Τα παιδιά μαθαίνουν πώς να αναγνωρίζουν τα σημάδια ενός εγκεφαλικού επεισοδίου

20:14:30,03/25/2019
Υπερ-ήρωες - Πρόγραμμα «ΧΟΠΑ Ήρωες 112»

Οι τέσσερις υπέρ-ήρωες μαθαίνουν στα παιδιά πώς να αναγνωρίζουν τα σημάδια ενός εγκεφαλικού επεισοδίου. Φωτογραφία: Πρόγραμμα «ΧΟΠΑ Ήρωες 112»

Τα παιδιά μαθαίνουν πώς να αναγνωρίζουν τα σημάδια  ενός εγκεφαλικού επεισοδίου μέσα από την πιλοτική εφαρμογή του πρωτοποριακού εκπαιδευτικού  ευρωπαϊκού  προγράμματος «ΧΟΠΑ Ήρωες 112», που υλοποιούν το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και η βραβευμένη με το 2018 HEALTH COLLABORATION Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Angels Initiative.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα εγκεφαλικά επεισόδια  εμφανίζονται πολύ συχνότερα στην τρίτη ηλικία, αλλά υφίσταται ένας παράγοντας, ο οποίος μπορεί να λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας.

Κατά τα τελευταία χρόνια  διαπιστώθηκε ότι οι παππούδες και οι γιαγιάδες περνούν περισσότερη ώρα με τα εγγόνια τους, αφού τα φροντίζουν, καθώς σε πολλές περιπτώσεις τα μεγαλώνουν. Από την πλευρά τους, τα παιδιά μπορούν να εμφανιστούν ως απρόσμενοι σύμμαχοι –  ακόμη και  να γίνουν ήρωες – καθώς  και να βοηθήσουν στις κρίσιμες ώρες τους αγαπημένους τους.

Το «ΧΟΠΑ Ήρωες 112» αποσκοπεί στην ενημέρωση – προετοιμασία των μικρών σε ηλικία  παιδιών, ώστε να αντιληφθούν ποια είναι τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου σε ένα μεγαλύτερό τους. Έτσι, θα μπορέσουν να καλέσουν έγκαιρα τις πρώτες βοήθειες χρησιμοποιώντας τον Πανευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.

H πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος είναι  τριετής κι αφορά σ’  όλο τον ευρωπαϊκό χώρο, ενώ ξεκίνησε πρώτα στη Θεσσαλονίκη και πιο συγκεκριμένα  στο Νηπιαγωγείο του Κολλεγίου Ανατόλια. Το πρόγραμμα υλοποιείται  σε  συνεργασία με μία δωδεκαμελή εκπαιδευμένη διεπιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

 Οι  μικροί σε ηλικία  μαθητές και μαθήτριες του νηπιαγωγείου παρακολούθησαν ένα πρόγραμμα έξι ωρών  για πέντε εβδομάδες, ώστε να εξοικειωθούν με τα κυριότερα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου και να μπορούν να χρησιμοποιήσουν το 112.

Η επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος «ΧΟΠΑ Ήρωες 112» είναι η επίκουρη καθηγήτρια Νευρογνωστικών Διαταραχών και Αποκατάστασης του  Τμήματος  Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου  Μακεδονίας Δρ Χαρίκλεια Πρώιου.

HOPE 112- Φωτογραφία: Κολλέγιο Ανατόλια

Από την εκμάθηση του προγράμματος στο Νηπιαγωγείο του Κολλεγίου Ανατόλια. Φωτογραφία: Κολλέγιο Ανατόλια

 Συντονίστρια είναι  η υποψήφια Διδάκτωρ  του  Τμήματος  Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής  του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Καλλιόπη Τσακπουνίδου.

Την υλοποίηση του προγράμματος στο νηπιαγωγείο του Κολλεγίου Ανατόλια συντόνισε η διευθύντρια  Έλενα Κότα, ενώ έγινε  σε συνεργασία με το Τμήμα Συμβουλευτικής και Ψυχολογικών Υπηρεσιών του εκπαιδευτικού οργανισμού.

Τα παιδιά είχαν ως  «συνοδοιπόρους» τέσσερις «υπέρ-ήρωες» στην εκπαιδευτική διαδικασία. Καθένας από αυτούς βοήθησε τα παιδιά  βοήθησε να μάθουν για ένα συγκεκριμένο σύμπτωμα του εγκεφαλικού επεισοδίου και να το συνδέσουν με την εκμάθηση του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112. Η γενικότερη σχεδίαση του προγράμματος περιλάμβανε μια σειρά παιγνιωδών δραστηριοτήτων παιδαγωγικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα,  που μπορούσαν να ανταποκριθούν στην ηλικιακή βαθμίδα των παιδιών,

Το  όλο πρόγραμμα κατάφερε να εξασφαλίσει την προσοχή των παιδιών και να τα «μετατρέψει» τα ίδια σε εν δυνάμει υπέρ – ήρωες, που σώζουν τους αγαπημένους τους.

«Εάν τα παιδιά είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τα κύρια συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου, το τι θα πρέπει να κάνουν,  όταν εμφανιστεί και να μεταφέρουν αυτή τη γνώση στην οικογένειά τους, τότε αυτό μπορεί να οδηγήσουν στη σωτηρία της ζωής ενός αγαπημένου ατόμου τους.

 Στόχος είναι η εκπαίδευση όλης της οικογένειας για τα σημάδια του εγκεφαλικού επεισοδίου και η άμεση αντίδραση με κλήση του αριθμού 112, που μπορεί να κάνει τη διαφορά όχι μόνο μεταξύ της  ζωής και  του θανάτου, αλλά και μεταξύ της «ζωής όπως την ξέρουμε» και της απώλειας αυτής της ποιότητας ζωής λόγω μιας μόνιμης αναπηρίας», αναφέρουν οι υπεύθυνοι του προγράμματος.

©Typologos.com 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × five =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.