Γιάννης Παπαδόπουλος -The book of stones – Το βιβλίο των λίθων

18:42:46,04/28/2019
Yiannis Papadopoulos "Tri-pnevm, di-pnevm" locked diptych, oil and collage on fabric, 190X120cm Courtesy Kalfayan Galleries, Athens - Thessaloniki

Yiannis Papadopoulos, “Tri-pnevm, di-pnevm” locked diptych, oil and collage on fabric, 190X120cm, Courtesy Kalfayan Galleries, Athens – Thessaloniki

[…] Υπάρχουν διανοητικές δραστηριότητες που δεν είναι τα ογκώδη βιβλία, αλλά οι μικρές πραγματείες που κάνουν
έναν άνθρωπο υπερήφανο. Αν κάποιος, λόγου χάρη, ανακάλυπτε ότι οι πέτρες, υπό ορισμένες συνθήκες, μπορούν να
μιλήσουν, θα του χρειάζονταν ελάχιστες σελίδες για να περιγράψει και να εξηγήσει ένα τόσο επαναστατικό
φαινόμενο […].
Απόσπασμα από τον «Άνθρωπο χωρίς ιδιότητες» του Ρόμπερτ Μούζιλ  

 «The book of stones ή Το βιβλίο των λίθων», ονομάζεται η  ατομική έκθεση του Γιάννη Παπαδόπουλου και η οποία εγκαινιάζεται στις 8 το βράδυ της Τρίτης  14 Μαΐου 2019 στην  Kalfayan Galleries (Χάρητος 11, Κολωνάκι, Αθήνα), όπου θα διαρκέσει έως και τις 29 Ιουνίου.

Η πρώτη ατομική έκθεση του Γιάννη Παπαδόπουλου στην Kalfayan Galleries αποτελεί τη συνέχεια της έρευνας και του εικαστικού πειραματισμού του καλλιτέχνη στη διάρκεια του residency στο WIELS στις Βρυξέλλες.

Τα ζωγραφικά έργα συνθέτουν ένα εικαστικό δοκίμιο επάνω στα αρχετυπικά σχήματα ή στις σημασίες. Μάλιστα, ο καλλιτέχνης συλλέγει και μελετά πέτρες από τις όχθες του ποταμού Γλαύκου.

Τη συλλογή των λίθων ακολουθεί μια  ενδελεχής καταγραφή και μελέτη σε συνάρτηση με τη μακρόχρονη ενασχόληση του καλλιτέχνη με τις κλασικές σπουδές, τα μαθηματικά, καθώς και τις επιστήμες.

Η συγκομιδή των λίθων έλαβε χώρα κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν ο ποταμός είναι πολύ ορμητικός και επικίνδυνος. Η επιλογή του ποταμού, σε άμεση σχέση με την καταγωγή του καλλιτέχνη έγινε με γνώμονα το ρόλο του, ως «οδηγού» προς μια ενδοχώρα και ως σύνορο, το οποίο άλλοτε ενώνει και άλλοτε διαχωρίζει.

Ο δημιουργός προχώρησε στην οργάνωση μιας χρωματικής κλίμακας βάσει του ρόλου των χρωμάτων στην τυπογραφία. Πρόκειται γι’ ένα εικαστικό πεδίο, στο οποίο επίσης εκτείνεται η δουλειά του.

Τα υλικά, όπως  είναι για παράδειγμα, τα  βαμβακερά πανιά της Πειραϊκής Πατραϊκής ή το  χαρτί από το Λαδόπουλο, επιλέχθηκαν για τη σχέση τους, με τον τόπο καταγωγής και δραστηριότητας του καλλιτέχνη.

Κάθε φάση της παραγωγής, κάθε επιλογή ως προς τη φόρμα, τα μέσα, τις συνθήκες εργασίας (στο εργαστήριο του καλλιτέχνη δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα), τα υλικά και τον τρόπο παρουσίασης φαίνεται πως αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του κάθε έργου.

Τα ζωγραφικά έργα του Γιάννη Παπαδόπουλου απηχούν την εμμονή του καλλιτέχνη για αλληγορίες και σύμβολα σε σχέση με τη γη σαν επιφάνεια της  φύσης και  της ενέργειας.

Χαρακτηριστικός του πολυσχιδούς έργου του Παπαδόπουλου είναι ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει την εικαστική παραγωγή, με μια μεθοδικότητα που ακροβατεί μεταξύ της  ποίησης και  της επιστήμης.

«Ένας τρόπος για να εισέλθει κάποιος από την Αχαΐα στην ενδοχώρα της Πελοποννήσου είναι η αναπόταμη διάσχιση του Γλαύκου, ο οποίος κατά τους χειμερινούς μήνες είναι πολύ ορμητικός, ιδιαίτερα φέτος που είχαμε πολλές βροχές. Στις όχθες του βρέθηκαν οι i, ii, iii, iv και η v.», αναφέρει ο Γιάννης Παπαδόπουλος στις σημειώσεις του, ενώ εξιστορεί:

«Στον πλειστηριασμό ΔΙΑΓ. 9376/17 Απ. 81322 Μ. 1163 ο Φ.Μ. αγόρασε μια μεγάλη ποσότητα βαμβακερού υφάσματος Πειραϊκής Πατραϊκής, το οποίο αγοράζω συστηματικά, διότι βρίσκω ότι έχει έναν απίθανο κόκκο. Δεν πρέπει, όμως,  α πλυθεί˙ θα μπει -περισσότερο από 20%- και θα αλλάξει η δομή του».

Ακόμη, ο εικαστικός δημιουργός σημειώνει:

Με την αλλαγή της χειμερινής ώρας αποκόμισα μια ώρα επιπλέον εργασίας, τον Απρίλιο μπορώ να κάθομαι ακόμα και μέχρι τις 8 το βράδυ. (…) ενώ στα σχέδια εργάζομαι με έναν τρόπο «διοικητικού ελέγχου παρακολούθησης καμπύλων».

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Ο Γιάννης Παπαδόπουλος είναι εικαστικός, έχει σπουδάσει μαθηματικά, εικαστικά και τυπογραφία στην Ελλάδα, στην Ολλανδία και στο Βέλγιο. Το 2018 φιλοξενήθηκε στο WIELS residency program, Brussels, ενώ  ήταν υποψήφιος για το βραβείο ΔΕΣΤΕ (2015).  Το 2010 τιμήθηκε με το έπαθλο «Β. Βαλαμπούς»  από το Ίδρυμα Γιάννη και Ζωής Σπυροπούλου.

 Πήρε υποτροφίες από το Φλαμανδικό  υπουργείο πολιτισμού (2014, 2015-16) και το Ι.Κ.Υ. 2008-2010.

Εργασίες έχει παρουσιάσει στο  WIELS Brussels, Extra City Kunsthal Antwerp, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, ΕΜΣΤ και  ΙΣΕΤ  στην Αθήνα. Συνεργάζεται τακτικά με την Προσωρινή Ακαδημία Τεχνών και είναι επιμελητής των εκδόσεων ΟΜΠΛΟΣ.

Από το 2016 διδάσκει στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πάτρας.

Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι οι εξής:

Δευτέρα: 11.00 – 15.00.

Τρίτη – Παρασκευή:  11.00 – 19.00.

Σάββατο 11.00 – 15.00.

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.