«Γυμνή» επιθετικότητα της Ρωσικής ηγεσίας
Η εισβολή του Πούτιν
με αιτιολογικό
το να «διατηρηθεί η ειρήνη» στην Ουκρανία
αποτελεί μια πράξη «γυμνής-ξεκάθαρης» επιθετικότητας
Επιμέλεια: Νίκος Μόσχοβος
23:18:57,02/28/2022

Με αυτή την εισβολή, επιδεικνύει η Ρωσία πιο σαρωτικούς στόχους – αρνούμενος ο Πούτιν στην Ουκρανία όχι μόνο την ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά κυρίως την ταυτότητα και την ακεραιότητά της, ως ξεχωριστού- κυρίαρχου λαού. Φωτογραφία του Κιέβου David Mark από το Pixabay
Η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία δεν είναι μια ειρηνευτική επιχείρηση, όπως την περιγράφουν τα ρωσόφωνα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά αποτελεί μια πράξη «γυμνής-ξεκάθαρης» επιθετικότητας. Αυτή την άποψη διατυπώνει η αναπληρώτρια καθηγήτρια ιστορίας- του Πανεπιστημίου Binghamton, μέλους του συστήματος του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Heather D. DeHaan , η οποία είναι ειδική στην ιστορία της καθημερινής αστικής ζωής στα όρια της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και των ζητημάτων περί της Ρωσίας.
Τα επιφανειακά αίτια της εισβολής
στην Ουκρανία
Σύμφωνα με την ίδια, επιφανειακά, πρόκειται για μια σύγκρουση περί της επέκτασης του ΝΑΤΟ, κάτι για το οποίο η Ρωσία έχει αντίρρηση περισσότερο από μια εικοσαετία .
«Η Ρωσία θεωρούσε εδώ και καιρό την επέκταση του ΝΑΤΟ στην καλύτερη περίπτωση ως προδοσία και στη χειρότερη ως μία απειλή. Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την επανένωση της Γερμανίας, εξέφρασε ανησυχίες για πιθανή καταπάτηση του ΝΑΤΟ και πίστευε ότι οι δυτικοί ηγέτες υποσχέθηκαν να μη το επιτρέψουν. Στη ρωσική ρητορική εκτιμάται ότι η εισβολή σπρώχνει ένα πιθανό επιτιθέμενο (σ.σ. δηλαδή το ΝΑΤΟ) από το κατώφλι του», αναφέρει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας.
Η Ρωσία έχει πιο σαρωτικούς στόχους
αναβιώνοντας την παλαιά αυτοκρατορική ρητορική
«Ωστόσο, με αυτή την εισβολή, επιδεικνύει η Ρωσία πιο σαρωτικούς στόχους – αρνούμενος ο Πούτιν στην Ουκρανία όχι μόνο την ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά κυρίως την ταυτότητα και την ακεραιότητά της, ως ξεχωριστού- κυρίαρχου λαού. Ο Πούτιν αναβίωσε την παλαιά αυτοκρατορική τσαρική ρητορική για τη «ιστορική ενότητα» του ρωσικού και του ουκρανικού λαού, υπονοώντας μια κατ’ ανάγκη κοινή ταυτότητα και επίσης την πολιτική ένωση», επισημαίνει η κ. DeHaan.

Κάτω από το πρόσχημα της «αποναζικοποίησης», οι κατακτητές της Ρωσίας θα μπορούσαν εύκολα να στοχεύσουν, να συλλάβουν και να εξαλείψουν (ως πολιτικές απειλές ή ως πρόσωπα) ένα ευρύ φάσμα Ουκρανών υπηκόων κι όλα αυτά διαδίδοντας το ψέμα ότι η Ρωσία «προστατεύει» τη Ρωσία και την Ουκρανία από τους φασίστες. Φωτογραφία από το Τσερνομπίλ Wendelin Jacober από το Pixabay
Ο «κρυφός» στόχος
-Η εξάλειψη της κάθε αντίθετης άποψης
«Με μια ρητορική αναδρομή στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ρωσία κήρυξε την «αποναζικοποίηση» ως μέρος της διαδικασίας «επιβολής της ειρήνης». Αυτή είναι μια ανησυχητική γλώσσα. Η Ουκρανία είναι μια δημοκρατική χώρα, όχι μια φασιστική, και είναι η δυτικοκεντρική δημοκρατία της Ουκρανίας που απορρίπτει ο Πούτιν.
Κάτω από το πρόσχημα της «αποναζικοποίησης», οι κατακτητές της Ρωσίας θα μπορούσαν εύκολα να στοχεύσουν, να συλλάβουν και να εξαλείψουν (ως πολιτικές απειλές ή ως πρόσωπα) ένα ευρύ φάσμα Ουκρανών υπηκόων κι όλα αυτά διαδίδοντας το ψέμα ότι η Ρωσία «προστατεύει» τη Ρωσία και την Ουκρανία από τους φασίστες», εξηγεί η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας.
Ένα ιστορικό προηγούμενο
«Η σοβιετική περίοδος της Ουκρανίας καταδεικνύει ένα ιστορικό προηγούμενο για μια τέτοια εκστρατεία—δηλαδή, την αποκουλακοποίηση.
Όπως διατυπώθηκε στη δεκαετία του 1920, η αποκουλακοποίηση ήταν φαινομενικά για την προστασία των φτωχών αγροτών από την εκμετάλλευση από τους πλούσιους γείτονες, γνωστούς ως κουλάκους.
Οι «εκμεταλλευτές», επρόκειτο να αποδυναμωθούν ή αλλιώς να απομακρυνθούν από το χωριό. Στην πράξη, όμως, η τότε πολιτική ηγεσία αποκεφάλισε την αγροτική ηγεσία της Ουκρανίας, χαρακτηρίζοντας «κουλάκους» όλους όσους αντιτάχθηκαν στη τότε πολιτική και διευκόλυνε μια βάναυση εκστρατεία κολεκτιβοποίησης.
Οι προσβολές της Ρωσίας κατά της δημοκρατίας της Ουκρανίας πρέπει να καταδικαστούν, όχι μόνο για το ψεύδος τους, αλλά επειδή απειλούν κι ένα ευρύ φάσμα του άμαχου πληθυσμού, εφόσον η Ρωσία παραμείνει στην Ουκρανία».
©Typologos.com 2022