Γιατί μου αρέσει να διδάσκω
Επιμορφωτική Πλατφόρμα
Με το Νίκο Μόσχοβο
Δημοσιογράφο-Συγγραφέα
22:23:13,01/16/2022

Για τον υποφαινόμενο, η κάθε εκπαιδευτική διαδικασία είναι χρήσιμη ώρα κι αποτελεί το επιστέγασμα της δημιουργίας
Όταν το φθινόπωρο του 20Ο5 εισερχόμουν για πρώτη φορά να διδάξω δημοσιογραφία το Δημόσιο Ι.Ε.Κ. Επανομής δεν αισθανόμουν κανένα τρακ, είχα προετοιμαστεί καλά για το πρώτο μάθημα και γνώριζα πως «άνοιγε» ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή μου, που θα το λάτρευα.
Η αυτοκριτική
Μάλιστα, μετανιώνω μέχρι και σήμερα για το γεγονός ότι τότε λόγω οικογενειακών λόγων δε μπόρεσα το φθινόπωρο του 2006 να συνεχίσω το εκπαιδευτικό έργο στο ίδιο Ι.Ε.Κ, αν και ο τότε διευθυντής ήθελε πάρα πολύ να συνεχίσω, γιατί όχι μόνον εμπλούτισα την ύλη, αλλά και γιατί ήθελαν και οι σπουδαστές- σπουδάστριες να μπω πάλι στην αίθουσα διδασκαλίας.
Η πορεία ως εισηγητή -διδάσκοντα
Από τότε πέρασε πολύ «νερό στο αυλάκι» και είμαι ευτυχής, που μπόρεσα να μεταδώσω επαγγελματική – επιστημονική γνώση μαζί με εμπειρία δια ζώσης ή διαδικτυακά:
Στα τμήματα δημοσιογράφων και οπερατέρ στο Ι.Ε.Κ. Επανομής.
Στην Ακαδημία των Πολιτών.
Στο Σπουδαστήριο Τεχνών κι Επιστημών «Κουίντα».
Στην εταιρεία παροχής υπηρεσιών NMOS – N. Μόσχοβος μέσω της εκπαιδευτικής πλατφόρμας του «Τυπολόγου».
Λατρεία για τη διδασκαλία
Αυτή την πορεία του εισηγητή και διδάσκοντα «λάτρεψα» και λατρεύω, γιατί:
Το να μεταδίδεις γνώση κι εμπειρία χωρίς να κάνω τον πολύξερο με έκανε καλύτερο (σ.σ. όχι τέλειο) ως άνθρωπο.
Αισθάνθηκα μεγάλη ικανοποίηση βλέποντας πως πολλοί από τους μαθητές και αρκετές εκ των μαθητριών, μπόρεσαν να «προχωρήσουν» και να διαπρέψουν στο χώρο της δημοσιογραφίας, καθώς και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Ένιωσα μεγάλη ικανοποίηση όταν μαθητές – μαθήτριες, μου ανέφεραν κατά καιρούς ότι εφάρμοσαν επιτυχώς τα όσα τους δίδαξα σε ποικίλους επαγγελματικούς τομείς, στους οποίους διαπρέπουν ως εργαζόμενοι- εργαζόμενες στην ελεύθερη οικονομία ή στο δημόσιο τομέα.
Ένιωσα χαρά, γιατί αρκετοί- αρκετές σπουδαστές ή σπουδάστριες προχώρησαν κι έγιναν επαγγελματίες των τομέων της επικοινωνίας, της συγγραφής ή της διαφήμισης, καθώς και εξέδωσαν βιβλία τους.
Έμαθα πολλά και από το διάλογο ή τα projects, που ανέπτυξα με τους σπουδαστές και τις σπουδάστριες, διότι η εκπαιδευτική διαδικασία βασίζεται στην αμφίδρομη λειτουργία από την οποία αποκόμισα πολλά ως διδάσκων.
Η εκπαιδευτική λειτουργία και η δημιουργία
Εξάλλου, η εκπαιδευτική λειτουργία ενέχει πάντοτε το στοιχείο της δημιουργίας, αφού:
Όταν διδάσκω, στοχεύω πάντοτε στο 100%.
Συνάμα, μου αρέσει να δημιουργώ πράγματα.Παραδείγματος χάριν, όταν ήμουν στο Ι.Ε.Κ. Επανομής διαπίστωσα πως δεν υπήρχε καθόλου ύλη για τη διεθνή δημοσιογραφία. Κάθισα, λοιπόν, κι έγραψα όλη τη σχετική ύλη.
Όταν δίδασκα στην Ακαδημία των Πολιτών πραγματοποιήσαμε ο υποφαινόμενος με τον αείμνηστο φίλο και σκηνοθέτη Χρήστο Αρώνη την παραγωγή μιαςτρίωρης βιντεοσκοπημένης εκπαιδευτικής διάλεξης.
Μια παραγωγή, που ήδη ετοιμάζεται σχολαστικά για να φιλοξενηθεί στο ηλεκτρονικό κατάστημα του «Τυπολόγου».
Τότε έγραψα τα δυο εκπαιδευτικά πονήματα «Μαθήματα Δημοσιογραφίας» και «Βιβλίο Ασκήσεων Δημοσιογραφίας- Επίτομο Έργο»,που είναι ενταγμένα στην εκπαίδευση ενηλίκων.
Όταν αποφάσισα να διδάξω δημοσιογραφία της κλάσης του NCFΕ έγραψα μια σειρά μαθημάτων ανώτατου επιπέδου, με βάση τα βρετανικά στάνταρντ εκπαίδευσης προσαρμοσμένα στην Ελληνική πραγματικότητα, ώστε να είναι προσιτά στο Ελληνικό κοινό.
Η ποιοτική διαφορά
Κάθε φορά, που ένας σπουδαστής και μια σπουδάστρια ολοκληρώνει τον κύκλο της παραδοτέας ύλης συνειδητοποιεί ότι:
♦Έχει εμβαθύνει θεωρητικά και πρακτικά (π.χ. στα ενδότερα του δημοσιογραφικού επαγγέλματος) από έναν άνθρωπο, που είναι επαγγελματίας δημοσιογράφος και πιστοποιημένος e-journalist.
♦Έχει υποστήριξη σε κάθε βήμα για την εκπόνηση των διάφορων εργασιών, που του ανατίθενται.
♦Παροτρύνεται συνεχώς να ερευνά και να μαθαίνει καινούρια πράγματα.

: Το να έχεις οποιοδήποτε πτυχίο ή πιστοποίηση δύναται ενδεχομένως να σου «ανοίξει την πόρτα σε ένα εργοδότη», αλλά αυτό που θα σε «κρατήσει στη δουλειά» είναι το γεγονός ότι έλαβες μια πολύπλευρη γνώση από έναν άνθρωπο, ο οποίος στη μετέδιδε, καθώς σε ενθάρρυνε να μάθεις περισσότερα. Σε μάθαινε να αναπτύσσεις πρωτοβουλίες,Φωτογραφία από Gerd Altmann από το Pixabay
Και κατάλαβαν….
Αργότερα κατάλαβαν και το εξής:
Το να έχεις οποιοδήποτε πτυχίο ή πιστοποίηση δύναται ενδεχομένως να σου «ανοίξει την πόρτα σε ένα εργοδότη», αλλά αυτό που θα σε «κρατήσει στη δουλειά» είναι το γεγονός ότι έλαβες μια πολύπλευρη γνώση από έναν άνθρωπο, ο οποίος στη μετέδιδε, καθώς σε ενθάρρυνε να μάθεις περισσότερα. Σε μάθαινε να αναπτύσσεις πρωτοβουλίες. Αυτό είναι το πραγματικό «διαβατήριο» στο χώρο της εργασίας,
Οι διαλέξεις
Η διδασκαλία θέλει και να μπορείς να μιλάς για πολλές ώρες.Να επικοινωνείς συνέχεια και να διαλέγεσαι με το κόσμο. Ως εισηγητής και διδάσκων δεν εστιάζω μόνο στα δια ζώσης ή στα διαδικτυακά μαθήματα, αλλά μου αρέσει να δίνω διαλέξεις- ομιλίες και να «ανοίγω» το διάλογο με το κόσμο.
Στην κάθε διάλεξη επιδιώκω την ώσμωση, την ανταλλαγή απόψεων και την κατάθεση ακόμα κι «άβολων» ερωτήσεων από το ακροατήριο. Τέτοιες στιγμές είχα την ευκαιρία να βιώσω:
♦Στην ομιλία – διάλεξη για τον κινηματογράφο, που έδωσα στην Κινηματογραφική Λέσχη του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.
♦Στη διάλεξη με θέμα τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό, που πραγματοποίησα το 1996 στα Αγγλικά και στο συνέδριο «Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτιστική ταυτότητα» των Νέων Ευρωπαίων Φεντεραλιστών, στη Θεσσαλονίκη.
♦Στην τρίωρη διάλεξη για τη δημοσιογραφία, που πραγματοποίησα στη Στάτιστα στις 27 Μαρτίου 2013 στο Τραπάντζιο Γυμνάσιο.
♦Στην τρίωρη διάλεξη για τα «μικρά μυστικά της δημοσιογραφίας», που πραγματοποίησα στο κτίριο «3Βενιζέλου»
♦ Στη διάλεξη σε επιχειρηματίες πολύ μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες – οποίοι συμμετείχαν στο ΤΟΠΣΑ και την οποία έδωσα στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας -Θράκης και τόσες άλλες.
Θέλεις κι εσύ;
Η διδασκαλία και η παράδοση διαλέξεων αποτελεί μέρος της ζωής μου. Κυριολεκτικά, τα λατρεύω.
Θέλεις κι εσύ να μάθεις πράγματα από έναν άνθρωπο -λάτρη της εκπαίδευσης, πτυχιούχο επαγγελματικής δημοσιογραφίας – πιστοποιημένο e-journalist κι έμπειρο επαγγελματία, που αγαπά αυτό που κάνει; Τότε:
♦Μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μου στο τηλέφωνο 6944-18.17.72.
♦Να έχεις μια session διαδικτυακής τηλεδιάσκεψης για το πρόγραμμα μαθημάτων μέσω των skype, Viber και Microsoft Teams.
♦Μπορείς να γραφτείς εδώ στο είδος των σεμιναρίων, που σε ενδιαφέρει και θα επικοινωνήσω μαζί σου.
♦Να μου στείλεις μήνυμα μέσω της φόρμας επικοινωνίας του «Τυπολόγου».
Είσαι εκπρόσωπος φορέα ή συλλόγου;
♦Εκπροσωπείς ένα φορέα ή ένα σύλλογο και θέλεις να πραγματοποιήσω μια διάλεξη ή μία ομιλία; Τότε:
♦Μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μου, στο τηλέφωνο 6944-18.17.72.
♦Να έχεις μια session διαδικτυακής τηλεδιάσκεψης για τον προγραμματισμό της διάλεξης ή της ομιλίας μέσω των skype, Viber και Microsoft Teams.
♦Μπορείτε να γραφτείτε εδώ ως φορέας-σύλλογος για το είδος των σεμιναρίων -διαλέξεων, που σαςενδιαφέρει και θα επικοινωνήσω μαζί σας.
♦Να μας στείλεις μήνυμα μέσω της φόρμας επικοινωνίας του «Τυπολόγου».
Για τον υποφαινόμενο, η κάθε εκπαιδευτική διαδικασία είναι χρήσιμη ώρα κι αποτελεί το επιστέγασμα της δημιουργίας.
©Typologos.com 2022