Η Ελληνική Γλώσσα και η Τσακώνικη Διάλεκτος

15:52:47,02/18/2019
Λογότυπο Εταιρείας Αρκαδικών Γραμμάτων και Τεχνών

Η Εταιρεία Αρκαδικών Γραμμάτων και Τεχνών ιδρύθηκε το 1979, ενώ αποτελεί τον πνευματικό ταγό της Αρκαδίας κι απευθύνει ανοικτή πρόσκληση σε νέα μέλη, Αρκάδες και φίλους της Αρκαδίας να στηρίξουν ενεργά το έργο της

Η αρχαία Ελληνική καταγωγή της τσακώνικης διαλέκτου αποτέλεσε ένα από τα θέματα της εκδήλωση με τίτλο «Η Ελληνική Γλώσσα και η Τσακώνικη Διάλεκτος», που διοργάνωσε Το διοικητικό συμβούλιο της Εταιρείας Αρκαδικών Γραμμάτων και Τεχνών την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019 στην κατάμεστη αίθουσα «Κωστής Παλαμάς» του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός». Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενίσχυση της προσπάθειας  καθιέρωσης της «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας».

Η πρόεδρος της Εταιρείας Αρκαδικών Γραμμάτων και Τεχνών Μαρία Γαβρήλου, απεύθυνε χαιρετισμό και κάλεσε στο βήμα την καθηγήτρια Ελληνικής, Γαλλικής και Αγγλικής ΦιλολογίαςΕυαγγελία Γαλέου, η  οποία  πραγματοποίησε εισήγηση με τίτλο: «Η Ελληνική Γλώσσα».

Η κ. Γαλέου μίλησε για την σημασία της Ελληνικής γλώσσας. Ενδεικτικά,  η ομιλήτρια παρουσίασε ελληνικές λέξεις που συναντώνται στην Αγγλική και  στη Γαλλική γλώσσα,  καθώς και επιγραφές που υπάρχουν σε διακεκριμένα Πανεπιστήμια του κόσμου, καθώς  και είναι γραμμένες στα αρχαία ελληνικά.

Επίσης, τόνισε τη σημαντική ιστορία της Ελληνικής γλώσσας και την μεγάλη διάδοσή της,  σε όλο τον κόσμο αναφερόμενη σε ρήσεις ατόμων του πνεύματος  κι έστειλε το πολύ δυνατό μήνυμα: «Ψηφίζουμε ναι στην καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας για την Ελληνική Γλώσσα».

Η μεταπτυχιακή φοιτήτρια Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Στρατηγούλα Ρήγα μίλησε με τίτλο: «Η Τσακώνικη Διάλεκτος και η Δράση του Αρχείου Τσακωνιάς».

Μίλησε, δε, Τσακώνικα και στη συνέχεια παρουσίασε την αρχαία Ελληνική καταγωγή της Τσακώνικης διαλέκτου. Αναφέρθηκε στους λόγους διατήρησής της, στις επιδράσεις της,  από την νέα Ελληνική και άλλες γλώσσες.

Παρουσίασε, δε,  σε μελετητές της διαλέκτου και το έργο τους, καθώς και τις πλούσιες δράσεις του Αρχείου Τσακωνιάς για την διάσωση, τη  διατήρηση και  την αναβίωση  της Τσακώνικης διαλέκτου.  Αφηγήθηκε και την τσακώνικη ιστορία του Θ.Π. Κωστάκη, φυσικού ομιλητή της διαλέκτου και μελετητή της.

Η πρόεδρος της Εταιρείας Αρκαδικών Γραμμάτων και Τεχνών Μαρία Γαβρήλου  έδωσε συγχαρητήρια στην κ. Ρήγα για την ομιλία της, ενώ σημείωσε  ότι το νεαρό της ηλικίας της ομιλήτριας δίνει την ελπίδα ότι η διάλεκτος μπορεί να διασωθεί.

Στις εισηγήτριες απονεμήθηκε τιμητική και αναμνηστική διάκριση για την συμβολή τους. Επίσης,  τιμήθηκαν η τέως Γραμματέας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου, το Αρχείο Τσακωνιάς δια του πρόεδρου  και τέως δημάρχου Λεωνιδίου κ. Δημητρίου Τσιγκούνη, καιεκδότρια της εφημερίδας «Κυνουρία» Θωμαΐδα (Μηλιώ) Η. Κουνιά.

Η Δρ Σαραντοπούλου αναφέρθηκε στη σημασία και αξία της Ελληνικής γλώσσας ως κιβωτού του πολιτισμού και των αξιών μας.

Συνεχάρη την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων της Ιταλίας και ιδιαίτερα τον πανεπιστημιακό Ελληνο-Ιταλό καθηγητή Γιάννη Κορίνθιο για τις άοκνες πολυετείς προσπάθειές με τις οποίες κατάφερε να πείσει την ελληνική πατρίδα να υλοποιήσει την ιδέα για την καθιέρωση της 9ης Φεβρουαρίου ως «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας».

Αναφερόμενη στην πλούσια δράση της , στην Ομογένεια δήλωσε ότι έπραξε απλά το καθήκον της και παρουσίασε το όραμά της,  για τον Ελληνισμό. Παρενθετικά, περιέγραψε ορισμένα πάγια, δίκαια αιτήματα και διεκδικήσεις της Ομογένειας, όπως είναι η ψήφος των αποδήμων. Η Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου  τόνισε την αξία της Ελληνικής γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού.

Ο  πρόεδρος του Αρχείου Τσακωνιάς Δημήτριος Τσιγκούνης μίλησε για τη σημασία της διατήρησης της τσακώνικης διαλέκτου και περιέγραψε το σπουδαίο έργο που γίνεται από τον θεματοφύλακα της τσακώνικης παράδοσης. Έκρουσε και τον κώδωνα του κινδύνου που εγκυμονεί για την εξαφάνιση της τσακώνικης διαλέκτου.

 Στάθηκε, δε, στη σημασία της ένταξης της διαλέκτου τόσο στα σχολεία της περιοχής της Τσακωνιάς  και στα ελληνικά Πανεπιστήμια. στην πρόεδρο της Εταιρείας Αρκαδικών Γραμμάτων και Τεχνών κ. Γαβρήλου παρέδωσε  ο κ.  Τσιγκούνης   και δύο τόμους από τα πρακτικά του 8ου Τσακώνικου Συνεδρίου που εκδόθηκαν το 2018.

Τα συγκεκριμένα πρακτικά αποτελούν δείγμα συνεργασίας του Αρχείου Τσακωνιάς με την Εταιρεία Αρκαδικών Γραμμάτων και Τεχνών.

Η φυσική ομιλήτρια της διαλέκτου, κ. Κουνιά  μίλησε για το έργο της και αφιέρωσε την τιμητική διάκριση στον αείμνηστο θείο της,  Θ. Π. Κωστάκη και στο έργο του. Ακολούθως κάλεσε στο βήμα τα εγγόνια της, με τα οποία συνομίλησαν στα Τσακώνικα, θέλοντας να δείξει ότι τα Τσακώνικα δεν αποτελούν μία νεκρή διάλεκτο, αλλά τα ομιλούν ακόμα. Δήλωσε ότι ελπίδα της διαλέκτου αποτελούν τα μικρά σε ηλικία παιδιά, φορτίζοντας με συγκίνηση όλους τους καλεσμένους.

Η εκδήλωση έκλεισε με τον παραδοσιακό υσακώνικο χορό από την χορευτική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Τσακωνιά» από τα Πέρα Μέλανα Αρκαδίας. Έγινε  κι αναφορά στην ιστορία – παράδοση του χορού από την κ. Κουνιά.

Η Εταιρεία Αρκαδικών Γραμμάτων και Τεχνών ιδρύθηκε το 1979, ενώ  αποτελεί τον πνευματικό ταγό της Αρκαδίας κι απευθύνει ανοικτή πρόσκληση σε νέα μέλη, Αρκάδες και φίλους της Αρκαδίας να στηρίξουν ενεργά το έργο της.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν τα ενδιαφερόμενα μέρη να επικοινωνήσουν με την πρόεδρο Μαρία Γαβρήλου (τηλέφωνο με αριθμό κλήσης: 6944-05.41.28) ή το γενικό γραμματέα Δρ. Αθανάσιο Σαραντόπουλο (τηλ: 6983510414) και ηλεκτρονικά με μήνυμα στη διεύθυνση arkadikongrammaton@gmail.com.

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.