Γιατί με λέρωσες;

Οι σκέψεις της Μαρίας

Της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Δημοσιογράφου

22:51:33,10/09/2019
Βανδαλισμός αγάλματος- Φωτογραφία από Andrew Martin από το Pixabay

Η δημοσιογράφος Μαρία Σκαμπαρδώνη αναφέρεται αποκλειστικά στο βανδαλισμό μνημείων και αγαλμάτων.Φωτογραφία από Andrew Martin από το Pixabay

Γιατί με λέρωσες, εμένα, ένα άγαλμα που κοσμεί το κέντρο της πόλης; Γιατί αν δε με ξέρεις ή δε θεωρείς σημαντική προσωπικότητα, δεν απέστρεψες το πρόσωπό σου,  από εμένα για να φύγεις; Γιατί έπρεπε να με πληγώσεις έτσι; Δεν μπορώ να κλάψω, τα δάκρυα πια δε φαίνονται κάτω από τη μαύρη μπογιά, τα συνθήματα με μαύρο μαρκαδόρο και τις γκριμάτσες.

Είμαι ένα κομμάτι της ιστορίας που πήρα σάρκα και οστά σε ένα άγαλμα ως φόρος τιμής. Γιατί θα πρέπει να εκφράσεις επάνω μου, τη δυσαρέσκεια, το αίσθημα της αδικίας και του ξεσπάσματος, αυτό που συμβαίνει μέσα στον κόσμο σου;

Ο θυμός σου, δε θα πρέπει να αλλοιώνει τα μνημεία του τόπου σου, τα οποία είναι σύμβολα ανθρώπων που βοήθησαν τον κόσμο μας,να αλλάξει προς το καλύτερο και υψηλή έκφραση καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Οι άνθρωποι που απεικονίζονται σε αυτούς τους ανδριάντες και σε αυτά τα αγάλματα, έγραψαν, πόνεσαν, δημιούργησαν και αγάπησαν τη χώρα αυτή.

Άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους, και αποτελούν έμπνευση για όλους εμάς, ώστε να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τον κόσμο αυτό.

Να τον αλλάξουμε, όμως, με εσωτερική αλλαγή και μεγάλη προσπάθεια, όχι μουντζουρώνοντας και αλλοιώνοντας αγάλματα και προτομές των ανθρώπων που δίχως την προσωπική συμβολή τους, μπορεί και να μην είχαμε ενθαρρυνθεί αρκετά.

Μη με λερώνεις, δεν είναι αυτό η κοινωνική εξέγερση ,που προσπαθείς να φέρεις. Είναι δείγμα έλλειψης πολιτισμού και σεβασμού στην ίδια την Ιστορία, καθώς και στους ανθρώπους της.

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.