Το μοναδικό και κορυφαίο Γιώργο Κιμούλη τιμούν τα 9α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2019

22:10:32,05/31/2019
Γώργος Κιμούλης-9α Θ.Β.Θ- Φωτογραφία:Κωνσταντίνος Πρωτόπαπας

Το μοναδικό και κορυφαίο Γιώργο Κιμούλη τιμούν τα 9α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2019. Φωτογραφία:Κωνσταντίνος Πρωτόπαπας

Το μοναδικό και κορυφαίο Γιώργο Κιμούλη τιμούν τα 9α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2019  [Βραβεία Κριτικής Επιτροπής και Κοινού], τα οποία  θα απονεμηθούν  στις 9 το βράδυ  της Τρίτης 11 Ιουνίου 2019 στο θέατρο Κολοσσαίον σε μία άκρως ψυχαγωγική βραδιά με μουσικά θεατρικά δρώμενα, τιμητικά αφιερώματα, επώνυμους καλεσμένους κι πολλά άλλα γεγονότα επί της σκηνής. Από τους διοργανωτές και την Κulturosupa λάβαμε το εξής κείμενο  της  Καλλιόπης  Στασινοπούλου,  το οποίο αναδημοσιεύουμε:

«Άντε μετά να πιστέψεις ότι κάποια κλισέ δεν έχουν δόσεις αλήθειας… ας πούμε, σαν αυτό που λέει ότι «αν θέλεις κάτι πολύ, όλο το σύμπαν συνωμοτεί υπέρ σου»! Κι εμείς είναι αλήθεια, λαχταρούσαμε όσο τίποτα – για την ακρίβεια κάναμε κρυφό «τάμα» για ένα πολύτιμο «ναι» από το στόμα του Γιώργου Κιμούλη, όταν του απευθύναμε την πρόταση για απονομή τιμητικού βραβείου στο θεσμό των φετινών «Θεατρικών Βραβείων Θεσσαλονίκης».

 Και, ω του θαύματος, το πολυπόθητο «ναι» ήρθε τόσο αβίαστα και τόσο ανέλπιστα – σε σημείο να δυσκολεύεται κανείς να πιστέψει σε τέτοια εύνοια της τύχης, και φυσικά επιβεβαιώνοντας την περιβόητη… συμπαντική «συνωμοσία»!

 Καθώς δεν πρόκειται απλά για έναν καταξιωμένο ηθοποιό με μακρόχρονη σημαντική πορεία που αιτιολογεί την τιμητική βράβευση για την προσφορά του, ούτε απλά για έναν δραστήριο θεατράνθρωπο με πολύπλευρες καταθέσεις στο χώρο της τέχνης…

Πρόκειται για έναν κορυφαίο καλλιτέχνη, που η μοίρα; Ο  Θεός; Μια ανώτερη δύναμη; Ευλόγησαν γενναιόδωρα με «το χάρισμα»… αυτό που κοινώς αποκαλούμε ταλέντο, μόνο που στην περίπτωσή του, κάθε προσπάθεια να το ορίσεις, να το προσεγγίσεις, να το περιγράψεις αποβαίνει μάταιη… καθώς ο όγκος, η δύναμη, η πολυμορφία, η πληθωρικότητα της υποκριτικής του τέχνης αδυνατεί να χωρέσει σε λέξεις, το καλλιτεχνικό του, μέγεθος τις ξεπερνά και μόνο το ζωντανό βίωμα του θεατή μπορεί να νιώσει βουβά αυτά που η γλώσσα δυσκολεύεται να αποδώσει… αντιμετωπίζοντας ενίοτε με δέος το ευλογημένο αποτύπωμα  στο πρόσωπο ενός  προορισμένου «άμα τη εμφανίσει» για την κορυφή  ως ταγός, γιατί απλά… δε γινόταν αλλιώς! Η μοίρα των αυτόφωτων αστεριών με τη δυνατή λάμψη κα την ξεχωριστή αποστολή στο στερέωμα…

Προφανώς,  ο απεριόριστος θαυμαστός δε  θεωρείται ιδιαίτερα… αντικειμενικό κριτήριο για την προσέγγιση κάποιου, ωστόσο στην περίπτωση Κιμούλη, αυτός προκύπτει  καθολικά, αυταπόδεικτα, σχεδόν αυτονόητα, δεδομένου ότι από το συγκεκριμένο συναίσθημα δεν ξεφεύγουν ούτε οι… εχθροί του!

Οι οποίοι μπορεί να του καταμαρτυρούν διάφορα – άλλωστε,  οι κορυφές προσελκύουν τους κεραυνούς και τα καρποφόρα δένδρα τις πετριές – όμως στο κεφάλαιο «ταλέντο» ακόμα και οι σκληρότεροι πολέμιοι, ομονοούν και υποκλίνονται!

Πώς να αμφισβητήσει κανείς το προφανές, εδραιωμένο από την πρώτη στιγμή στη συνείδηση όλων, όταν είδαν στο νεαρό ψηλόλιγνο αγόρι με το «διαβολικό» διαπεραστικό βλέμμα, την χαρισματική εκφορά του λόγου, το παθιασμένο εκρηκτικό ταμπεραμέντο, το μελλοντικό κορυφαίο ηθοποιό, που οι ερμηνείες του, θα σημάδευαν ανεξίτηλα ρόλους- σταθμούς του παγκόσμιου ρεπερτορίου…

Αυτός ο Πειραιώτης ήταν φανερό ότι θα έγραφε ιστορία από την πρώτη του, εμφάνιση το 1977 στο περίφημο «Ελεύθερο Θέατρο», από την πρώτη του,  τηλεοπτική επιτυχία το 1980 με την «Αστροφεγγιά» της Ε.Ρ.Τ., από την πρώτη του,  ταινία το 1981 «Τα όπλα μου ρίχνουν λουλούδια»… για να ακολουθήσει μια σαρωτική πορεία σταμπαρισμένη από το μέγεθος, την ποιότητα, το εύρος της υποκριτικής του,  μαεστρίας, υπηρετώντας αριστοτεχνικά από κωμωδία μέχρι και τραγωδία, καθώς  και όλα τα… ενδιάμεσα, καταθέτοντας παντού το ανεξίτηλο λαμπερό του στίγμα.

 Θα το  συναντήσουμε σε ταινίες σαν την (κλασική πλέον) «Λούφα και παραλλαγή» ή «Βίος και Πολιτεία» του Περάκη, το «Νοκ Αουτ» του Τάσσιου, το «Ένας κι ένας» του Ζαπατίνα, τη «Βιοτεχνία ονείρων» του Μπουλμέτη, το «Πρώτη φορά νονός» της Μαλέα κλπ.

 Σε ρόλους χαρακτηριστικούς που τυπώθηκαν στη μνήμη… Ακόμα , θα τον απολαύσουμε σε τηλεοπτικές σειρές σαν τη  «Λάουρα» και την «Αστροφεγγιά» – με την επιτυχία της οποίας συστήθηκε θεαματικά στο ευρύ κοινό –τον «Κίτρινο φάκελο», την «Ακριβή μου Σοφία», το «Τελευταίο αντίο», το «Ξέχασέ με», το «Ιατρικό απόρρητο» και άλλες με μικρότερες συμμετοχές, που –  όμως – άφησε τη σφραγίδα του…

 Ωστόσο,  ο φυσικός του,  χώρος,  στον οποίο μεγαλούργησε και κατέθεσε ψυχή ήταν βεβαίως το θέατρο, ερμηνεύοντας εμβληματικούς ρόλους μιας τεράστιας γκάμας, που για άλλους συναδέλφους του, θα απαιτούνταν ίσως δύο ζωές και αν…

Ξεκινώντας από αρχαίο δράμα με τα «άπαντα» σχεδόν από Αισχύλο, Σοφοκλή, Ευριπίδη, Αριστοφάνη, υπηρετώντας τραγωδία ή σάτιρα με το καλλιτεχνικό πάθος και τη βαθιά ωριμότητα ενός θεατρανθρώπου που έχει γνώση των σπουδαίων κειμένων…

 Προσόντα που τον κατέστησαν ιδανικό ερμηνευτή επίσης, σχεδόν όλων των σαιξπηρικών ηρώων και όχι μόνο, καθώς το βαρύ κι ασήκωτο βιογραφικό του, περιλαμβάνει Γκόγκολ, Ντοστογιέφσκι, Μίλερ, Ίψεν, Τσέχωφ, Στρίντμπερκ, Πίντερ κλπ, ήτοι την αφρόκρεμα της παγκόσμιας δραματουργίας, αναμετρώμενος με τεράστια μεγέθη και ρόλους –  πρόκληση, όπου οι ερμηνείες του,  καταγράφηκαν με χρυσά γράμματα, σαγηνεύοντας το κοινό…

 Παράλληλα, το 1986 δημιουργεί τη δική του,  θεατρική ομάδα με τίτλο «Σύγχρονο Θέατρο Αθηνών» και δέκα χρόνια μετά ιδρύει δική του, δραματική σχολή, όπου πέραν της διδασκαλίας ασχολείται και με τη σκηνοθεσία.

Ως μέλος του Σ.Ε.Η.  διετέλεσε στο παρελθόν αντιπρόεδρος του σωματείου, ενώ ταυτόχρονα είναι μέλος της «Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων». Πέραν τούτων των καλλιτεχνικών, είναι γνωστό ότι πρόκειται για έντονα πολιτικοποιημένο άτομο με προοδευτικές ιδέες,  που μοιράζεται δημόσια χωρίς ποτέ να μασά τα λόγια του ή να χαρίζεται σε κανέναν, αντίθετα οι συχνά αιχμηρές ή απρόβλεπτες απόψεις του, διατυπωμένες με εξαίρετο λόγο, συγκροτημένη σκέψη, στέρεα επιχειρήματα, ενίοτε τον καθιστούν στόχο επιθέσεων.

Γεγονός που δεν μπορεί βεβαίως να επηρεάσει στο ελάχιστο έναν άνθρωπο προσηλωμένο στα πιστεύω και τους στόχους του,  και οχυρωμένο με την αυτοπεποίθηση, καθώς  και ασφάλεια που παρέχει η αυτογνωσία.

 Όλα αυτά εκτιμήθηκαν,  ώστε από το 2016 να μετέχει στην επιτροπή διαλόγου για τη συνταγματική αναθεώρηση, ενώ κατέχει ένα μάλλον σπάνιο ρεκόρ, καθώς ανέλαβε Πρόεδρος στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και σε… 15 μόλις μέρες παραιτήθηκε, όταν διαπίστωσε καταστάσεις ασύμβατες με το ήθος του.

 Άλλωστε, ανάμεσα στο πλήθος επιθέτων που συνοδεύουν έτσι κι αλλιώς μια πληθωρική προσωπικότητα, ένα συχνά επαναλαμβανόμενο είναι το «απρόβλεπτος».

 Ένα χαρακτηριστικό που μπορεί μεν να προκαλεί ένα είδος «ανασφάλειας» στον περίγυρο, ωστόσο για τον… κατέχοντα είναι πηγή  γοητευτικού μυστηρίου ιδιαίτερα ελκυστικού, που στο Γιώργο  Κιμούλη δικαιώνεται απόλυτα!

Διότι πέρα από χαρισματικό ταλέντο, ανήσυχο λαμπερό πνεύμα, κορυφαίος καλλιτέχνης της γενιάς του, παραμένει ένας εξαιρετικά γοητευτικός άνθρωπος με προσωπικό μαγνητισμό και σαγήνη, που ειδικά το… γυναικείο φύλο εκτιμά δεόντως και η σχετική επιτυχία μόνο τυχαία δεν είναι!

Έχει, δε,  κατακτήσει κάτι μοναδικό: Ακόμα και τα όποια λάθη ή οι όποιες αποτυχίες, να μοιάζουν εξίσου γοητευτικά, από κάποιον που έχει εκ φύσεως το «προνόμιο» να κινείται δεξιοτεχνικά στα άκρα, χωρίς να «λαβώνεται»!

 Νιώθουμε ξεχωριστή τιμή και απερίγραπτη χαρά που στη φετινή διοργάνωση των «Θεατρικών Βραβείων Θεσσαλονίκης», ο μέγιστος Γιώργος Κιμούλης θα λαμπρύνει μοναδικά τη βραδιά με την παρουσία του, για να παραλάβει ένα βραβείο ως ελάχιστη, συμβολική ένδειξη τιμής σε έναν σπάνιο καλλιτέχνη, που άπαντες υποκλινόμαστε! Το ευχαριστώ μας από καρδιάς είναι λίγο…».

Τα 9α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2019, [Βραβεία Κριτικής Επιτροπής και Κοινού], θα απονεμηθούν  στις 9 το βράδυ  της Τρίτης 11 Ιουνίου 2019 στο θέατρο «Κολοσσαίον», όπου θα εξελιχθεί μία άκρως ψυχαγωγική βραδιά με μουσικά θεατρικά δρώμενα, τιμητικά αφιερώματα, επώνυμους καλεσμένους κι άλλα πολλά γεγονότα επί της σκηνής.

Κατά τη διάρκεια της 3ωρης βραδιάς θα παρουσιαστούν βίντεο αποσπάσματα κατηγοριών όλων των υποψήφιων παραστάσεων, τιμητικά αφιερώματα και θεατρικά δρώμενα.

 Τα Θ.Β.Θ. προωθούν και υποστηρίζουν το περιοδικό  «Σχεδία»  με τη φυσική παρουσία τους.

Η είσοδος  στην τελετή απονομής των Βραβείων  θα  γίνεται μόνο με προσκλήσεις, οι οποίες θα διατεθούν λίγες μέρες πριν από τη μεγάλη βραδιά.

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.