H ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ!
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
Τα ρεπορτάζ του www.typologos.com
H ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ!
Του Νίκου Μόσχοβου, e-mail: nikmoshov@gmail.com
Φωτορεπορτάζ: Γιάννης Τσουφλίδης
Website: http://www.tsouflidis.gr/

Ο τιμώμενος Καθηγητής Θεοδόσιος Τάσιος και η Πρόεδρος του ΔΙΚΑΜ.-Καθηγήτρια Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου. Φωτογραφία του φωτορεπόρτερ, Γιάννη Τσουφλίδη,http://www.tsouflidis.gr/
H φιλοσοφία του Αριστοτέλη μπορεί να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε τα σύγχρονα κρίσιμα προβλήματα!
Την επισήμανση αυτή έκαναν ειδικοί περί της φιλοσοφίας του μεγάλου αρχαίου Έλληνα διανοητή μιλώντας στο «Διεθνές Colloquium για τον Αριστοτέλη», του οποίου η εναρκτήρια εκδήλωση έγινε στις 7 το βράδυ της Τετάρτης 12 Δεκεμβρίου του 2012 στο αμφιθέατρο 1 του Κέντρου Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕ.Δ.Ε.Α.) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (ΑΠΘ), στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου.
Διοργανωτής ήταν το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών (ΔΙΚΑΜ) και στο Διεθνές Colloquium, που θα διεξαχθεί κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2012-2013 αναμένεται να μιλήσουν επιστήμονες από την Αγγλία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ολλανδία, τις Η.Π.Α και την Ελλάδα.
Αμφότεροι θα αναλύσουν ζητήματα ηθικής, μεταφυσικής, θεολογίας, φυσικής, ψυχολογίας, βιολογίας, οικονομίας, της σχέσης μεταξύ φυσικής – μεταφυσικής ή της ιατρικής –ηθικής, που η απαρχή τους βρίσκεται στο φιλοσοφικό έργο του Αριστοτέλη.
Άλλωστε, η σημαντικότητα των θεωριών του Σταγειρίτη φιλοσόφου, μαθητή του Πλάτωνα και δάσκαλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου φαίνεται από το γεγονός ότι άσκησε αδιάλειπτη επίδραση στην ανθρώπινη διανόηση.
Μετά από είκοσι πέντε αιώνες και το έργο του αρχαίου Έλληνα διανοητή συνεχίζει να επιδρά όχι μόνο στο λεγόμενο Δυτικό Πολιτισμό, αλλά και στον αποκαλούμενο Ανατολικό-ευρωπαϊκό πολιτισμού.

Το προεδρείο της εκδήλωσης. Φωτογραφία του φωτορεπόρτερ, Γιάννη Τσουφλίδη,http://www.tsouflidis.gr/
«Οι ιδέες που ανέπτυξε ο Αριστοτέλης σε όλους τους τομείς του πολυσχιδούς φιλοσοφικού έργου, μπορούν σήμερα να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τα κρίσιμα προβλήματα της εποχής μας.
Η γνωριμία, άλλωστε, με τον Αριστοτέλη στο πεδίο της επιστήμης και της επιστημονικής σκέψης, μπορεί να μας οδηγήσει σε μία βαθύτερη κατανόηση των νέων δεδομένων των επιστημών, συμπληρώνοντας έτσι την εικόνα της επικαιρότητας, της διαχρονικότητας, καθώς και καθολικότητας του έργου του», επισήμαναν οι ομιλητές.
Η σκέψη του μεγάλου αρχαίου φιλοσόφου έχει επηρεάσει σήμερα την αισθητηριακή αντίληψη και σκέψη, την επιστήμη, τη βιολογική προσαρμογή, τις ιδέες περί περιβάλλοντος, την λειτουργική ανατομία, καθώς και την οικονομία.
Ομιλητής στην εναρκτήρια εκδήλωση ήταν ο καθηγητής Θεοδόσιος Τάσιος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Μια εναλλακτική ανάγνωση της Αριστοτελικής μεσότητος».
Ακολούθησε η αναγόρευση του καθηγητή, Θεοδόσιου Τάσιου σε επίτιμο μέλος του «Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών». Τον τιμώμενο προλόγισε η Πρόεδρος του ΔΙΚΑΜ- καθηγήτρια, Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου.
Την εκδήλωση πλήθος κόσμου. Παρέστησαν – συμμετείχαν ο αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης-καθηγητής, Ιωάννης Δ. Παντής, η αντιπρύτανης – καθηγήτρια, Σοφία Κου’ί’δου-Ανδρέου,οι καθηγητές, Σταύρος Αυγολούπης, Ιωάννης Σειραδάκης και Ζαχαρίας Σκούρας, καθώς κι ο αναπληρωτής καθηγητής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, Γιώργος Τσάρας.
©Typologos.com 2012