«Η Γκόλφω» στην «Αθηναϊκή Σκηνή»

19:50:10,01/07/2019
Γκόλφω- Φωτογραφία: Maria Chavdarova Mavrona και PHOTOEFFECT

Η «Γκόλφω» , όπως τότε , έτσι και τώρα με την υπόσταση και τη μορφή της γεμάτη ευαισθησία κι αλήθεια ,στέκεται ορθή κι αξιοπρεπής απέναντι σε κάθε εμπόδιο και σε κάθε πειρασμό, που θα της ανακόψει την πορεία προς το φως. Φωτογραφία:Maria Chavdarova Mavrona και PHOTOEFFECT

Το βουκολικό δραματικό ειδύλλιο «Η Γκόλφω» του Σπυρίδωνος Περεσιάδη σε σκηνοθεσία  του Κωνσταντίνου Τσακανάκη  «ζωντανεύει» για 2η χρονιά  από τις 18 Ιανουαρίου 2019  και  στις 9 το βράδυ της κάθε Παρασκευής στην «Αθηναϊκή Σκηνή» των Θ. Κάλβου & Μ. Καλαμπόκη, που λειτουργεί στην οδό Αθανασίου Διάκου και Τζιραίων 13 (στάση μετρό: Ακρόπολη).

Η παράσταση βραβεύτηκε από τον Όμιλο για την UNESCO Πειραιώς & Νήσων και τον φορέα ΕΝ.ΕΛ.Π.Α.(Ενώσεις Ελλήνων Πολιτισμού & Ανάπτυξης). Απέσπασε, δε, το 1ο Βραβείο κοινού & κριτικής επιτροπής στο «4ο Athstage Festival Θεατρικών Δημιουργών του θεάτρου Αθηναϊκή Σκηνή 2017».

Ο Σπυρίδων Περεσιάδης (1854-1918), γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ακράτα.

Συνέγραψε «πατριωτικά δράματα» και δραματικά ειδύλλια. Μεγαλωμένος σε χωριό ήξερε να «αποτυπώσει» με ακρίβεια και αγάπη τις  παραδόσεις, τα ήθη και τα  έθιμα της εποχής του. Έτσι, διαμόρφωσε απλούς βουνίσιους χαρακτήρες, άλλοτε δραματικούς κι  άλλοτε κωμικούς.  «Η Γκόλφω» παρουσιάστηκε πρώτη φορά το 1893 στην Ακράτα, τον τόπο διαμονής του συγγραφέα.

Λίγα λόγια για το έργο

Η Γκόλφω αποτελεί  μια εύστοχη δραματοποίηση ενός παλαιού θρύλου της περιοχής του Χελμού, όπου και τοποθετείται η σκηνή του δράματος.

Η φτωχή και ορφανή Γκόλφω είναι μια όμορφη νεαρή βοσκοπούλα,  η οποία ερωτεύεται τον Τάσο, έναν βοσκό της περιοχής. Οι δύο νέοι αρραβωνιάζονται και ετοιμάζονται να παντρευτούν.

 Ο Τάσος –  όμως – που δέχεται πιεστικά προξενιά για την πλούσια Σταυρούλα, δελεάζεται από τη μεγάλη προίκα της, και διώχνει την Γκόλφω. Η νεαρή βοσκοπούλα παραλογίζεται…

«Τι είναι αυτό που γοητεύει & κεντρίζει κάθε φορά τον αναγνώστη και το θεατή προς το μύθο της Γκόλφως και του Τάσου;

 Ένας λαϊκός θρύλος της εποχής, εμπλουτισμένος από στοιχεία παραδοσιακής μουσικής, μοτίβα δημοτικού τραγουδιού κι αλήθειες συνυφασμένες με αξίες διαχρονικές μεν, ξεχασμένες όμως απ’ τους ρυθμούς μιας σύγχρονης υπέρ – καταναλωτικής κοινωνίας.

Η «Γκόλφω» , όπως τότε , έτσι και τώρα με την υπόσταση και τη μορφή της γεμάτη ευαισθησία κι αλήθεια ,στέκεται ορθή κι αξιοπρεπής απέναντι σε κάθε εμπόδιο και σε κάθε πειρασμό, που θα της ανακόψει την πορεία προς το φως…& με αυτό το φως της ψυχής της,  θα προβάλλει τις έννοιες της συγχώρεσης, της μετάνοιας, της ολοκληρωτικής αγάπης – μιας αγάπης που δεν έχει όρια και συμβιβασμούς & την παρακινεί σε μία πορεία προς την αγιότητα, δίχως επιστροφή, έτσι ακριβώς όπως την οραματίστηκε ο μεγάλος δημιουργός της, Σπυρίδων Περεσιάδης» σημειώνει ο βραβευμένος ηθοποιός και σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Τσακανάκης.

Τη σκηνοθεσία  και τη διασκευή του  κειμένου έκανε ο Κωνσταντίνος Τσακανάκης, τον οποίο βοήθησε η Χριστιάννα Ανανιάδου. Τα σκηνικά – κοστούμια σχεδίασε ο Θίασος «Ονειρο-Τεχνήτες».

Την πρωτότυπη μουσική Σύνθεση & επιμέλεια υλοποίησε η Νικολέτα Ρούσσου. Τις  φωτογραφίες αποθανάτισαν οι Maria Chavdarova Mavrona και PHOTOEFFECT. Τις δημόσιες σχέσεις και την επικοινωνία πραγματοποιεί η K.M. TEAM. Την αφίσα σχεδίασε ο Σταύρος Τσάκωνας.

Τους ρόλους ενσαρκώνουν (με αλφαβητική σειρά) οι εξής ηθοποιοί: Γιώργος Ακαλίδης, Χριστιάννα Ανανιάδου, Έλλη Αναστασοπούλου, Ελένη Κούλη, Κατερίνα Μπουλάκου, Βασίλης Νικολάου, Κρισίλντα Οκολίστα, Ναταλία Παπαδάκου, Μελίσα Σαλλάκου, Άννα Φαίντ, Σοφία Φίλη και Νοέλ Χρήστος Φιντάνης.

Η παράσταση διαρκεί 2 ώρες (χωρίς να παρεμβάλλεται διάλειμμα). Η προπώληση των εισιτηρίων και κρατήσεις θέσεων γίνονται στα τηλέφωνα με αριθμούς κλήσης  698 – 04.98. 713  & 210 – 92.22.300.

Οι τιμές των εισιτηρίων είναι στα 10 ευρώ (ενιαίο) και στα  7 ευρώ (μειωμένο για φοιτητές, ανέργους, συνταξιούχους, άνθρωποι με αναπηρία  & άτομα ηλικίας  κάτω των 18).

©Typologos.com 2019    

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 + 5 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.