H έκθεση «ΑΙΓΑΙΟΝ – Η Γέννηση ενός Αρχιπελάγους» εγκαινιάστηκε στο «Νόησις» στη Θεσσαλονίκη
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
Τα ρεπορτάζ του www.typologos.com
H έκθεση «ΑΙΓΑΙΟΝ – Η Γέννηση ενός Αρχιπελάγους» εγκαινιάστηκε στο «Νόησις» στη Θεσσαλονίκη
Του Νίκου Μόσχοβου, e–mail: nikmoshov@gmail.com
Φωτορεπορτάζ: Γιάννης Τσουφλίδης
Website: http://www.tsouflidis.gr/

Εντυπωσιακά είναι τα εκθέματα για το Αιγαίο Πέλαγος. Φωτογραφία: Γιάννης Τσουφλίδης, http://www.tsouflidis.gr/
Η δημιουργία μιας αρχέγονης θάλασσας μαζί με τη ομορφιά των νησιών και η εμφάνιση σπουδαίων γεωλογικών θησαυρών παρουσιάζονται ήδη μέσα από την έκθεση με τίτλο «Αιγαίον- Η Γέννηση ενός Αρχιπελάγους», που φιλοξενείται ήδη στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «Νόησις» στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης!
Στην έκθεση συμπράττει το Μουσείο Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ γίνεται σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Την επιμέλεια και την υποστήριξη πραγματοποιεί η εταιρεία Tetragon.

Προσφώνηση πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΔΣ του “Νόησις ” – Πρύτανης του ΑΠΘ- καθηγητής, Ιωάννης Μυλόπουλος. Φωτογραφία: Γιάννης Τσουφλίδης, http://www.tsouflidis.gr/
Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 6.30 το απόγευμα του Σαββάτου 23 Φεβρουαρίου του 2013 στο «Νόησις» με διοργανωτές το ίδιο το μουσείο Τεχνολογίας και του Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Αμφιτρύωνες των εγκαινίων ήταν ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του «Νόησις» – Πρύτανης του ΑΠΘ και καθηγητής, Ιωάννης Μυλόπουλος- ο οποίος πραγματοποίησε προσφώνηση- μαζί με τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου- αναπληρωτή καθηγητή, Νικόλαο Σουλακέλλη.

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου- αναπληρωτής καθηγητής, Νικόλαος Σουλακέλλης. Φωτογραφία: Γιάννης Τσουφλίδης, http://www.tsouflidis.gr/
Μέσα από την έκθεση παρουσιάζεται εντυπωσιακά η ομορφιά του Αιγαίου Πελάγους, της κοιτίδας αρχέγονων πολιτισμών μαζί με πανέμορφες εικόνες από τα νησιά.
Περιλαμβάνει, δε, σημαντικά εκθέματα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, αναπαραστάσεις και οπτικές- ακουστικές δια-δραστικές παρουσιάσεις.

Ο Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, Νίκος Ζούρος Φωτογραφία: Γιάννης Τσουφλίδης, http://www.tsouflidis.gr/
Μάλιστα, παρουσιάζονται οι διεργασίες και τα αποτελέσματα των χερσαίων = θαλάσσιων δυνάμεων, οι οποίες διαμόρφωσαν το ιστορικό αρχιπέλαγος μέσα στο πέρασμα εκατομμυρίων χρόνων, καθώς και την εξέλιξη της ζωής στην περιοχή.
Ο κάθε επισκέπτης δύναται να θαυμάσει τη δύναμη των τοπίων και της ομορφιάς του Αιγαίου πελάγους μέσα από τους πιο σύγχρονους τρόπους παρουσίασης, που περιλαμβάνουν τις εξής ενότητες:

Ο Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής,Γιάννης Σπιλάνης. Φωτογραφία: Γιάννης Τσουφλίδης, http://www.tsouflidis.gr/
Μνήμες Γαίας – από την Τηθύ στο Αιγαίο: Η γεωλογική ιστορία της περιοχής από το μεγάλο ωκεανό της Τηθύος του οποίου μέρος ήταν η σημερινή Ελλάδα παρουσιάζεται στην εξέλιξή του στην ενιαία χέρσο της μυθικής Αιγιήδας έως και τη σημερινή μορφή του ανάγλυφου του Ελληνικού αρχιπελάγους.
Τα νησιά και τα πελάγη, τα γεωλογικά μνημεία και η πολυμορφία των γήινων σχηματισμών, το υγρό στοιχείο και η ανάδυση της στεριάς, μαζί με εντυπωσιακά εκθέματα γεωλογικών σχηματισμών, καθώς και ένας 14μετρος απολιθωμένος κορμός συμπεριλαμβάνονται στη συγκεκριμένη ενότητα.

Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Tetragon, Παναγιώτης Ιωαννίδης . Φωτογραφία: Γιάννης Τσουφλίδης, http://www.tsouflidis.gr/
Στα νησιά του Ηφαίστου και του Ποσειδώνα: Εξιστορούνται οι γεωδυναμικές διεργασίες, οι οποίες σημειώθηκαν στο Αιγαίο, η ηφαιστειότητα και η σεισμικότητα που δημιούργησαν το Αρχιπέλαγος.
Μια διαδικασία με μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις που επαναλήφθηκε πολλές φορές μέσα σε εκατομμύρια έτη, ενώ συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.
Σ’ αυτήν οφείλονται μερικά από τα ομορφότερα νησιά του Αιγαίου (Σαντορίνη, Κω, Νίσυρος, Μήλος, Κίμωλος, Λέσβος, Λήμνος, Σαμοθράκη) που εμφανίζονται σε επιδαπέδιο χάρτη με χαρακτηριστικά πετρώματα, αλλά και απολιθώματα!
ΓΑΙΑ – από τον μύθο στην επιστήμη: Εκτίθεται η εντυπωσιακή βιοποικιλότητα της περιοχής του Αιγαίου, την οποία αποδεικνύει ο πλούτος των φυτικών – ζωικών απολιθωμάτων που έχουν βρεθεί .
Απολιθώματα, που μαρτυρούν τη συναρπαστική ιστορία της εξέλιξης της ζωής και των οικοσυστημάτων στη λεκάνη του Αιγαίου κατά την διάρκεια των τελευταίων 150 εκατομμυρίων χρόνων!
Ο πλούτος των απολιθωμάτων του Αιγαίου εκφράζεται μέσα από το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου, απολιθώματα θηλαστικών, αλλά και την πρώιμη παρουσία ανθρωπίδων.
Μορφές σύγχρονων δέντρων με τις αντίστοιχες απολιθωμένες προγονικές μορφές τους και ανάμεσά τους «φιλοξενούνται» διάφορες αναπαραστάσεις ζώων, οι οποίες δημιουργούν ένα εντυπωσιακό τοπίο για τον επισκέπτη.
Στα εγκαίνια παρέστησαν και μίλησαν οι εξής:
Ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ,Νίκος Ζούρος, ο πρόεδρος του Μουσείου Ορυκτολογίας ΑΠΘ, Νίκος Κουφός, ο πρόεδρος της Εταιρείας Tetragon, Παναγιώτης Ιωαννίδης και ο Γραμματέας Νησιώτικης Πολιτικής, Γιάννης Σπιλάνης.
Πληροφορίες προς ενδιαφερόμενους-ες δίνονται και κρατήσεις για ομάδες ή σχολεία γίνονται στο τηλέφωνο με αριθμό κλήσης: 2310483000, εσωτερικό 2 κατά τις ημέρες Δευτέρα- Παρασκευή στις ώρες 8.30 το πρωί – 13.30 το μεσημέρι.
©Typologos.com 2013