«Η Φάρμα του Διαδικτύου» στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

15:12:11,12/28/2018

Φάρμα του Διαδικτύου- φωτογραφία παράστασης

Τα παιδιά μαθαίνουν να αποφεύγουν τις παγίδες , που κρύβονται στον παγκόσμιο ιστό

Το βραβευμένο  εκπαιδευτικό  έργο «Η Φάρμα του Διαδικτύου» από τη θεατρική ομάδα «Χιλιόδεντρι»   απολαμβάνουν ήδη οι φιλότεχνοι στις 12 το μεσημέρι της κάθε Κυριακής και για λίγες ακόμα παραστάσεις  στο «Θέατρον» στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254, Ταύρος) στην  Αθήνα.

Είναι μια παράσταση – εργαλείο για την εκπαίδευση, που μαθαίνει στα παιδιά ηλικίας 4 -12 ετών  να αναγνωρίζουν και να προφυλάσσονται από τους «λύκους» του Διαδικτύου. Το όλο έργο πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου –Saferinternet.gr κι αποτέλεσε το κεντρικό γεγονός πανελλήνιας εκστρατείας ενημέρωσης, που υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

«Με τρόπο άμεσο και διασκεδαστικό μαθαίνουν οι μικροί θεατές να αναγνωρίζουν και να θωρακίζονται απέναντι σε κινδύνους,  όπως είναι η  λήψη ηλεκτρονικών μηνυμάτων από αγνώστους, η αποκάλυψη στοιχείων, οι συναντήσεις με αγνώστους στο διαδίκτυο, η δημοσίευση προσωπικών φωτογραφιών κι ρατσισμός. Συχνά εμπνέονται τα παιδιά από τις ιστορίες της Φάρμας, κάνουν θεατρικά, γράφουν ποιήματα, τραγούδια,  καθώς και ζωγραφίζουν», λένε οι συντελεστές της παράστασης

Το έργο διαδραματίζεται σε μία φάρμα,  όπου ζουν δύο παιδιά, ο Νικόλας και η Νίκη μαζί με το σκύλο τους,  τον Ηρακλή.  Τα ζώα της φάρμας περνούν αρκετές ώρες σερφάροντας στο internet και συχνά πέφτουν σε παγίδες.

Ο νέος διαδικτυακός φίλος της Τούλας, της κοτούλας είναι όντως αυτός που λέει; Ο Ρούντυ και η Ρόζα, τα γουρουνάκια, παίζοντας διαδικτυακά παιχνίδια στάθηκαν τόσο τυχερά και κέρδισαν δώρα;

Τελικά, οι άσπρες ή οι μαύρες χήνες είναι οι  καλύτερες; Τα παιδιά της φάρμας με τη βοήθεια της σοφής κουκουβάγιας θα καταφέρουν να προστατεύσουν τα ζώα από τους λύκους του διαδικτύου;

Η θεατρική ομάδα «Χιλιόδεντρι»  δημιουργήθηκε το 2012 με στόχο τη δημιουργία παραστάσεων υψηλής αισθητικής. Ιδρυτικά μέλη είναι η Σοφία Τσινάρη (ηθοποιός –σκηνοθέτιδα) και η Άννα Πορφύρη (ηθοποιός).

«Κουβαλώντας την πολύχρονη εμπειρία μας, στο χώρο του θεάτρου με συμμετοχές σε βραβευμένες παραστάσεις κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου, η αγάπη μας,  για τα παιδιά μας ώθησε να στραφούμε στο παιδικό θέατρο.

Απαραίτητα υλικά για τις παραστάσεις μας,  είναι ο πειραματισμός, οι πρωτότυποι θεατρικοί κώδικες, η λεπτομερής δουλειά, η ευαισθησία, το χιούμορ, μα επάνω απ’ όλα ο σεβασμός προς τον μικρό θεατή. Με αυτά τα κριτήρια επιλέχθηκε και η Φάρμα», λένε αμφότερες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μετά από κάθε παράσταση ακολουθεί συζήτηση με τους μικρούς σε ηλικία θεατές.

Η φάρμα του διαδικτύου

Να εφαρμόσουμε την ασφαλή περιήγηση του διαδικτύου για όλα τα παιδιά προτείνουν οι συντελεστές της παράστασης

 Το έργο έχει διακριθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ως μια από τις πιο εμπνευσμένες πρακτικές  που βοηθούν τα παιδιά να ανακαλύψουν βασικούς κανόνες ασφάλειας στο Διαδίκτυο.

Επίσης, συμπεριλήφθηκε ως μοναδικό έργο από την Ελλάδα στην ειδική πανευρωπαϊκή έκδοση του ιδρύματος Evens για τον Ψηφιακό αλφαβητισμό στην Ευρώπη.

 Το κείμενο έγραψαν οι  Βερόνικα Σαμαρά και Γιώργος Κορμάς. Τη διασκευή και  τη σκηνοθεσία έκανε η Σοφία Τσινάρη. Τη μουσική συνέθεσε ο Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο οποίος έγραψε και τους στίχους.

Τη κίνηση και τις χορογραφίες δίδαξαν οι Δάφνη Πανταζοπούλου  και  Μόνικα Κολοκοτρώνη. Τα σκηνικά και τα κοστούμια σχεδίασαν οι Αριστοτέλης Καρανάνος και  Αλεξάνδρα Σιάφκου. Τους φωτισμούς τοποθέτησε η Μελίνα Μάσχα. Τους ρόλους ενσαρκώνουν οι ηθοποιοί: Θάνος Αλεξίου, Νατάσα Σφενδυλάκη και Σία Κουτσού. Υπεύθυνη παραγωγής είναι η Άννα Πορφύρη.

Η γενική είσοδος τιμάται στα 8 ευρώ. Η προπώληση των εισιτηρίων γίνεται  από τα ταμεία του θεάτρου στην οδό Πειραιώς 254 στον Ταύρο, το τηλέφωνο με αριθμό κλήσης: 212 – 254.03.00 και τις εξής ηλεκτρονικές διευθύνσεις http://tickets.theatron254.gr/ , καθώς και www.viva.gr .

Η σελίδα της Θεατρικής ομάδας «Χιλιόδεντρι» στο Facebook βρίσκεται στην εξής διεύθυνση:

Χιλιόδεντρι/θέατρο για παιδιά και νέους. Διατίθεται δωρεάν χώρος στάθμευσης για τους θεατές της παράστασης.

©Typologos.com 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seven + eight =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.