ακριβές αντίγραφο του Πρωτοκόλλου Παράδοσης της Θεσσαλονίκης ,από τον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Θεόδωρο Καράογλου

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, επισήμανε ότι ο Άγιος Δημήτριος εμπνέει και θα εμπνέει στο διηνεκές ως υπόδειγμα πίστης και θάρρους.

«Ο Χριστιανισμός από τη φύση του είναι εκείνος, ο οποίος διδάσκει τη θρησκευτική ελευθερία. Ουδέποτε ο Χριστιανισμός απαίτησε την πίστη. Η πίστη στη χριστιανική διδασκαλία προήλθε από την υπεροχή κατά τη διδασκαλία της,  και αυτό αναδεικνύει το πρώτος σκέλος του Αγίου Δημητρίου σε ό,τι αφορά στην έμπνευση, την οποία παρείχε στην τέχνη.

Το δεύτερο σκέλος είναι του θάρρους. Ας θυμηθούμε ότι ο Άγιος Δημήτριος ενθάρρυνε τον Νέστορα εναντίον του Λυαίου και έδειξε αυτό που φαίνεται από τις εικόνες του, τη δύναμη του να αντλείς θάρρος που σου παρέχει τη δυνατότητα να αντισταθείς απέναντι σε αυθαιρεσίες, απέναντι σε εν δυνάμει,  αλλά όχι στην πραγματικότητα υπέρτερες εξουσίες, δείχνοντας σε εμάς πως σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να υπερασπιστούμε τον τόπο μας, την ιστορία, το λαό μας,  και το έθνος μας», υπογράμμισε –  μεταξύ άλλων – ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Επίσης,  χαρακτήρισε τα παρουσιαζόμενα έργα τέχνης  «πολυδιάστατα και πολυπρισματικά και από πλευράς έμπνευσης και από πλευράς απόδοσης του νοήματος,  το οποίο θέλουμε να μεταγγίσουμε και να μεταλαμπαδεύσουμε», ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος λέγοντας ότι:

«Ο Άγιος Δημήτριος είναι εκείνος που μας δίνει τη δυνατότητα, ακόμα και σήμερα, πάντα μέσα από τη δική του,  πορεία στο πλαίσιο της ιστορίας και της θρησκείας, να είναι πηγή έμπνευσης ως εκπρόσωπος της Χριστιανοσύνης».

Ακόμη, σημείωσε ότι: «Δεν πρέπει να υποτιμάμε εμείς οι Έλληνες, εμείς οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, την τεράστια δύναμη της Χριστιανοσύνης σε ό,τι αφορά στην έμπνευση, την οποία παρέχει στην τέχνη.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε τα εύσημα στον κ. Καράογλου ενθυμούμενος την εκδήλωση που είχε διοργανώσει το 2012, ως Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης τότε, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης:

«Το 2012 ήταν εδώ ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, σε μια τελετή την οποία είχα παρακολουθήσει τότε συγκινημένος για τα 100 χρόνια απελευθέρωσης της Μακεδονίας. Τα θυμητάρια της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης ήταν εκείνα,  τα οποία συμβόλιζαν ξανά, με ισχυρούς συμβολισμούς, την ιστορία μας. Αυτές τις εκδηλώσεις πρέπει να τις συνηθίσουμε ιδίως τέτοιες ημέρες και ιδίως την ημέρα του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης».

Έκθεση Αγίου Δημηρίου - Εγκαίνια- Διοικητήριο

Από την ξενάγηση των κ.κ. Παυλόπουλου- Μητσοτάκη στην έκθεση «Σύγχρονες όψεις του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη»

Έπειτα, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Καράογλου, προσέφερε προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας  και μια εικόνα του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτη, του Αγίου της παιδείας και της ειρήνης εν μέσω της πόλης.

 Επίσης,  προσέφερε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό από ένα ακριβές αντίγραφο του Πρωτοκόλλου Παράδοσης της Θεσσαλονίκης, που υπογράφηκε στις 26 Οκτωβρίου 1912 στο ιστορικό κτίριο του Διοικητηρίου.

Αμέσως μετά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας  Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενοι από τον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Θεόδωρο Καράογλου, ξεναγήθηκαν στην έκθεση από τις επιμελήτριες Δήμητρα Γουργιώτη, Αθηνά Τσιγγαροπούλου, καθώς  και Κάτια Κιλεσσοπούλου.

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.