Ηλεκτρονική ανίχνευση συμπτωμάτων Πάρκινσον
14:22:16,10/03/2018

O καθένας με κινητό τύπου Android μπορεί να συμμετάσχει στην έρευνα I-Prognosis
Την ηλεκτρονική μέθοδο ανίχνευσης συμπτωμάτων της νόσου Πάρκισον (iPrognosis) μέσω των δεδομένων πληκτρολόγησης σε οθόνη αφής έξυπνου κινητού τηλεφώνου ( τύπου smartphone) ανέπτυξαν τα μέλη της ερευνητικής ομάδας της Μονάδας Επεξεργασίας Σήματος και Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (Τ.Η.Μ.Μ.Υ.) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.)
Τα δεδομένα αναλύθηκαν μέσω μελέτης και συσχετίζονται με το ρυθμό πληκτρολόγησης και την πίεση, η οποία ασκείται κατά το πάτημα των πλήκτρων, χωρίς να απαιτείται η καταγραφή των χαρακτήρων που πληκτρολογούνται.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Γ’ Νευρολογική Κλινική του Α.Π.Θ. σε 33 ανθρώπους από τους οποίους οι 18 βρισκόταν στο πρώιμο στάδιο της νόσου Πάρκινσον και οι υπόλοιποι ήταν υγιείς.
Από τους συμμετέχοντες ζητήθηκε να πληκτρολογήσουν σύντομα αποσπάσματα κειμένου σε οθόνη αφής κινητού τηλεφώνου χρησιμοποιώντας ειδικό πληκτρολόγιο που αναπτύχθηκε από την ερευνητική ομάδα για τη «σιωπηρή» καταγραφή των ενδιαφερομένων δεδομένων.

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη δωρεάν μέσω του Google Play Store
Ύστερα, οι ερευνητές του Α.Π.Θ. ανέλυσαν τα στατιστικά χαρακτηριστικά που εξήχθησαν από τα δεδομένα πληκτρολόγησης χρησιμοποιώντας αλγόριθμους μηχανικής μάθησης και με ακρίβεια της τάξης του 82% κατάφεραν να διαχωρίσουν τους υγιείς από τους πάσχοντες της νόσου Πάρκινσον.
Κατά τη διάρκεια των αποτελεσμάτων αποκαλύφθηκε περαιτέρω η συσχέτιση των υπό εξέταση χαρακτηριστικών της πληκτρολόγησης με τα κινητικά συμπτώματα της νόσου, όπως είναι η βραδυκινησία, η υποκινησία και η μυϊκή δυσκαμψία.
Τα συμπτώματα αυτά φέρονται να επηρεάζουν τις κινήσεις των δακτύλων κατά τη διάρκεια της πληκτρολόγησης και κατά συνέπεια το ρυθμό, καθώς και την πίεση που ασκείται κατά το πάτημα των πλήκτρων.
Οι ειδικοί χαρακτήρισαν «ιδιαίτερα ενθαρρυντικά» τα ευρήματα της έρευνας κι εκτιμούν πως η προτεινόμενη μέθοδος μπορεί να εξελιχθεί σε ένα μη παρεμβατικό εργαλείο για την έγκαιρη ανίχνευση των σχετικών συμπτωμάτων της νόσου Πάρκινσον μέσα από τη συνηθισμένη διάδραση των χρηστών με τις συσκευές αφής.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν ήδη στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «Nature Scientific Reports» και τώρα σχεδιάζεται η επαλήθευση των ευρημάτων και η επέκταση της μεθόδου με τη μέτρηση των δεδομένων που θα προέλθουν από την καθημερινότητα των χρηστών.
Μάλιστα, ήδη μία μεγάλης κλίμακας μελέτη στην Ελλάδα και σ’ άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Πορτογαλία, Μεγάλη Βρετανία, Ισπανία, Αυστρία), που στοχεύει στην απομακρυσμένη συλλογή ερευνητικών δεδομένων από χιλιάδων χρηστών κινητής τηλεφωνίας μέσω της εφαρμογής iPrognosis.
H εφαρμογή διατίθεται στην Ελλάδα για τα κινητά τηλέφωνα τύπου Android μέσω του Google Play Store,απ’ όπου οι ενδιαφερόμενοι – ενδιαφερόμενες μπορούν να την «κατεβάσουν» δωρεάν.
Στη μελέτη μπορούν να συμμετάσχουν άνθρωποι ηλικίας 40 ετών και άνω, που είναι υγιείς και πάσχοντες από τη νόσο Πάρκινσον.
Οι συμμετέχοντες δίνουν πρώτα την απαραίτητη συγκατάθεση μέσω της εφαρμογής. Μετά, μπορούν να προσφέρουν ανώνυμα διάφορα δεδομένα για την πληκτρολόγηση και για τα χαρακτηριστικά της φωνής, καθώς και της κίνησης.
Με αυτό τον τρόπο συνδράμουν οι συμμετέχοντες στην προσπάθεια μελέτης επιπλέον συμπτωμάτων της νόσου, όπως είναι η αλλοίωση του λόγου και ο τρόμος. Η καταγραφή των δεδομένων υλοποιείται μη παρεμβατικά και λαμβάνει χώρα στο παρασκήνιο, χωρίς να απαιτείται καμία ενέργεια από το χρήστη.

Η εφαρμογή i-Prognosis δεν αποτελεί μέθοδο διάγνωσης της νόσου Πάρκινσον, αλλά βοηθά πολύ τους ειδικούς να βρουν πολύτιμα – χρήσιμα στοιχεία
Η μελέτη έχει λάβει έγκριση από την Επιτροπή Βιοηθικής και Δεοντολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Α.Π.Θ. (Αριθμός πρωτοκόλλου 359/3.4.2017) και συμμορφώνεται με το νέο Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η έρευνα εντάσσεται στο ευρωπαϊκό έργο i-PROGNOSIS.
Το έργο στοχεύει στην ανάπτυξη ευφυών εργαλείων για την έγκαιρη ανίχνευση της νόσου και καινοτόμων λύσεων για τη διατήρηση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Συντονίζεται από το Α.Π.Θ.
Υλοποιείται με τη συμμετοχή της COSMOTE, του Ελληνικού Κέντρου Καινοτομίας της Microsoft, του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης και άλλων επτά οργανισμών από πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Βέλγιο, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Πορτογαλία και Σουηδία). Η κοινοπραξία χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας HORIZON 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι ερευνητές ξεκαθαρίζουν πως η εφαρμογή iPrognosis είναι ερευνητικού χαρακτήρα και δεν παρέχει οποιαδήποτε μορφή διάγνωσης αναφορικά με τη νόσο Πάρκινσον.
©Typologos.com 2018