Έτσι τελειώνουν όλα – κριτική

Του Νίκου Μόσχοβου

Δημοσιογράφου – συγγραφέα

17:19:26,01/27/2019
Forest Whitaker- By Siebbi - Forest Whitaker, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=31661559

Ο ηθοποιός Forest Whitaker στην πρεμιέρα της ταινίας “Two Men in Town”. Φωτογραφία: By Siebbi – Forest Whitaker, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=31661559

Το «Ηow it Ends» ή  ελληνιστί «Έτσι τελειώνουν όλα» είναι  ένα φιλμ του David M. Rosenthal  «καλών προθέσεων» αλλά μέχρι και εκεί, γιατί αποτυγχάνει σε όλα, παρόλο  που ο σκηνοθέτης είχε  πολύ καλό υλικό ως ένα σημείο για να το «απογειώσει». Γράφουμε, όμως, γι’ αυτήν ως παράδειγμα προς αποφυγήν σχετικά με το τι θα πρέπει να αποφεύγει ένας σκηνοθέτης.

Τι είχε «στα χέρια του», ο σκηνοθέτης; Μια σχέση μεταξύ ενός λευκού άνδρα και μιας μαύρης, η οποία μια μένει έγκυος από αυτόν, ένα ηθοποιό κλάσης σαν το Forest Whitaker και ένα σενάριο με ένα σχόλιο και επί των αυτόχθονων ινδιάνων. Πέρασε το πρώτο και το τρίτο σχεδόν επιδερμικά, ενώ δεν αξιοποίησε όσο έπρεπε τα πλάνα με το μεγάλο μαύρο ηθοποιό!

Ο  σκηνοθέτης David M. Rosenthal δεν αξιοποίησε τίποτα από αυτά, προτιμώντας να κάνει μια ταινία αποκάλυψης με καλά γυρισμένες εμπορικές σκηνές και τίποτα περισσότερο απ’ αυτά. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας αισθανθήκαμε πως ο σκηνοθέτης δεν ήξερε το «που πατά» και φαινόταν ξεκάθαρα σαν να μην είχε σχέδιο!

Η ταινία «βυθίζεται» και από το πρωταγωνιστικό ρόλο, αφού  εδώ ο Theo James είναι «απελπιστικός». Από τις πρώτες σκηνές φαίνεται πως ο ίδιος ως καλλιτέχνης δε πιστεύει στη λογική του ήρωα και σε καμία περίπτωση δεν μπόρεσε να σηκώσει το ψυχολογικό βάρος της ταινίας. Για να είμαστε ακριβοδίκαιοι, ίσως να μην του πήγαινε η υπόθεση ή απλά  να πίστεψε πως είναι καλό για τον ίδιο να κάνει μια εμπορική ταινία.

Αντίθετα, ο Forest Whitaker για ακόμη ένα φιλμ είναι ανθρώπινα συγκλονιστικός, υπέροχα γήινος και κατορθώνει να υποστηρίξει όσο μπορεί τη δράση, αλλά δε φτάνει αυτό για να «απογειωθεί», το φιλμ, αν και ο ίδιος είναι ηθοποιός κλάσης. Πίστεψε στο ρόλο του πρώην στρατιωτικού και μελλοντικού πεθερού, ενώ ήταν «στιβαρός» και στις στιγμές δράσης.

Πέρα από το Whitaker, αυτή που διακρίναμε ήταν η  ηθοποιός Grace Dove, η οποία πραγματικά «έγραψε» στο ρόλο της Ινδιάνας μηχανικού αυτοκινήτου Ricki και η ατάκα για τον αφανισμό των αυτόχθονων από τους Αγγλοσάξωνες νομίζουμε πως αποτελεί ένα σημείο λάμψης στην όλη ταινία.

Σε επίπεδο κώδικα πρεσβεύει η ταινία την εσχατολογική λογική και το πως ο άνθρωπος θα πρέπει να παραβεί τους ηθικούς κανόνες για να επιβιώσει. Είναι μια θεωρητική προσέγγιση του σκηνοθέτη  με την οποία «χαντακώνει» κυριολεκτικά το ίδιο το φιλμ. Μοιάζει, δηλαδή, σαν μια σούπα  με απ’ όλα, αλλά ουσιαστικά δεν εμπεριέχει τίποτα.

Ο κινηματογράφος είναι η τέχνη με την οποία μπορείς να αποτυπώσεις τα πιο υψηλά νοήματα της ανθρωπότητας, αλλά δεν αρκεί μόνον η τεχνική θα πρέπει να διαθέτεις και το ταλέντο για να το  πράξεις…

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.