Η μεγάλη στρατιά των αφανών ηρώων
16:17:50,08/28/2018

Oι αφανείς ήρωες του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου βρίσκονται αντιμέτωποι με ηθικά διλήμματα στην υπόθεση της ταινίας
Ένα από τα αριστουργήματα του Ευρωπαϊκού σινεμά αποτελεί το φιλμ «Η Μεγάλη στρατιά των αφανών ηρώων» (L΄armee des ombres, έγχρωμο, Γαλλία, 1969 ,διάρκεια 145’) προβάλλουν η Κινηματογραφική Λέσχη των Εργαζομένων της Ε.Ρ.Τ – 3 και το Κέντρο Μελετών και Ερευνών για το Σινεμά στις 9.30 το βράδυ της Δευτέρας 3 Σεπτεμβρίου 2018 στο θερινό κινηματογράφο «Απόλλων» της Θεσσαλονίκης (τηλέφωνο με αριθμό κλήσης 2310 – 82.86.42).
Η προβολή γίνεται στο πλαίσιο του αφιερώματος με τίτλο «Στην καρδιά του Έρεβους». Το σενάριο βασίζεται στο μυθιστόρημα του ακαδημαϊκού Ζόζεφ Κεσέλ (Η ωραία της ημέρας). Το φιλμ σκηνοθέτησε ο Ζαν Πιέρ Μελβίλ ,ενώ τους ρόλους ενσαρκώνουν οι Λίνο Βεντούρα, Σιμόν Σινιορέ ,Ζαν Πιέρ Κασέλ ,Σέρζ Ρετζιαμί και Πώλ Μερίς .
Η ταινία απέσπασε συνολικά τρία βραβεία από τις ενώσεις Αμερικανών κριτικών κινηματογράφου. Αναφέρεται, δε, στην ιστορία μιας ομάδας Γάλλων αντιστασιακών κατά τη διάρκεια της περιόδου της γερμανικής κατοχής. Ο Ζαν Πιερ Μελβίλ κατόρθωσε να ακολουθήσει τη δομή του νουάρ, ώστε να θέσει μια σειρά ηθικών διλημμάτων.
Το φιλμ θα προλογίσει ο δημοσιογράφος – κριτικός κινηματογράφου Αλέξης Ν. Δερμεντζόγλου . Στο κοινό θα διανεμηθεί έντυπη ανάλυση του ομιλητή, ενώ μετά από την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα: «Η ηθική και το νουάρ στον μελβιλικό κόσμο»
«Γαλλία, κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Παρακολουθούμε τη ζωή, τις ημέρες και τη δράση μιας αντιστασιακής οργάνωσης απλών Γάλλων πατριωτών, μεταξύ των οποίων υπάρχει και μια γυναίκα (Σιμόν Σινιορέ).
Ο Ζαν Πιερ Μελβίλ, παρόλο που διαχειρίζεται ένα θέμα για την αντίσταση, καταφέρνει και ενσωματώνει όλους τους προσωπικούς κώδικές του, που ανήκουν στο φιλμ νουάρ. Παράλληλα, η ταινία θυμίζει πολύ κάποιες δύσκολες, γεμάτες φιλοσοφία δημιουργίες του (όπως είναι «Ο εφημέριος» και «Η σιωπή της θάλασσας»), ενώ πλησιάζει πολύ την προβληματική του Ρομπέρ Μπρεσόν για την ηθική.
Η αφήγηση δομείται συμμετρικά, με αυτόνομες σεκάνς (σεκάνς-μπλοκ) που προσδίδουν στην ταινία μια συνειδητή αποτελεσματικότητα. Παρακολουθούμε ένα είδος ξεφυλλίσματος ημερολογίου, όπου τα φύλλα του, κυλούν ως μαραμένα φθινοπωρινά. Οι ρυθμοί είναι αργοί, πένθιμοι και διακόπτονται από 3-4 πολύ εντυπωσιακά δραματουργικά επάρματα.
Ο Μελβίλ δίνει σημασία στις σιωπές, στα υπονοούμενα και δίνει σημασία στην απεικόνιση των μικρολεπτομερειών. Η σεκάνς στο απόκοσμο σπίτι-καταφύγιο άκρως υποβλητική. Η φωτογραφία είναι εξαιρετική σε τεφρά χρώματα, οι ρόλοι είναι θαυμάσιοι, υπάρχει αφηγητής, ενώ όλη η ταινία επενδύεται από τη μελαγχολία του ατελέσφορου, του ημιτελούς και του απωλεσθέντος.
Από ένα μυθιστόρημα του γνωστού Ζοζέφ Κεσέλ, από την αναφορά ότι η ιστορία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, έχουμε με όλα όσα προανέφερα μια ταινία σκιών (δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο πραγματικός της, τίτλος είναι «Ο στρατός των σκιών»), ψιθύρων, φλογών κεριών που τρεμοσβήνουν ενός σκυθρωπού, τεφρού σύμπαντος που καταρρέει, μιας τελετής αναχώρησης», αναφέρει ο Αλέξης Ν. Δερμεντζόγλου στην κριτική του.
Για καλύτερη κατανόηση της ταινίας μπορούν οι κινηματογραφόφιλοι να δουν τα φιλμ «Ο εφημέριος» και «Η σιωπή της θάλασσας» του Ζάν Πιέρ Μελβίλ, «Απόδραση μελλοθανάτων», «Ημερολόγιο επαρχιακού εφημερίου», «Ο πορτοφολάς» του Ρομπέρ Μπρεσόν, «Λίγο πρiν νυχτώσει», «Ο χασάπης, « Άπιστη γυναίκα» του Κλώντ Σαμπρόλ , «Το γόνατο της Κλαίρης», «Μια νύχτα με τη Μώντ» του Ερίκ Ρομέρ , «΄Ενοχος έρωτας» του Μικελάντζελο Αντονιόνι και «Διαβολικοί εραστές» του Λουκίνο Βισκόντι.
Στο πλαίσιο του ίδιου αφιερώματος θα προβληθεί και το κλασικό νουάρ φιλμ βραβευμένο με Όσκαρ, « Αμαρτωλές γυναίκες» του Λουίς Μάιλστοουν με τους Κερκ Ντάγκλας και Μπάρμπαρα Στάνγουικ κατά τη διάρκεια της βραδιάς της άλλης Δευτέρας 10 Σεπτεμβρίου 2018.
©Typologos.com 2018