Η μουσική είναι και για τα Μέγαρα και για τους δρόμους – Ο Manu Chao στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη
15:40:01,10/24/2018

O διάσημος Γάλλος τραγουδιστής Manu Chao έλαβε μέρος στην άηχη διαμαρτυρία των μουσικών στη Θεσσαλονίκη. Εδώ σε συναυλία στη Γαλλία. Φωτογραφία: By Suaudeau – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=73622611
H μουσική είναι και για τα Μέγαρα και για τους δρόμους αναφέρουν οι ιθύνοντες του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης στην ανακοίνωση με την οποία εξέφρασαν την «οδυνηρή έκπληξη» για την προσαγωγή μιας μουσικού του δρόμου από την πλατεία Αριστοτέλους με την κατηγορία της επαιτείας.
«Το ζήτημα δεν αφορά στενά τη μουσική, αλλά ευρύτερα τα δικαιώματα του πολίτη στη δημόσια σφαίρα, τη διάχυση της καλλιτεχνικής παραγωγής στον αστικό χώρο και τη διεκδίκηση της μουσικής ως «κοινού» στις σύγχρονες δημοκρατίες – σε μια περίοδο, μάλιστα που τα θέματα του δημόσιου χώρου, ειδικά στις ελληνικές πόλεις, έρχονται όλο και πιο δυναμικά στο προσκήνιο»
Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ως οργανισμός που υπηρετεί κατ’ εξοχήν τη μουσική και σεβόμενο όλους ανεξαιρέτως τους καλλιτέχνες ως φορείς της καλλιτεχνικής δημιουργίας, καταδικάζει την απαράδεκτη ενέργεια της προσαγωγής, ενώνει τη φωνή του με τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν και δεσμεύεται να αναδείξει το θέμα των μουσικών του δρόμου μέσα από πρωτοβουλίες και δράσεις σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο, οι οποίες θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.
Η ενέργεια αυτή δεν έχει απλώς νομικά κενά, αλλά κυρίως έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με μια προαιώνια πρακτική που ιστορικά είναι συνυφασμένη με την ίδια την ιδιότητα του καλλιτέχνη», τονίζεται στη ανακοίνωση του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Στο μεταξύ, πολλοί μουσικοί, τραγουδιστές και καλλιτέχνες συμμετείχαν στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης 24 Οκτωβρίου 2018 στην άηχη διαμαρτυρία, που έλαβε χώρα στον πεζόδρομο της Πλατείας Αριστοτέλους ( απέναντι από Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργο). Στη διαμαρτυρία έλαβε μέρος και ο διάσημος Γάλλος τραγουδιστής Manu Chao, που «ένωσε τη δική του φωνή διαμαρτυρίας» μαζί με τους Έλληνες ομότεχνους του.
Πολλοί μουσικοί και διάσημοι τραγουδιστές της κάντρυ, της ροκ, της τζαζ και της ραπ άρχισαν την καριέρα τους, παίζοντας πρώτα στα πεζοδρόμια και στους δρόμους. (Ανάμεσα σε αυτούς συγκαταλέγονται οι Γούντι Γκάρθι και Έρικ Κλάπτον). Σε κάθε μεγάλη πόλη του κόσμου (Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Παρίσι, Μόσχα κι αλλού) υφίσταται η ελευθερία των καλλιτεχνών κάθε τεχνοτροπίας ή μορφής τέχνης να παρουσιάζουν τη δουλειά τους σε δρόμους, πλατείες, καθώς και πάρκα.
©Typologos.com 2018