Grand Prize – Selection Award Λογοτεχνίας Α.Π.Θ.

0
86
14:13:08,09/13/2018
H Μαρία Γεωργούση
H προπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ. Μαρία Γεωργούση

Το μεγάλο  βραβείο (Grand Prize) και βραβείο Επιλογής (Selection Award) απέσπασαν δυο φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ)  στο διεθνή διαγωνισμό συγγραφής λογοτεχνικού κειμένου ή ποιήματος 2nd Writing Contest of the Silk – Road Universities Network WRICOS 2018.

Αναλυτικότερα,  το  Grand Prize πήρε η προπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ.  Μαρία Γεωργούση και το Selection Award απέσπασε ο προπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Ιατρικής  Άγγελος Λαρίσης.

 Το διαγωνισμό διοργάνωσε το  Δίκτυο Πανεπιστημίων του Δρόμου του Μεταξιού (Silk – Road Universities Network – SUN). Πρόκειται για  ένα πολύ σημαντικό και ενεργό δίκτυο 78 Πανεπιστημίων από 30 χώρες της Ευρώπης και της Ασίας.  Μέλος  του δικτύου  είναι και το Α.Π.Θ.

Το δίκτυο ιδρύθηκε το 2014   και  στα μέλη  συγκαταλέγονται  πανεπιστήμια από τις εξής χώρες: Ελλάδα, Τσεχία, Φινλανδία, Ινδία, Καμπότζη, Ινδονησία, Ιράν, Ιταλία, Ιορδανία, Ιαπωνία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Μαλαισία, Μογγολία, Μιανμάρ, Ομάν, Κίνα, Πολωνία, Πορτογαλία, Νότια Κορέα, Ρουμανία, Ρωσία, Ισπανία, Σρι Λάνκα, Ταϊβάν, Ταϊλάνδη, Τουρκία, Ουζμπεκιστάν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς  και Βιετνάμ.

Σκοπός της διαγωνιστικής προσπάθειας  είναι να  παρέχει τους φοιτητές τη δυνατότητα να γνωρίσουν τη γλωσσική ποικιλομορφία, που υφίσταται   το κατά μήκος του Δρόμου του Μεταξιού και να προστατευτεί η αξία των «μικρών» γλωσσών.

Ο  διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε φέτος για δεύτερη χρονιά. Αφορούσε, δε, στη  συγγραφή δοκιμίου υπό τη θεματολογία  «Any story or fairy tale about silk road in the author’s country» και  ενός ποιήματος με τίτλο «Mother».

Δικαίωμα συμμετοχής είχαν προπτυχιακοί ή μεταπτυχιακοί φοιτητές πανεπιστημίων – μελών του SUN. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να γράψουν μια ιστορία ή παραμύθι από τη χώρα τους,  σε μορφή έκθεσης έκτασης  2.000 λέξεων σχετικά με το Δρόμο του Μεταξιού, έχοντας τη δυνατότητα γραφής στη μητρική γλώσσα τους. Οι συμμετοχές ανήλθαν συνολικά σε 86, ενώ  τα ποιήματα που διαγωνίστηκαν ήταν 59  κι υποβλήθηκαν 27  τα κείμενα – δοκίμια.

To νικητήριο δοκίμιο της Μαρίας Γεωργούση είναι  γραμμένο στην αγγλική γλώσσα κι είχε τίτλο «When Silk met Greece» και το διακριμένο του Άγγελου Λαρίση τιτλοφορούνταν  «Εκεί που τελειώνει ο δρόμος του μεταξιού».

Ως μεγάλη νικήτρια στην κατηγορία συγγραφής δοκιμίου απονεμήθηκε το μεγάλο βραβείο στη Μαρία Γεωργούση , ενώ καλύφθηκαν όλα τα έξοδα συμμετοχής της ίδιας στη γενική συνέλευση του Δικτύου SUN που διεξήχθη από τις 29 Αυγούστου έως και  την 1η Σεπτεμβρίου 2018, στη Βενετία της Ιταλίας.

Εκεί επιλέχθηκε μαζί με μία φοιτήτρια από την Κίνα ως αντιπρόεδρος της κοινότητας των φοιτητών USSUN που πήραν μέρος στο  φετινό διαγωνισμό WRICOS, αλλά και  των αποφοίτων. Στόχος αυτής της κοινότητας είναι να φέρει κοντά τους πολιτισμούς των χωρών του Δρόμου του Μεταξιού.

Ο Άγγελος Λαρίσης
Ο προπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Ιατρικής του Α.Π.Θ. Άγγελος Λαρίσης

Χαρακτηριστικό είναι ότι το πρώτο στην Ευρώπη «Ευρωπαϊκό Διεπιστημονικό Κέντρο Τουρισμού του Δρόμου του Μεταξιού»  ιδρύθηκε στο Α.Π.Θ  μετά από πρωτοβουλία του Ελληνικού ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Τη συγκεκριμένη προσπάθεια υποστηρίζουν ο Παγκόσμιος  Οργανισμός Τουρισμού και το Ελληνικό  Υπουργείου Τουρισμού.  Στόχος του κέντρου είναι η διεπιστημονικού χαρακτήρα μελέτη – έρευνα σε ευρωπαϊκή –  διεθνή κλίμακα, η ενίσχυση των  διεθνών συνεργασιών και η ανάδειξη νέων προοπτικών βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.

Οι στόχοι αυτοί θα  επιτευχθούν μέσω της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του Δρόμου του Μεταξιού. Το «Ευρωπαϊκό Διεπιστημονικό Κέντρο Τουρισμού του Δρόμου του Μεταξιού» έχει σκοπό να αναδείξει τον ρόλο του Α.Π.Θ. και της Ελλάδας στην πολλά υποσχόμενη ζώνη επιρροής του Δρόμου του Μεταξιού.

Στις 10-12 Οκτωβρίου 2018   θα πραγματοποιηθεί  στη Θεσσαλονίκη  και το 8th UNWTO International Meeting on Silk Road Tourism.

©Typologos.com 2018

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ten + two =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.