Η Γκόλφω, η παράδοση, το φως και η Ελλάδα

Συνέντευξη δύο εκ των συντελεστών της παράστασης «Η Γκόλφω» Χριστιάννας Ανανιάδου –  Βασίλη Νικολάου

στο  δημοσιογράφο Νίκο Μόσχοβο και στον «Τυπολόγο»

16:21:43,02/27/2019
Γκόλφω- Φωτογραφία: Maria Chavdarova Mavrona

Παράδοση: Χωρίς ένδοξο παρελθόν δεν υπάρχει ελπίδα για το μέλλον. Φωτογραφία: Maria Chavdarova Mavrona

Η  παράδοση, το φως, η Ελλάδα και οι έννοιες που περικλείει το βουκολικό δραματικό ειδύλλιο «Η Γκόλφω» του Σπυρίδωνος Περεσιάδη ήταν το θέμα της συζήτησης, που είχαμε με τους ηθοποιούς Χριστιάννα Ανανιάδου ( σ.σ. υποδύεται τη Σταυρούλα)  και Βασίλη Νικολάου (σ.σ. ενσαρκώνει τον Κίτσο)  στην   ομώνυμη  παράσταση με σκηνοθέτη τον Κωνσταντίνο Τσακανάκη, η οποία  «ανεβαίνει»  για τελευταία φορά στις 9 το βράδυ της Παρασκευής 1 Μαρτίου 2019 στην «Αθηναϊκή Σκηνή» των Θ. Κάλβου & Μ. Καλαμπόκη (συμβολή της οδού Αθανασίου Διάκου και Τζιραίων 13 – στάση μετρό: Ακρόπολη).

Με όλους τους συντελεστές του έργου  είπαμε να «πρωτοτυπήσουμε» και να δοθεί μια συνέντευξη για τη «Γκόλφω» λίγο πριν από το κλείσιμο της παράστασης, ώστε να καταγραφεί το «απόσταγμά» της. Με τη Χριστιάννα Ανανιάδου, το Βασίλη Νικολάου και τον κ. Κωνσταντίνο Τσακανάκη  και όλους  τους ηθοποιούς της παράστασης λέμε απλώς το «επανιδείν», αφού η συζήτηση για την παράδοση, την τέχνη και το φως, μόλις άνοιξε μέσω του εξής διαλόγου:

Γκόλφω 2- Φωτογραφία: Maria Chavdarova Mavrona

Αγάπη: Απο την αγάπη τίποτα μεγαλύτερο ή ίσο. Φωτογραφία: Maria Chavdarova Mavrona

«Γκόλφω»,λοιπόν,σε ασπρόμαυρο ή έγχρωμο φόντο.Πόσο,όμως,από το παραδοσιακό στοιχείο μπορεί να πηγάζει η εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας; 

 Χ.Α:  «Το παρελθόν μας, είναι το ορόσημο της εξέλιξης μας, ως λαός.Υπάρχουν πολλά σημεία, όπου θα βρούμε παρελθόν και παρόν να ταυτίζονται.Είναι η φράση που χρησιμοποίουμε πολλοί,«ο λαός δεν αλλάζει δέρμα».Άλλωστε από τα λίγα στοιχεία, που βοηθούν να διατηρήσουμε την ταυτότητά μας, και μας καθορίζουν είναι η παράδοση.Από τα ήθη και τα έθιμα που μας κληροδοτούνται και μέχρι κάποιες συνήθειες. Πάντα τη συναντούμε στην καθημερινότητά μας ,σα σημείο αναφοράς».

Η πορεία προς το φως είναι πάντοτε «γεμάτη αγκάθια»,αρκεί άραγε μόνον η αξιοπρέπεια για να φθάσει κανείς στον τελικό στόχο;  

Χ.Α:  «Αξιοπρέπεια, αυτοσεβασμός, υπομονή, επιμονή, ήθος και πίστη στο σκοπό σου.Πιστεύω πως μόνο με τις αξίες ως εφόδια μπορεί κάποιος να πάει μπροστά.Σίγουρα ο δρόμος είναι δύσκολος ,γεμάτος «ανηφόρες»,στενάχωρος στο σύνολο,μπορεί να σου πάρει πολύ χρόνο, αλλά το να διατηρήσεις το ακέραιο του χαρακτήρα σου,είναι αυτό που θα κάνει την επίτευξη του στόχου σου, να αξίζει ακόμα περισσότερο».

Γκόλφω 3-Φωτογραφία: Maria Chavdarova Mavrona

Τυφλότητα: Δεν κοιτάς κατάματα τα στραβά σου.Φωτογραφία: Maria Chavdarova Mavrona

Η «Γκόλφω» είναι μια από τις κλασσικές ηρωίδες της ολοκληρωτικής αγάπης, η οποία φαντάζει μακρινό όνειρο στη σημερινή εποχή της κρίσης και της πτώσης των αξιών. Ναι ή όχι και γιατί;  

Β.Ν : «Πραγματικά φαντάζει ουτοπία αν αναλογιστεί κανείς τι συμβαίνει γύρω μας, και πόσο έχουν αλλάξει οι άνθρωποι σήμερα.Αλλά ευτυχώς σε μια εποχή που βασιλεύουν ο υλισμός,η ματαιοδοξία, η απληστία και η εκμετάλλευση πάντα θα υπάρχουν και άνθρωποι, που σαν άλλη Γκόλφω πιστεύουν ακόμα στις αξίες και τις ακολουθούν, όχι γιατί πρέπει, αλλά επειδή αυτό πρεσβεύουν οι ίδιοι.Σαν ακτίνες φωτός σε σκοτεινό ουρανό.Σπάνιοι, αλλά τους ξεχωρίζεις αμέσως, όταν τους βρεις».

Στο κλασσικό έργο είναι δώδεκα πρόσωπα του δράματος και από αυτά οι τρεις είναι γυναίκες, ενώ συμμετέχει Χορός από βοσκούς και βοσκοπούλες.Μπορούμε να πούμε πως το κείμενο του Σπυρίδωνα Περεσιάδη θυμίζει ή ανάγει στην αρχαία ελληνική τραγωδία;  

Β.Ν : «Γενικά ο συγγραφέας μας έχει βασίσει τη δομή του, στην αρχαία τραγωδία όχι μόνο στην Γκόλφω, μα και σε άλλα έργα του, χρησιμοποιεί αυτά τα στοιχεία.Είναι κομμάτι της συγγραφικής ταυτότητάς του».

Γκόλφω 4-Φωτογραφία: Maria Chavdarova Mavrona

Παράδοση: Αυτό που συνδέει το παρελθόν με το παρόν.Φωτογραφία: Maria Chavdarova Mavrona

Η Σταυρούλα, κόρη τσέλιγκα, η οποία προβάλλει την ανώτερη ταξική θέση στις υπόλοιπες βοσκοπούλες κι απαιτεί να γεμίσει πρώτη τη στάμνα της. Μήπως τελικά ο δημιουργός Σπυρίδων Περεσιάδης έγραψε ένα κείμενο,που ήταν πολύ «προχωρημένο» για την εποχή του,  κι όχι ένα απλό δραματικό ειδύλλιο; 

Χ.Α : «Πάντα υπήρχαν οι ταξικές διαφορές. Η Γκόλφω  θεωρείται αναμφισβήτητα ένα προχωρημένο κείμενο, για την εποχή εκείνη, αφού και κυριολεκτικά να το εξετάσουμε,οι κοινωνικές τάξεις και η ανισότητα που επικρατεί μεταξύ των ανθρώπων, οι  οποίοι  τις αποτελούν, απασχολεί πολλούς και σήμερα. Δε θεωρώ ότι είναι απλώς ένα δραματικό ειδύλλιο, είναι ένα κείμενο «γροθιά στο στομάχι».Σε βομβαρδίζει με πάρα πολλά μηνύματα, ίσως να σε φέρνει και αντιμέτωπο με τον ίδιο σου, τον εαυτό μιας και σίγουρα θα ταυτιστείς με κάποιους απ’ τους ήρωες,είναι ένας καθρέφτης της κοινωνίας του τότε αλλά και του τώρα.Οπωσδήποτε θα σου δώσει τροφή για σκέψη».

Γκόλφω 5- Φωτογραφία: Maria Chavdarova Mavrona

Αγάπη: Να μη σκέφτεσαι να παίξεις με τα συναισθήματα του άλλου.Φωτογραφία: Maria Chavdarova Mavrona

Μπορείτε να θυμηθείτε στιγμές κι ατάκες, που εισπράξατε από τις θεατές, από τις μέχρι και στιγμής παραστάσεις του έργου; 

Β.Ν: «Οι καλύτερες ατάκες που μας έχει πει το κοινό στο τέλος της παράστασης είναι: «Ευχαριστούμε πολύ γι’αυτό,  που μας προσφέρατε» και «ένα πολύ όμορφο έργο και σας αξίζουν πολλά συγχαρητήρια».Ωστόσο,υπάρχει και μία ατάκα, που μας έχει μείνει ακόμα στο μυαλό. Συγκεκριμένα, μία κυρία μας είχε πει: «Αποτυπώσατε τις παραδόσεις , όπως ακριβώς είναι και σας αξίζουν μόνο τα καλύτερα γι`αυτό».

Ήταν μία πολύ τιμητική φράση για όλα τα παιδιά του θιάσου και φυσικά και για το σκηνοθέτη μας, Κωνσταντίνο Τσακανάκη, ο οποίος έχει προσφέρει μία πολύ καλή σκηνοθεσία. Επίσης, πολλές φορές βλέπουμε κόσμο να βγαίνει συγκινημένος από το θέατρο, μην μπορώντας να πει κάτι από τα συναισθήματα που τον παρασέρνουν. Εκεί καταλαβαίνεις ότι έχεις κάνει σωστά τη δουλειά σου, και επάνω απ`όλα, ότι την έχεις κάνει με σεβασμό,που είναι και η αρχή όλων ουσιαστικά!».

Γκόλφω 6- Φωτογραφία: Maria Chavdarova Mavrona

Φως: Να κοιτάς με αθόλωτο μάτι όλα τα σκοτάδια.Φωτογραφία: Maria Chavdarova Mavrona

Το γεγονός ότι ο Σπυρίδων Περεσιάδης γνώρισε τη τύφλωση νομίζετε πως τον «οδήγησε» να γράψει έργα, που αναφέρονται στο φως ή υμνούν την ελευθερία; 

Β.Ν. : «Θα μπορούσε ν’ αποτελεί αυτό ένα κίνητρο. Όπως πολλοί συγγραφείς και ποιητές γράφουν άλλοτε για να εκτονώσουν τη μελαγχολία τους, άλλοτε για να μεταδώσουν τη χαρά τους, για κάτι,  άλλοτε για να δείξουν πόσο ερωτευμένοι είναι μ’ ένα πρόσωπο κτλ, έτσι και ο Σπυρίδων Περεσιάδης να έγραψε έργα για να μεταδώσει το φως που ο ίδιος δεν μπορούσε να δει, που είχε – ωστόσο  –  μέσα στην ψυχή του,  όπως φάνηκε μέσα από το λεξιλόγιό του, τους ιδιωματισμούς, την ποιητική γλώσσα του, και κυρίως τον ύμνο του, στην αγνή και άδολη αγάπη. Μία απεριόριστη αγάπη,που είχε μέσα στην ψυχή του, και τη μετέδιδε όσο περισσότερο μπορούσε στα κείμενά του, πλάθοντας τους πρωταγωνιστές του, «με τα καλύτερα αντικείμενα που διέθετε». Τα πιο αγνά και όμορφα συναισθήματα, τα είχε για τον πατέρα του, αφού δακτυλογραφούσε τα κείμενα, που του υπαγόρευε ο Σπυρίδων Περεσιάδης και έτσι το βοηθούσε να φτάνει όλο και περισσότερο πιο κοντά στο φως και την ελευθερία , που επιζητούσε, ώστε να είναι γαλήνια η ψυχή του».

Γκόλφω 7- Φωτογραφία: Maria Chavdarova Mavrona

Τυφλότητα: Όραση πέρα απ’ το επιφανειακό, στο ουσιαστικό.Φωτογραφία: Maria Chavdarova Mavrona

Τι νομίζετε πως «σηματοδοτούν» οι ρόλοι του Τάσου,της Γκόλφως,του Αγωγιάτη,του Κίτσου και του Γιάννου στη σημερινή εποχή; 

Χ.Α. : «Ο Τάσος συμβολίζει τον άνθρωπο, ο οποίος είναι ευάλωτος στα σημεία των καιρών,που δελεάζεται από ένα  «πρότυπο» ζωής και είναι πρόθυμος να θυσιάσει το ο,τιδήποτε καλό που έχει για να το αποκτήσει. Η Γκόλφω από την άλλη είναι το ακέραιο ,ελεύθερο πνεύμα που θα υπερασπιστεί μέχρι και τέλους τα πιστεύω και τα θέλω του, χωρίς να εντυπωσιάζεται από φαμφάρες.Ο Αγωγιάτης είναι ο υπηρέτης ξένων αφεντάδων, εντελώς υποδουλωμένος και άβουλος, «το πρόβατο».Μια αρκετά οικεία φυσιογνωμία για το σήμερα.

Ο Κίτσος το κακομαθημένο αρχοντόπουλο με μια «επικίνδυνη δύναμη», η οποία βασίζεται στο χρήμα και βλέπει τον κόσμο σαν ένα προϊόν, που εύκολα μπορεί να αγοράσει και να το χρησιμοποιήσει, τον ταυτίζεις εύκολα με μια μεγάλη μερίδα της αστικής τάξης, του πολιτικού κόσμου,της εργοδοσίας ακόμα και εκείνων που θέλουν σε προσωπικό επίπεδο να χειραγωγούν τους άλλους.Ο Γιάννος είναι ο καθαρά πεινασμένος για χρήματα και άνοδο που λειτουργεί ως μέσο των δυνατών, γιατί δε  θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο από αυτό,που είναι.

Άλλο ένα είδος χαρακτήρα που θα συναντήσεις καθημερινά.Οι ρόλοι αυτοί είναι η σκιαγράφηση της κοινωνίας με τη μορφή που έχει μέχρι και σήμερα».

Γκόλφω 8- Φωτογραφία: Maria Chavdarova Mavrona

Η Γκόλφω θεωρείται αναμφισβήτητα ένα προχωρημένο κείμενο, για την εποχή εκείνη. Φωτογραφία: Maria Chavdarova Mavrona

«Η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστεί για τον πολιτισμό.Η Ελλάδα, αυτό είναι η κληρονομιά της,αυτό είναι η περιουσία της, και αν το χάσουμε αυτό δεν είμαστε κανείς»,έλεγε η Μελίνα Μερκούρη.Μήπως κι αυτή την κληρονομιά δε σηματοδοτεί η «Γκόλφω» του Σπυρίδωνα Περεσιάδη;  

Β.Ν : «Η Γκόλφω, όπως και άλλα σπουδαία κείμενα είναι κομμάτι μας,και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της κληρονομιάς μας.Είναι χρέος μας, να τα διαφυλλάξουμε και να τα παρουσιάζουμε στον κόσμο, ώστε να μπορούμε να συνεχίζουμε από γενιά σε γενιά αυτή τη σπουδαία παράδοση, που μόνο η τέχνη μπορεί να την αποδώσει καθάρια και σωστά».

Γκόλφω 9- Φωτογραφία: Maria Chavdarova Mavrona

Αξιοπρέπεια, αυτοσεβασμός, υπομονή, επιμονή, ήθος και πίστη στο σκοπό σου. Φωτογραφία: Maria Chavdarova Mavrona

Θα «ταξιδέψει» η παράσταση στην Ελλάδα.Αν ναι, που είναι προγραμματισμένη να παιχθεί ή σχεδιάζεται τώρα η περιοδεία της;  

X.A. : «Αυτή τη στιγμή το προγραμματίζουμε,είμαστε σε συζητήσεις μιας και θέλουμε πολύ να μοιραστούμε την όμορφη και γεμάτη αγάπη δουλειά μας, με τον κόσμο που είναι εκτός Αθηνών».

Γκόλφω 10 -Φωτογραφία: Maria Chavdarova Mavrona

Πιο κοντά στο φως και στην ελευθερία.Φωτογραφία: Maria Chavdarova Mavrona

Τέλος,σκιαγραφείστε με μια φράση το τι σημαίνουν για εσάς οι λέξεις «φως», «αγάπη»,«παράδοση» και τυφλότητα;  

Χ.Α: «Φως: Να κοιτάς με αθόλωτο μάτι όλα τα σκοτάδια.

 Αγάπη: Απο την αγάπη τίποτα μεγαλύτερο ή ίσο.

Παράδοση: Χωρίς ένδοξο παρελθόν δεν υπάρχει ελπίδα για το μέλλον.

 Τυφλότητα: Όραση πέρα απ’ το επιφανειακό, στο ουσιαστικό».

 Ν.Β: «Φως: Να απελευθερώνεσαι από το «σκοτάδι» της άγνοιας.

 Αγάπη: Να μη σκέφτεσαι να παίξεις με τα συναισθήματα του άλλου.

  Παράδοση: Αυτό που συνδέει το παρελθόν με το παρόν.

 Τυφλότητα: Δεν κοιτάς κατάματα τα στραβά σου».

©Typologos.com 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

four × 3 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.