H BARBIE® και o ESA συνεργάζονται για να ενθαρρύνουν τα κορίτσια να γίνουν αστροναύτες!

01:36:43,07/11/2019
Samantha Cristoforetti -Φωτογραφία ESA

Στα βίντεο παρουσιάζεται η Samantha Cristoforetti να υποδέχεται 4 κορίτσια από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, που εδρεύει στην Κολωνία της Γερμανίας. Φωτογραφία ESA

Η Barbie και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος ESA συνεργάζονται για να ενθαρρύνουν τα κορίτσια σε όλη την Ευρώπη να γίνουν η επόμενη γενιά αστροναυτών, μηχανικών και διαστημικών επιστημόνων  επισημαίνοντας τα επιτεύγματα της μοναδικής εν ενεργεία γυναίκας αστροναύτη στην Ευρώπη, Samantha Cristoforetti και παρουσιάζοντάς την , ως την πρώτη Barbie κούκλα αστροναύτη!

Η 42χρονη Samantha Cristoforetti είναι αεροπόρος, μηχανικός, αστροναύτης και η πρώτη Ιταλίδα γυναίκα μέλος του πληρώματος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος. «Η συνεργασία με την Barbie ελπίζω να βοηθήσει τα νεαρά κορίτσια και αγόρια να ονειρεύονται το μέλλον τους χωρίς όρια», αναφέρει η ίδια.

Αυτή η συνεργασία αποτελεί μέρος του Barbie Dream Gap Project, που αποτελεί  τη δέσμευση της Barbie στην καταπολέμηση της διάκρισης λόγω φύλου.

Μέσω έρευνας   εντοπίστηκε ότι από την ηλικία των πέντε ετών  είναι πιθανό πολλά κορίτσια να μη θεωρούν το φύλο τους ως έξυπνο και έτσι χάνουν την αυτοπεποίθηση στις ικανότητές τους. Αυτό ονομάζεται Dream Gap.Η συνεργασία αυτή υπογραμμίζει το γεγονός ότι μόνο το 15% των εν ενεργεία αστροναυτών είναι γυναίκες και ότι καμία γυναίκα δεν έχει προσγειωθεί ποτέ στο φεγγάρι!

 Η συνεργασία αυτή αποτελεί μέρος της ανάδειξης των γυναικείων προτύπων που εμπνέουν τα κορίτσια να πιστέψουν στον εαυτό τους,  και να μπορέσουν να γίνουν ό,τι ονειρεύονται, βοηθώντας παράλληλα στην εξάλειψη του Dream Gap.

Ενόψει της 50ης επετείου από την προσελήνωση του Apollo 11  αναμένεται να «κυκλοφορήσει»  μια σειρά ολιγόλεπτων βίντεο που απευθύνονται σε γονείς και  κορίτσια.

Στα βίντεο  παρουσιάζεται  η  Samantha Cristoforetti να υποδέχεται 4 κορίτσια από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, που εδρεύει  στην Κολωνία της Γερμανίας.

Εκεί πέρασαν  χρόνο μαζί όλες μαζί, ενώ  συνομίλησαν με τη Samantha Cristoforetti για το επάγγελμα του αστροναύτη. Επιπλέον, στο YouTube κανάλι της Barbie θα παρουσιαστεί ένα  Vlog βίντεο με τα επιτεύγματα της Samantha Cristoforetti.

«Είμαστε υπερήφανοι που ξεκινήσαμε αυτή τη συνεργασία με την ESA, με στόχο να ενθαρρύνουμε τα κορίτσια να γίνουν η επόμενη γενιά αστροναυτών, μηχανικών και επιστημόνων διαστήματος.

Η Barbie πάντα εμπνέει τα κορίτσια λέγοντάς τους, πως μπορούν να γίνουν ό,τι ονειρεύονται, δίνοντάς τους,  την ευκαιρία, μέσα από το παιχνίδι, να αλληλοεπιδράσουν με διαφορετικούς ρόλους και αμέτρητα επαγγέλματα ενθαρρύνοντας τη φαντασία, καθώς  και την αυτο-έκφρασή  τους. Γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι τα κορίτσια να έχουν πρότυπα και αυτή η νέα συνεργασία μας βοηθάει να το μεταφέρουμε σ’ ένα νέο «αστρονομικό»  επίπεδο», λέει η European Director of Marketing της Barbie, Isabel Ferrer.

«Ενώ τα αγόρια και τα κορίτσια επιτυγχάνουν τα ίδια αποτελέσματα στην επιστήμη και στα μαθηματικά, λίγα κορίτσια ονειρεύονται να γίνουν επιστήμονες ή μηχανικοί στον τομέα της διαστημικής.

Οι κοινωνικοί – πολιτιστικοί παράγοντες,  καθώς και η στάση του οικογενειακού περιβάλλοντος απέναντι στην επιστήμη και στα επιστημονικά επαγγέλματα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό.

Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος είναι να ενθαρρυνθούν τα κορίτσια να ενημερώνονται για θέματα που άπτονται των πεδίων STEM και ειδικότερα για τις διαστημικές επιστήμες, καθώς χρειαζόμαστε μια ποικιλία ταλέντων, τα οποία  θα οραματιστούν και θα υλοποιήσουν μελλοντικές δράσεις στο διάστημα.

Είμαστε, λοιπόν, υπερήφανοι για αυτή τη συνεργασία του ESA με την Barbie, προβάλλοντας αστροναύτες –πρότυπα που θα εμπνεύσουν και θα ενθαρρύνουν τα κορίτσια να πιστεύουν στον εαυτό τους, να κοιτάζουν τον ουρανό, καθώς  και να ονειρεύονται», εξηγεί η Chief Diversity Officer του ESA, Ersilia Vaudo-Scarpetta.

Έρευνα της Barbie (γονείς και STEM )

Samantha Cristoforetti - Barbie- κούκλα. Φωτογραφία: ESA

Samantha Cristoforetti – Barbie- κούκλα. Φωτογραφία: ESA

Η Barbie διεξήγε έρευνα τον Ιούνιο του 2019 στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γερμανία, στη Γαλλία και στην Ιταλία, όπου εξετάστηκε  η  στάση των γονέων γύρω από το STEΜ .

Στόχος ήταν να  διαπιστωθεί,  εάν θα μπορούσε η  στάση των γονέων να αποτελεί περιοριστικό παράγοντα  στα κορίτσια να εισέρχονται στο χώρο των διαστημικών επιστημών σαν αστροναύτες, μηχανικοί και διαστημικοί επιστήμονες.

Η έρευνα έγινε σε 2.000 γονείς κοριτσιών ηλικίας 3-10 ετών  σε κάθε χώρα, διερευνώντας τις γνώσεις που έχουν  αυτοί γύρω από το διάστημα και την ευαισθητοποίησή τους,  για τα επαγγέλματα που συσχετίζονται με το STEM ή τα πρότυπα, τα  οποία προβάλλονται μέσα από τη διαστημική βιομηχανία.

Παρόλο που διαφοροποιούνται τα στατιστικά στοιχεία   της κάθε χώρας, εξήχθησαν τα εξής βασικά συμπεράσματα:

Υφίσταται μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των γονέων γύρω από τα επιτεύγματα των ανδρών σε σχέση με  αυτά των γυναικών στη διαστημική βιομηχανία.

Υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των γονέων ότι η γνώση τους,  σχετικά με σημαντικά γυναικεία διαστημικά επιτεύγματα είναι ελλιπής.

Η πλειοψηφία των γονέων θα επιθυμούσε να γνωρίζει περισσότερα για το διάστημα και τα επαγγέλματα που συσχετίζονται με το STEM, βοηθώντας έτσι στην ενημέρωση των παιδιών τους.

Οι περισσότεροι γονείς δήλωσαν ότι η κόρη τους,  δείχνει ενδιαφέρον να ακολουθήσει ένα επάγγελμα που συσχετίζεται με το STEM, αλλά σε περίπτωση  κατά την οποία θα  ήθελε να γίνει αστροναύτης, δεν γνωρίζουν τον τρόπο να υποστηρίξουν αυτή την επιλογή

Με συντριπτική πλειοψηφία συμφώνησαν οι γονείς ότι τα επιτεύγματα των γυναικών στο διάστημα  θα πρέπει να αναγνωρίζονται ισάξια με εκείνα των ανδρών.

Η Barbie σε συνεργασία με τη σύμβουλο Ψυχολογίας σε οικογένειες με μικρά παιδιά Dr Elizabeth Kilbey δημοσίευσε ήδη μια σειρά χρήσιμων συμβουλών για το STEM, με σκοπό να βοηθήσει τους γονείς να ενθαρρύνουν τα νεαρά κορίτσια να ακολουθήσουν ένα επάγγελμα στις διαστημικές επιστήμες.

«Το να είσαι γονιός είναι μια «σκληρή»  δουλειά, αλλά η καλύτερη ανταμοιβή είναι, όταν «καλλιεργείς»  τα όνειρα και τις φιλοδοξίες των παιδιών σου.

 Ειδικά, όταν πρόκειται για τις κόρες μας, θέλουμε αυτά τα όνειρα να μην περιορίζονται. Αυτή η έρευνα δείχνει ότι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι γονείς είναι να αναπτύξουν τις γνώσεις τους,  γύρω από τα επαγγέλματα, τα οποία συσχετίζονται με το STEM, καθώς  και τα θετικά γυναικεία πρότυπα που προβάλλουν. Έτσι δείχνουμε  στις κόρες μας, πως ο ουρανός είναι το όριο όταν πρόκειται για το μέλλον τους»,  σχολίασε Dr. Elizabeth Kilbey.

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.