Γυναίκες επιχειρηματίες -«παλεύουν» μόνες
Οι γυναίκες επιχειρηματίες αισθάνονται εγκαταλελειμμένες
από το κράτος
Έρευνα του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος
19:48:26,03/08/2021

Το 92% των γυναικών επιχειρηματιών αισθάνονται πως εγκαταλείφθηκαν από την κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της εποχής του κορονοϊού.
Το 92% των γυναικών επιχειρηματιών αισθάνονται πως εγκαταλείφθηκαν από την κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της εποχής του κορονοϊού. Είναι ένα από τα αποτελέσματα της έρευνας για τη θέση της γυναίκας που δημοσιοποίησε ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος (Σ.Ε.Γ.Ε.) με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Γυναίκας (σ.σ. στις 8 Μαρτίου εκάστου έτους).
Tα άλλα στοιχεία
Στα πλαίσια της ίδιας έρευνας δήλωσε το 88% των γυναικείων επιχειρηματιών ότι διαχρονικά εγκαταλείφθηκε η γυναίκα στο επιχειρείν από όλες τις κυβερνήσεις, ενώ δόθηκαν και οι εξής απαντήσεις:
♦Το 61% των συμμετεχουσών ανέφεραν πως αυξήθηκαν καταλυτικά και μονομερώς οι οικογενειακές υποχρεώσεις.
♦Το 21% των συμμετεχουσών απάντησαν πως σημαντικά παραπάνω οι υποχρεώσεις τους, σε σύγκριση με το σύντροφό τους.
♦Μόλις το 16% των γυναικών επιχειρηματιών δήλωσαν ότι η επιβάρυνση αυτή ήταν ισομερής ανάμεσα στους δύο συντρόφους.
♦Το 2% των συμμετεχουσών έγραψαν ότι ο σύντροφος ανέλαβε τις μέγιστες υποχρεώσεις.
Δηλώσεις προέδρου Σ.Ε.Γ.Ε.
«Η πρωτοβουλία αυτή δεν ήταν τίποτα παραπάνω από το να δημιουργήσουμε μια έρευνα βασιζόμενη στα μηνύματα που δέχτηκε καθημερινά ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος (Σ.Ε.Γ.Ε.) από τα μέλη του. Τα αποτελέσματα είναι άκρως ανησυχητικά και επιβεβαιώνουν τα ευρήματα προηγούμενων ερευνών που διενήργησε ο Σύνδεσμος, τόσο για τη θέση της Γυναίκας Επιχειρηματίας στη χώρα μας ,όσο και για τις επιπτώσεις της πανδημίας», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του Σ.Ε.Γ.Ε.
«Τα μέτρα διαχείρισης της πανδημίας απέναντι στη γυναίκαεΕπιχειρηματία αποτυπώνουν την κοινωνική και οικονομική απομόνωση, στην οποία οδηγούνται οι γυναίκες.Πως ακριβώς αναμένουν μια γυναίκα, στην κατηγορία της μέσης Ελληνίδας, που προσπαθεί να στηρίξει την οικογένεια της και να βοηθήσει τα παιδιά της να συνεχίσουν να δέχονται παιδεία κάτω από αυτές τις συνθήκες να στηρίξει τη λειτουργία της επιχείρησης της εξ΄αποστάσεως χωρίς βοήθεια;», αναρωτιέται η πρόεδρος του Σ.Ε.Γ.Ε., Λίνα Τσαλταμπάση, η οποία παρατηρεί πως εν υπάρχει η παιδεία για να υπάρξει διαμοιρασμός ρόλων, και εν μέσω της κρίσης δεν υπάρχουν περιθώρια. Το αποτέλεσμα είναι η γυναίκα να θυσιάζει την πορεία της, υπέρ της οικογένειας.

H πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος (Σ.Ε.Γ.Ε.) Αποστολίνα Τσαλταμπάση
Ζητείται ανοιχτός διάλογος με την κυβέρνηση
Η πρόεδρος της Σ.Ε.Γ.Ε απεύθυνε για ακόμη μια φορά έκκληση προς την κυβέρνηση, ώστε να αρχίσει ένας «ανοιχτός» διάλογος.
«Κάνουμε έκκληση στον πρωθυπουργό, κ. Μητσοτάκη και στον υπουργό Εργασίας, κ.. Χατζηδάκη. Η κυβέρνηση καταρτίζει σχέδιο δράσης υποστήριξης των επιχειρήσεων, όμως, δυστυχώς, για ακόμη μία φορά από το σχεδιασμό απουσιάζει η λήψη εξειδικευμένων μέτρων για τη στήριξη των γυναικών, αγνοώντας προφανώς πως η διάσταση των αναγκών των δύο φύλων στη χώρα μας είναι υπαρκτή, Είμαστε έτοιμες να ξεκινήσουμε καινούριο κύκλς προσπάθειας διαβούλευσης με τα υπουργεία. Θα ενοχλήσω όλους τους αρμόδιους υπουργούς έναν-έναν.Αν δε στηριχθεί η Γυναίκα στο Επιχειρείν θα έχουμε λουκέτα σε ποσοστό που θα ξεπεράσουν το 50% στις γυναικείες μικροεπιχειρήσεις. Αν δε δημιουργηθούν υποδομές για την επόμενη ημέρα, ανάπτυξη με συμπερίληψη της Γυναίκας Επιχειρηματία δεν πρόκειται να δούμε», ξεκαθαρίζει η κ. Τσαλταμπάση, η οποία τονίζει ότι:
«Ζητούμε να είμαστε μέρος της εξέλιξης! Δε γίνεται σχεδιασμός για εμάς χωρίς εμάς!».
Η επόμενη ημέρα έχει απαιτήσεις!
Η κ. Τσαλταμπάση αναφέρεται και στο «τεράστιο φορτίο», που θα κληθεί να διαχειριστεί η Ελληνίδα στο επιχειρείν, λέγοντας ότι:
«Το «φορτίο» για την Ελληνίδα στο επιχειρείν είναι τεράστιο και διογκώνεται λόγω της ανισοκατανομής ρόλων αλλά και των προβλημάτων που φέρνει μαζί της η πανδημία.Εξαιτίας του κορονοϊού ολοένα και περισσότερες γυναίκες πέρασαν στο φάσμα του ανενεργού οικονομικά πληθυσμού, καθώς έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους ή βγήκαν εκτός της αγοράς εργασίας.
«Η κυβέρνηση δημιούργησε το υφυπουργείο Οικογενειακής Πολιτικής και εκεί ενέταξε και την ατζέντα της ισότητας. Αν υποθέσουμε ότι συμφωνούμε, γιατί η μέση Ελληνίδα ακολουθεί ένα μοντέλο ανάπτυξης της, που περιλαμβάνει τη μητρότητα με οποιαδήποτε μορφή και το χειροκροτούμε. Πως σκέφτεται να υποστηρίξει αυτή την πολιτική, χωρίς οποιαδήποτε μέριμνα για εμάς;Το έχουμε δηλώσει επανειλημμένα προφανώς αγαπάμε τα παιδιά μας και τις οικογένειες μας.Μήπως και η πολιτεία πρέπει να φροντίζει για μας; Ως πότε θα μας αντιμετωπίζει ως εργαζόμενες δεύτερης κατηγορίας –όπως συμβαίνει όλα τα προηγούμενα χρόνια- χωρίς, δωρεάν πρόσβαση σε παιδικούς σταθμούς και σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π)».
Η θέση της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς την ισότητα
Η πρόεδρος του Σ.Ε.Γ.Ε εμμέσως πλην σαφώς περιγράφει με στοιχεία το τι συμβαίνει σήμερα με την ισότητα:
♦Στη χώρα που η γυναίκα επαγγελματίας δεν έχει κανένα εργασιακό δικαίωμα και καμία γονική παροχή.
♦Στη χώρα που κατατασσόμαστε στη 26η θέση από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε γυναίκες σε εκλεγμένους εκπροσώπους στο κοινοβούλιο και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.).
♦Στη χώρα που κατατασσόμαστε στη 21η θέση από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε γυναίκες εκπροσώπους σε θέσεις διοίκησης στις μεγάλες εταιρείες.
♦Στη χώρα που κατατασσόμαστε στη 28η θέση από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης,δηλαδή, τελευταίοι στο γενικό δείκτη ισότητας βάση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ισότητας.
«Καλό είναι να μη γιορτάζουμε αυτή την ημέρα (σ.σ. την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας), αλλά να σηκώνουμε τα μανίκια και να δουλεύουμε! Εμείς ήδη αυτό κάνουμε!», παρατηρεί η κ. Τσαλταμπάση.
©Typologos.com 2021