«Γιάννης Μαρκόπουλος: Τα Κάλαντα»- Πρώτη παρουσίαση Πέμπτη 21 και Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

0
249

«Γιάννης Μαρκόπουλος: Τα Κάλαντα»- Πρώτη παρουσίαση Πέμπτη 21 και  Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

16:12:30,12/04/2017

Τα Κάλαντα του Γιώργου Σικελιώτη από τη Συλλογή της Εταιρείας Τσιμέντων Α.Γ.Ε.Τ (Μουσείο Μπενάκη- φιλοτεχνήθηκε το 1962 σε τέμπερα και χαρτί)

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος μεταγράφει για τα εγγόνια του και για τα παιδιά όλου του κόσμου κάλαντα και παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα τραγούδια από τον Πόντο, την Κρήτη, τη Θράκη, τα Δωδεκάνησα, τα Επτάνησα και άλλα μέρη της Ελλάδας που παρουσιάζονται για πρώτη φορά  το Δεκέμβριο  του 2017 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης θα δώσει δύο εορταστικές συναυλίες στις 6 το απόγευμα της Πέμπτης 21 και της Παρασκευής 22 Δεκεμβρίου του 2017 στην αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης».

Επίσημη προσκεκλημένη του συνθέτη θα είναι η ηθοποιός Ξένια Καλογεροπούλου, η οποία εμφανίζεται για πρώτη φορά στο Μέγαρο. Ο Γιάννης Μαρκόπουλος τη χαρακτηρίζει ως «μια εμβληματική προσωπικότητα συνυφασμένη με το παιδικό θέατρο που θα αποδώσει ελληνικά παραδοσιακά παραμύθια, συμβολικά για τη ζωή και το πνεύμα».

Συμμετέχουν το  εντεκαμελές σύνολο της Ορχήστρας Παλίντονος Αρμονία και η Παιδική Χορωδία του Ωδείου Αθηνών «Μικροί Μουσικοί» (διδασκαλία: Χριστίνα Μιχαλάκη και καλλιτεχνική διεύθυνση: Καλλιόπη Γερμανού). Στους ρόλους των Βοηθών του Άγιου Βασίλη θα εμφανιστούν  οι Δημήτρης Μακαλιάς και Σωκράτης Πατσίκας. Η σκηνοθεσία είναι του Λευτέρη Γιοβανίδη.

«Τα Ελληνικά  Κάλαντα» και ο Γιάννης Μαρκόπουλος

«[…] Η σχέση μου με τα κάλαντα είναι ισχυρή. Από τα παιδικά μου χρόνια τα τραγουδούσα μαζί με τους συμμαθητές μου συνοδεύοντάς τα με βιολί, ακορντεόν, φυσαρμόνικα, διάφορα τυμπανάκια, τριγωνάκια και φλογέρες. Πηγαίναμε από γειτονιά σε γειτονιά και από σπίτι σε σπίτι. Κρατούσαμε ένα καραβάκι στολισμένο και ένα καλαθάκι. […]

Δωδεκαετής έφτιαξα μια μελωδία θέλοντας να κάνω και δικά μου κάλαντα. Το 1971-72 τη χρησιμοποίησα για το τραγούδι-χορικό «Μαλαματένια λόγια» στο μουσικό μου έργο «Θητεία» σε στίχους Μάνου Ελευθερίου. Η θητεία μου στα κάλαντα είναι, λοιπόν,  μακρόχρονη […].

Όλη αυτή η ιστορία ξεκίνησε με πρόταση της κόρης μου για τα ελληνικά κάλαντα, που έγινε τελικά μια μουσική παράσταση. Την αφιερώνω στα εγγόνια μου και σε όλα τα παιδιά του κόσμου, υπενθυμίζοντας κάτι που είχα πει παλαιότερα: τα παιδιά, πριν διαμορφωθούν, είναι οι πνευματικοί μας άρχοντες».

Οι  τιμές  των εισιτηρίων  διαμορφώθηκαν ως εξής:

9 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+, πολύτεκνοι)

14 € – 8 € (παιδικά, μαθητικά)

22 € – 13 € (παιδικά, μαθητικά)

28 € – 17 € (παιδικά, μαθητικά)

36 € – 21 € (παιδικά, μαθητικά)

42 € – 25 € (παιδικά, μαθητικά)

50 € (διακεκριμένη ζώνη) – 30 € (παιδικά, μαθητικά)

©Typologos.com 2017

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

five × 2 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.