H πολυβραβευμένη με Όσκαρ «Γκαρσονιέρα»

17:30:23,12/29/2018
Jack Lemmon- By photo by Alan Light, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1497242

O αείμνηστος ηθοποιός Jack Lemmon στην τελετή των Όσκαρ (1988). Φωτογραφία:By photo by Alan Light, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1497242

Αριστούργημα. Η λέξη  ταιριάζει απόλυτα στην πολυβραβευμένη  κωμωδία ( και κατά άλλους σατυρικό δράμα), «Η γκαρσονιέρα» (The apartment , ασπρόμαυρο, ΗΠΑ 1960,διάρκεια 125´) του Billy Wilder, που θα προβάλλουν η κινηματογραφική λέσχη των εργαζομένων της Ε.Ρ.Τ.3. και το Κ.Ε.Μ.Ε.Σ. στις 9 το βράδυ της Πέμπτης  3 Ιανουαρίου 2019 στο κινηματογράφο ΒΑΚΟΥΡΑ1  της Θεσσαλονίκης. Η ταινία προβάλλεται στο πλαίσιο του αφιερώματος «Γιορτές με γέλιο».

Τους ρόλους ενσαρκώνουν οι Jack Lemmon, Shirley MacLaine, Fred MacMurray, Ray Walston, Jack Kruschen, David Lewis, Willard Waterman, David White, Hope Holiday και Edie Adams.

H ταινία κέρδισε τα Όσκαρ καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας,πρωτότυπου σεναρίου,καλλιτεχνικής  διεύθυνσης και μοντάζ (1960).

Επίσης,προτάθηκε για τα  Όσκαρ  α´ ανδρικού και α΄ γυναικείου ρόλου ,β΄ ανδρικού ρόλου,φωτογραφίας και ήχου.

Στις χρυσές σφαίρες κέρδισε αυτά της καλύτερης ταινίας , του  α´ ανδρικού και α´ γυναικείου ρόλου. Στα BAFTA κέρδισε αυτά της καλύτερης ταινίας, του α’  ανδρικού ρόλου και γυναικείου ρόλου.

Θεωρείται από πολλούς κριτικούς  και ίσως είναι το αμερικανικό  φιλμ  με την  καλύτερη ερμηνεία από ένα υποκριτικό δίδυμο, δύο πολύ μεγάλων ηθοποιών, του Jack Lemmon και της Shirley MacLaine.

Το φιλμ επιλέχθηκε από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών να διατηρηθεί σε πρωτότυπη κόπια στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου.

Είναι, δε, μια από τις ελάχιστες ταινίες, που γύρισε ο Billy Wilder κι επέτρεψε ο ίδιος ως σκηνοθέτης  στον Jack Lemmon να μην ακολουθήσει το σενάριο, καθώς και να αυτοσχεδιάσει τουλάχιστον σε δύο σκηνές!

Η ιστορία έχει ως εξής:

Ένας υπάλληλος ασφαλιστικής εταιρείας, προκειμένου να αναρριχηθεί, δανείζει το διαμέρισμά του, σε ανώτατα στελέχη της επιχείρησης για ερωτικές συναντήσεις. Κάποτε, όμως ,όλα θα ανατραπούν, όταν ο ίδιος θα ερωτευθεί μια από τις κοπέλες που συνοδεύονται  από τρίτους στο διαμέρισμα.

Πρόκειται για μια από τις πιο πικρές κωμωδίες  όλων των εποχών με εκπληκτικές  ανατροπές στο σενάριο,σπουδαίους ρόλους και εξαιρετική ασπρόμαυρη φωτογραφία από τον Joseph LaShelle.

Το φιλμ θα προλογίσει ο  δημοσιογράφος – κριτικός κινηματογράφου – συγγραφέας Αλέξης Ν. Δερμεντζόγλου.

Ακόμη, στους θεατές θα διανεμηθεί  κριτική του δημοσιογράφου – κριτικού κινηματογράφου  Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλου από το  life.gr. Το  προς συζήτηση θέμα  μετά από  το τέλος του φιλμ  θα είναι: «Το ασύμμετρο σύμπαν του Billy Wilder».

«Οι κωμικοτραγικές περιπέτειες ενός χαμηλόμισθου υπαλλήλου μεγάλης εταιρείας που παραχωρεί το άβολο διαμέρισμά του με το αζημίωτο: Οι προϊστάμενοί του,τον ανταμείβουν με προαγωγή από τον πέμπτο στον εικοστό έβδομο όροφο για να τους δίνει τα κλειδιά και να μετατρέπουν την γκαρσονιέρα σε γαμηστρώνα.

Ο Billy Wilder χρησιμοποιεί το σεξ λιγότερο σκαμπρόζικα από το «Μερικοί το προτιμούν Καυτό»,αλλά περισσότερο ευφάνταστα από τη «Γλυκειά μου Ίρμα», για να μιλήσει για τις ανθρώπινες σχέσεις.

Ο θερμός Lemmon είναι η καρδιά ενός κρύου κόσμου, το υποχείριο των αφεντάδων, και ο άνδρας, o οποίος θα κατακτήσει το κορίτσι του ασανσέρ, την τσαχπίνα Fran Kubelik που τη διεκδικεί επίσης ένας «αξιωματούχος».

Οι διάλογοι, το φόρτε του Αυστριακού, λάμπουν, ο χειρισμός του, είναι υποδειγματικός ακόμη κι όταν το έργο δεν έχει πολλά να πει πέρα από την ευφυή και προχωρημένη για την εποχή ιδέα, και η ασύλληπτη χημεία του  Lemmon  με τη MacLaine , ειδικά στη μεγάλη σκηνή με το κρυολόγημα, αποτελούν μια μικρή ένδειξη της τεράστιας επιτυχίας του φιλμ και των 5 Όσκαρ που κατέκτησε –  ταινία, σκηνοθεσία, σενάριο, όχι όμως και για τους πρωταγωνιστές.

Τα σκηνικά του  Alexandre Trauner είναι ιστορικά και ευεργετικά για την οργανική οριοθέτηση και συνεχή εναλλαγή του φιλμ, η αντίθεση στον ουρανοξύστη που φιλοξενεί τις δραστηριότητες της φιλοδοξίας και το μπουντρουμάκι που στεγάζει τις ελπίδες και τις επιθυμίες της ανθρώπινης αδυναμίας», γράφει ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος.

Οι διοργανωτές θα τιμήσουν πάλι τον Billy Wilder με την προβολή μιας άλλης κωμωδίας, δηλαδή της ταινίας «Φίλησε με κουτέ»(1964) κατά τη Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2019, όποτε θα κλείσει το αφιέρωμα «Γιορτές με γέλιο».

©Typologos.com 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

twelve − 4 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.