H ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
H ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τρεις συναυλίες υπό τον τίτλο «Μουσική της Ανατολής» που εντάσσονται στον κύκλο «Θεσσαλονίκη, Σταυροδρόμι Πολιτισμών – Μέση Ανατολή» (οικονομική ενίσχυση προγράμματος ΟΠΑΠ) θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει το κοινό της Θεσσαλονίκης στις 9 το βράδυ της 16ης, 17ης και 18ης Δεκεμβρίου του 2011 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ( Στη φωτογραφία η Imane Homsy, η οποία θεωρείται σήμερα μία από τις κορυφαίες μουσικούς του Λιβάνου).
Πρόκειται για ένα καλλιτεχνικό εγχείρημα που πραγματοποιείται σε συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με τον Πολιτιστικό Οργανισμό «Εν Χορδαίς».
Σκοπός του τριημέρου είναι να αναδείξει την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης, και τον ιστορικό της ρόλο ως τόπου συνάντησης και διαλόγου των ιδεών, των θρησκειών, καθώς και των καλλιτεχνικών ρευμάτων ανθρώπων από διαφορετικές εθνότητες.
Το τριήμερο υπό τον τίτλο «Μουσική της Ανατολής» επιμελείται ο Κυριάκος Καλαϊτζίδης. Κατά τη διάρκειά των συναυλιών θα παρουσιαστούν έργα επιφανών Αράβων συνθετών και δεξιοτεχνών μουσικών, καθώς και οι κοινοί μουσικοί δρόμοι, οι οποίοι συνδέουν τους δύο μεγάλους ιστορικούς πολιτισμούς από τα χρόνια του Βυζαντίου μέχρι και τις ημέρες μας.
Το ούτι και το κανονάκι είναι τα δύο πιο αγαπημένα μουσικά όργανα στον αραβικό κόσμο. Είναι μουσικά όργανα, τα οποία είναι κοινά σε χρήση σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου από τους αρχαίους χρόνους.
Η συναυλία της Παρασκευής 16ης Δεκεμβρίου του 2011, με τίτλο « Μεγάλοι Άραβες Δεξιοτέχνες» (αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» – Μ2), θα προσφέρει τη μοναδική ευκαιρία στο κοινό να απολαύσει δύο εξαίρετους δεξιοτέχνες των οργάνων αυτών, οι οποίοι θεωρούνται από τους κριτικούς ως σημαντικοί εκπρόσωποι των σύγχρονων μουσικών τάσεων.
Πιο συγκεκριμένα, η Imane Homsy θεωρείται σήμερα μία από τις κορυφαίες μουσικούς του Λιβάνου και μία από τις σημαντικότερες του αραβικού κόσμου.
Ως καλλιτέχνιδα έχει εξελίσσει τον παραδοσιακό τρόπο εκτέλεσης στο κανονάκι, ενώ έχει αναπτύξει μία τεχνική που αξιοποιεί και τα δέκα δάχτυλα!
Είναι εδώ και 12 χρόνια μόνιμη στενή συνεργάτης της Fairuz και διδάσκει στο Κονσερβατουάρ της Βηρυτού.
Από την άλλη πλευρά, ο Joseph Tawadros (φωτογραφία) έχει ως έδρα του πλέον το Σύδνεϋ της Αυστραλίας και από εκεί ταξιδεύει στις σημαντικότερες σκηνές του κόσμου, όπου πραγματοποιεί σόλο συναυλίες και συμπράττοντας με τα μεγαλύτερα ονόματα της τζαζ (Jack De Johnette, John Patitucci, και John Abercrombie), με ένα ανανεωτικό πνεύμα όσον αφορά στο ούτι, καθώς και στην αραβική τέχνη.
Το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου του 2011 θα έχει το κοινό της Θεσσαλονίκης και τη δυνατότητα να «ταξιδέψει» στους Κήπους της Βαβυλώνας (αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» – Μ2).
Το μουσικό σχήμα «Εν Χορδαίς» περιοδεύει εδώ και χρόνια ανά τον κόσμο, όπου παρουσιάζει την ελληνική μουσική κληρονομιά και τη δημιουργική της συνέχεια σε σχέση με τις συγγενείς παραδόσεις της Μεσογείου.
Σε μία από τις σπάνιες πλέον εμφανίσεις του συγκροτήματος στη Θεσσαλονίκη συμπράττει με την κορυφαία φωνή της Τυνήσιας Dorsaf Hamdani και παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Τρίο των Ιορδανών αδελφών Khoury, που εδρεύον στο Παρίσι, απ’ όπου διαπρέπουν στα σημαντικότερα φεστιβάλ του κόσμου.
Στην εκδήλωση αναμένεται ν’ αναδειχθούν οι σχέσεις, οι συνάφειες και οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ της ελληνικής και της αραβικής μουσικής, ενώ θα παρουσιαστεί μελοποιημένη αραβική ποίηση σε ελληνική μετάφραση.
Μια μυσταγωγική βραδιά υπό τον τίτλο «Αντηχήσεις από τη Χριστιανική Ανατολή» θα κλείσει το τριήμερο αυτό, την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου του 2011 (αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» – Μ2).
Η Σύρια ψάλτρια Noma Omran, η Λιβανέζα τραγουδίστρια Ghada Shbeir (Βραβείο BBC 2007), το μουσικό σχήμα «David» από την Κοπτική Εκκλησία της Αιγύπτου και η χορωδία του Αγίου Ρωμανού του Μελωδού της Βηρυτού θα ερμηνεύσουν ύμνους και τραγούδια των Χριστιανών του Λιβάνου, της Συρίας, της Παλαιστίνης, καθώς και της Αιγύπτου.
«Συχνά ο αραβικός κόσμος ταυτίζεται λανθασμένα αποκλειστικά με το Ισλάμ. Ωστόσο, σημαντικό κομμάτι των αραβικών κοινωνιών αποτέλεσαν οι Άραβες Χριστιανοί, οι οποίοι έως και σήμερα συνιστούν σημαντική παράμετρο του αραβικού κόσμου.
Ιδιαίτερα από τις Σταυροφορίες και μετά διαμορφώθηκε ένα μωσαϊκό αραβικών χριστιανικών κοινοτήτων, των οποίων οι λατρευτικές μουσικές παραδόσεις συνδυάζουν τις αρχαϊκές καταβολές των πρώτων εκκλησιών με τις μεταγενέστερες επιρροές από την Ανατολή και την Δύση. Το μωσαϊκό αυτό θα εξερευνήσουν όσοι παρακολουθήσουν τη συναυλία αυτή», δημοσιοποίησαν οι διοργανωτές.
Το μουσικό εγχείρημα πρωτοπαρουσιάστηκε στις 22 Οκτωβρίου του 2011 στη Βηρυτό, (Palais des Congres- Dbayeh).
Εκεί, το μουσικό σχήμα «Εν Χορδαίς» συνέπραξε με κορυφαίους Λιβανέζους καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων οι: Ghada Shbeir (τραγούδι), Imane Homsy (κανονάκι),Charbel Ruhana (ούτι), Samir Siblini (νάι).
Την οργανωτική επιμέλεια είχε η Espera Production και η συναυλία τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Ελλάδας, του Υπουργείου Πολιτισμού του Λιβάνου και της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Βηρυτό.Ακολούθησε στις 30 Οκτωβρίου του 2011 και μια άλλη συναυλία στο Cairo Opera House (Κάιρο),όπου έγινε υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Κάιρο. Σε αυτήν συνέπραξε το μουσικό σχήμα «Εν Χορδαίς» με Αιγύπτιους καλλιτέχνες μαγεύοντας όσους την παρακολούθησαν.
Οι τιμές των εισιτηρίων διαμορφώθηκαν στα 15 ευρώ, ενώ τα μαθητικά-φοιτητικά κοστίζουν 10 ευρώ.
©Typologos.com 2011