Γιορτή λήξης του Έτους Τουρισμού Ελλάδας-Ρωσίας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

0
68

20:45:53,11/05/2018

Χρήστος Νικολόπουλος- Μελίνα Ασλανίδου -Κώστας Μακεδόνας
Οι Χρήστος Νικολόπουλος, Μελίνα Ασλανίδου και Κώστας Μακεδόνας θα αποδώσουν αγαπημένα τραγούδια σπουδαίων Ελλήνων συνθετών

Με ένα πολύμορφο ταξίδι «γεμάτο» από  εικόνες, μουσικές, χορούς και τραγούδια θα εορταστεί η λήξη του Έτους Τουρισμού Ελλάδας-Ρωσίας στις 8 το βράδυ της Παρασκευής 23 Νοεμβρίου 2018 στην αίθουσα «Αλεξάντρα Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών  με ελεύθερη είσοδο (μέσω  δελτίων εισόδου). Η είσοδος των θεατών στην αίθουσα θα γίνει κατά σειρά προτεραιότητας, με δελτία εισόδου 1 ½ ώρα πριν από  την έναρξη της εκδήλωσης.

Η εκδήλωση αποτελεί συν – διοργάνωση του  Υπουργείων Τουρισμού της Ελλάδας  και Πολιτισμού – Τουρισμού της Ρωσίας. Υλοποιείται με την ευγενική συμμετοχή του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς  και με  την υποστήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.) . Ένας εκ των χορηγών επικοινωνίας θα είναι και  ο «Τυπολόγος» (www.typologos.com ).

Η όλη εκδήλωση αποτελεί μια πνευματική «γέφυρα»  αλληλεγγύης και φιλίας μεταξύ των δύο λαών, οι οποίοι διατήρησαν σχέσεις  μέσα από μια  παράδοση  αιώνωνΗ καλλιτεχνική εκδήλωση φιλοδοξεί να προβάλλει και να απογειώσει την διαχρονική – πολιτισμική προσφορά τους.

Στο πρώτο μέρος θα παρουσιαστεί το ελληνικό πρόγραμμα,  που περιλαμβάνει τον καταξιωμένο συνθέτη Χρήστο Νικολόπουλο με την ορχήστρα του, υπό τη διεύθυνση του Νίκου Στρατηγού.

Αμφότεροι θα «συνοδεύσουν»  τη  Μελίνα Ασλανίδου και τον Κώστα Μακεδόνα που θα ερμηνεύσουν  αξεπέραστα τραγούδια μεγάλων Ελλήνων συνθετών , όπως είναι οι Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζιδάκις, Γιάννης Μαρκόπουλος,  Σταύρος Ξαρχάκος και Βασίλης  Τσιτσάνης.

Η Λαϊκή Συμφωνική Ορχήστρα «Εν-Χορδώ»  υπό τη  συνοδεία της παιδικής χορωδίας του Σπύρου Λάμπρου αναμένεται να  δώσει μία ξεχωριστή νότα στη μουσική βραδιά.

Ο σύλλογος παραδοσιακών χορών και λαογραφικών ερευνών «Χοροπαίγνιο» του Γιώργου Παντζιαρίδη με 70 χορευτές αναμένεται να  ταξιδέψει τους θεατές  σε όλη την Ελλάδα μέσω της εκτέλεσης  εντυπωσιακών  παραδοσιακών  χορών (Κρητικά, Ποντιακά, Νησιώτικα, Ρουμελιώτικα Θρακιώτικα και Λαϊκά).

Παράλληλα, επί της οθόνης θα προβληθεί ένα video art με συναρπαστικές εικόνες της Ελλάδας, που θα περιγράφει  τους τόπους, τους μύθους και την ιστορία της.

Κρατική Χορωδία των Κοζάκων
H φημισμένη Κρατική Χορωδία των Κοζάκων του Κουμπάν (State Kuban Cossack Chorus) θα “ταξιδέψει” τους θεατές στους ήχους της Ρωσίας

Στο δεύτερο μέρος της παράστασης  αναμένεται να  φιλοξενηθεί η Κρατική Χορωδία των Κοζάκων του Κουμπάν (State Kuban Cossack Chorus). Πρόκειται για την παλαιότερη φολκλορική ομάδα της Ρωσίας με διαρκή παρουσία από το 1811 έως και σήμερα, ενώ έχει πολλά βραβεία στο ενεργητικό της.

Οι παραστάσεις  του καλλιτεχνικού συγκροτήματος  μοιάζουν με  ένα ταξίδι,  που ξεκινά από τον ποταμό Ντον, διαπερνά  τη  Μαύρη Θάλασσα, φτάνει έως και  τη Σιβηρία, καθώς και φθάνει στην  Άπω Ανατολή. Με αυτό το τρόπο κατορθώνει  η Κρατική Χορωδία των Κοζάκων του Κουμπάν  ν’ αποτυπώνει  μοναδικά την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορία της Ρωσίας μέσα στο χρόνο.

Κάθε παρουσία των μελών του συγκεκριμένου καλλιτεχνικού γκρουπ  αποτελεί  ένα υπερθέαμα χορού, τραγουδιών και σόλο μουσικών συνθέσεων. Σύμφωνα με Ρώσους κριτικούς, η  κάθε παράσταση είναι  μια επίδειξη ανεξαρτησίας, σθένους και δύναμης. Δεν είναι τυχαίο  το γεγονός πως η φήμη του συγκροτήματος  έχει κατά πολύ ξεπεράσει τα σύνορα της Ρωσίας.

«Μέσα από την λαμπρή εκτέλεση της τέχνης τους οι Κοζάκοι του Κουμπάν προσφέρουν μια πολύτιμη γεύση από την πολυεπίπεδη ιστορία της Ρωσίας», έχουν  γράψει  χαρακτηριστικά οι κριτικοί της Γαλλικής εφημερίδας «Figaro».

«Το θαύμα που δημιουργούν τους τοποθετεί σε αντίστοιχη θέση με παγκόσμιους γίγαντες, όπως  είναι τα Bolshoi», σημειώνει και η  Ιαπωνική εφημερίδα  «Αsahi» σε άρθρο της.

Η παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα είναι «πλημμυρισμένη»  από μουσική, τραγούδια και χορούς  που θα  αναδείξουν την πολυεπίπεδη ιστορία των τόπων, των ανθρώπων,  της ψυχής, καθώς και της φιλοσοφίας των δύο χωρών.

Πηγές ανέφεραν  πως με την εκδήλωση επισφραγίζονται οι άκρως επιτυχημένες διμερείς δράσεις, με στόχο την ανάπτυξη των τουριστικών και πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ δύο χωρών Ελλάδας – Ρωσίας.

Τη σκηνοθεσία επιμελήθηκε ο Τάσος Μπιρσίμ. Την αφήγηση – παρουσίαση θα πραγματοποιήσει η  Κατερίνα Διδασκάλου. Συνθέτης και σολίστ  θα είναι ο Χρήστος Νικολόπουλος. Την ορχήστρα θα διευθύνει μουσικά ο Νίκος Στρατηγός. Τα τραγούδια θα ερμηνεύσουν οι Μελίνα Ασλανίδου και Κώστας Μακεδόνας.

Θα συμμετάσχουν  η Λαϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Εν-Χορδώ και η παιδική χορωδία του Σπύρου Λάμπρου. Τα χορευτικά μέρη

Τα χορευτικά μέρη θα αποδώσουν τα μέλη του  Συλλόγου  παραδοσιακών χορών και λαογραφικών ερευνών «Χοροπαίγνιο»  του Γιώργου Παντζιαρίδη.  Τα κείμενα έγραψε ο Μπάμπης Α. Παπαχαραλάμπους. Θα εμφανιστεί η  Ρωσική καλλιτεχνική ομάδα: Κρατική Χορωδία Κοζάκων του Κουμπάν.

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών βρίσκεται στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη (τηλέφωνο με αριθμό κλήσης: 210 – 72.82.333. Η παράσταση θα διαρκέσει συνολικά 2 ώρες με διάλειμμα.

©Typologos.com 2018

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

6 − 3 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.