Hμερίδα με θέμα: «Δικαιώματα Διανοητικής Ιδιοκτησίας (IPR)- Μια πρόκληση για την αξιοποίηση της έρευνας» πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
Τα ρεπορτάζ του www.typologos.com
Hμερίδα με θέμα: «Δικαιώματα Διανοητικής Ιδιοκτησίας (IPR)- Μια πρόκληση για την αξιοποίηση της έρευνας» πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Του Νίκου Μόσχοβου, e-mail:nikmoshov@gmail.com

Η διαμόρφωση στρατηγικής στα θέματα της διανοητικής ιδιοκτησίας θα πρέπει να λάβει υπόψη το χρόνο που απαιτείται για τον προσδιορισμό των αξιώσεων και την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατοχύρωσης δικαιώματος.
«Δικαιώματα Διανοητικής Ιδιοκτησίας (IPR) – Μια πρόκληση για την αξιοποίηση της έρευνας», ήταν το θέμα της ημερίδας που διοργάνωσε η Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου του 2012 στο αμφιθέατρο πολυμέσων του κτιρίου της βιβλιοθήκης του ιδρύματος.
Οι εργασίες έγιναν στο πλαίσιο των δράσεων του Εργαστηρίου Επιχειρηματικότητας και τις παρακολούθησε πλήθος κόσμου.
«Η ακαδημαϊκή κοινότητα είναι ένας κατεξοχήν χώρος, ο οποίος συνδέεται με την παραγωγή νέας γνώσης. Εφόσον η γνώση αυτή πρόκειται να αξιοποιηθεί και εμπορικά μέσω συγκεκριμένων καινοτομικών εφαρμογών, τίθενται διάφορα ζητήματα περί των δικαιωμάτων της διανοητικής ιδιοκτησίας, κατοχύρωσης της βιομηχανικής ιδιοκτησίας και των τρόπων προστασίας των αποτελεσμάτων της έρευνας», ανέφεραν ειδικοί κατά τη διάρκεια των εργασιών.
Πιο συγκεκριμένα, μίλησαν εμπειρογνώμονες, οι οποίοι παρουσίασαν το πλαίσιο προστασίας της διανοητικής ιδιοκτησίας στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και τα ισχύοντα μέτρα στο ΕΜΠ.
Διάφορα υψηλόβαθμα στελέχη από το χώρο των επιχειρήσεων παρουσίασαν την εμπειρία τους, ενώ έγινε ειδική ανάλυση για τον τομέα των τεχνολογιών της πληροφορικής και των επικοινωνιών.
Στην εκδήλωση μίλησαν η αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων, Τ. Μοροπούλου, ο επιστημονικός υπεύθυνος της ΜοΚΕ του ΕΜΠ- καθηγητή, Γ. Καλογήρου, η διευθύντρια του European Patent Office, Ε. Σπυροπούλου, , ο καθηγητής του European Patent Attorney, Μ. Σαμουηλίδης, το μέλος του Δ.Σ. της ΕΕΛ/ΛΑΚ και νομικός σύμβουλος των Creative Commons Greece, Π. Τσιαβός, ο νομικός κι εταίρος της Εταιρείας Δικηγόρων MPlegal, Β. Παπακωνσταντίνου.
Επίσης, μίλησαν ο αντιπρόεδρος της Lavipharm, Σ. Φωτεινός, ο διευθυντής του εργοστασίου Elviom του ομίλου Interplast, Γ. Μπαριαμπάς, ο εμπορικός διευθυντής της Amvrosia Top Foods, Γ. Κουρουνάκος, το μέλος ΔΣ της Helic και πρόεδρος του ΕΝΕΒΗ, Γ. Κουτσογιαννόπουλος, το μέλος του ΔΣ της BioVista και πρόεδρος της HBio, Α. Περσίδης, καθώς κι ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος.
Μια πρώτη αποτίμηση των εργασιών της ημερίδας έδειξε τα ακόλουθα:
Τα θέματα που παρουσιάστηκαν – συζητήθηκαν μπορεί να τα προσεγγίσει κανείς από δυο διαφορετικές σκοπιές: την ακαδημαϊκή και τη σκοπιά εκείνου που θέλει να ανοίξει μια επιχείρηση ή να αξιοποιήσει οικονομικά τα αποτελέσματα της ερευνητικής του εργασίας.
Οι δυο αυτές σκοπιές έχουν διαφορετική στόχευση και συνεπώς άλλα είναι τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει ένα ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα και άλλα αυτά του ατόμου ή της ομάδας που επιθυμεί να αναλάβει μια επιχειρηματική πρωτοβουλία.
Η διεθνής εμπειρία έχει αναδείξει διάφορες πρακτικές που ακολουθούν τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Αναδείχθηκε η σημασία ενός σαφούς πλαισίου που να διέπει τα ζητήματα της διανοητικής ιδιοκτησίας από πλευράς ενός Ιδρύματος. Το κανονιστικό αυτό πλαίσιο για να έχει ισχύ θα πρέπει να ενεργοποιηθούν και όλες οι προαπαιτούμενες συνθήκες (π.χ. επιτροπές- όργανα).
Σχετικά με τα άτομα ή ομάδες που επιθυμούν να αξιοποιήσουν οικονομικά τα ερευνητικά τους αποτελέσματα, ,αναδείχθηκε ότι οι επιλογές , τις οποίες θα κάνουν σε ότι αφορά στην προστασία της διανοητικής δημιουργίας τους, είναι μια πολύ σύνθετη υπόθεση και αυτές έχουν πολλές διαστάσεις.
Θα πρέπει, δε, να αποφασίσουν για τη μορφή και το εύρος της προστασίας που επιδιώκουν (σε ποιες χώρες – αγορές). Θα πρέπει να έχουν ξεκαθαρίσει το επιχειρηματικό τους μοντέλο, ώστε να επιλέξουν μετά το αντικείμενο της προστασίας. Θα πρέπει να προχωρήσουν με προσεκτικά βήματα και σίγουρα θα χρειαστούν νομική συμβουλή.
Η διαμόρφωση στρατηγικής στα θέματα της διανοητικής ιδιοκτησίας θα πρέπει να λάβει υπόψη το χρόνο που απαιτείται για τον προσδιορισμό των αξιώσεων και την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατοχύρωσης δικαιώματος.
Επίσης, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το κόστος κατοχύρωσης, το οποίο μπορεί να ανέλθει σε υψηλά επίπεδα, αλλά και η στρατηγική που ακολουθεί ο ανταγωνισμός.
Η διαμόρφωση στρατηγικής στα θέματα διανοητικής ιδιοκτησίας αφορά στο στατικό μέρος που συσχετίζεται με τη μορφή, το χρόνο και το κόστος.
Αφορά και το δυναμικό μέρος που έγκειται στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται μετά από την κατοχύρωση ενός δικαιώματος, όπως η αντίδραση των ανταγωνιστών, καθώς και η δημιουργία νέων δικαιωμάτων που βασίζονται σε αυτό κλπ.
Η διαδικασία κατοχύρωσης της βιομηχανικής ιδιοκτησίας δίνει ένα μονοπωλιακό προνόμιο στο δικαιούχο, αλλά διαχέει την σχετική πληροφορία με την εφεύρεση στην κοινωνία. Ο εφευρέτης θα πρέπει να ζυγίσει τα υπέρ και τα κατά σε αυτή τη διαλεκτική σχέση.
©Typologos.com 2012.