Γεωργία Ζάχου: «Η βία πολλές φορές κρύβεται και στα πιο όμορφα πράγματα»

Συνέντευξη στο δημοσιογράφο Νίκο Μόσχοβο για τον «Τυπολόγο»

16:01:37,5/07/2019
Η τελευταία φορά - Φωτογραφία: Νίκος Μάνεσης

«Η Άννα παίζει το δικό της παιχνίδι. Γι’ αυτήν τόσο ο Χάρης όσο και ο Λουκάς είναι τα πιόνια. Η διαφορά είναι ότι ο ένας γνωρίζει το παιχνίδι, ενώ ο άλλος όχι», λέει η Γεωργία Ζάχου . Φωτογραφία: Νίκος Μάνεσης

«Η βία πολλές φορές κρύβεται και στα πιο όμορφα πράγματα. Και το περίεργο είναι ότι τις περισσότερες φορές το βλέπουμε,  αλλά αρνούμαστε να το δούμε», λέει η ηθοποιός Γεωργία Ζάχου στη συνέντευξη, που έδωσε στο δημοσιογράφο Νίκο Μόσχοβο για τον «Τυπόλογο».

Η ηθοποιός μίλησε με αφορμή  το ρόλο της Άννας,  την οποία ενσαρκώνει  στη «μαύρη» υπαρξιακή κωμωδία «Η τελευταία φορά» του Κωνσταντίνου Σακουλά, που ανεβαίνει»  ήδη στις 9 το βράδυ κάθε Σαββάτου  και Κυριακής  (για 5  μόνο παραστάσεις, έως και την Κυριακή 19 Μαΐου 2019) στο Θέατρο ΜΠΙΠ ( συμβολή των οδών  Μελετίου 25 και Κυκλάδων) στην Κυψέλη.

Η Γεωργία Ζάχου θεωρεί σημαντικούς όλους τους παίκτες, που συμμετέχουν στα παιχνίδια ζωής και κατέθεσε την άποψή της, για την επιβίωση:

Πολλοί άνθρωποι, που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς  της κοινωνίας, αρέσκονται να παίζουν με τη ζωή των ανθρώπων. Τελικά τι θα πρέπει να κάνουν όσοι – όσες αποδέχονται  τους όρους αυτού του «παιχνιδιού»;

«Από τη στιγμή που θα αποδεχτείς τους όρους παύει κάθε διαπραγμάτευση, το παιχνίδι έχει ξεκινήσει. Το ζητούμενο είναι να διεκδικείς να συμμετέχεις και εσύ  στη διαμόρφωση των όρων αυτών ώστε να μην επιβάλλονται μονομερώς. Όλοι οι παίκτες είναι σημαντικοί, χωρίς αυτούς δεν υπάρχει παιχνίδι».

«Για να τα σώσουμε όλα, θα  πρέπει να τα ρισκάρουμε όλα», θεωρούσε  κάποτε ο Γερμανός συγγραφέας & ποιητής Σίλερ (1759-1805). Να τα ρισκάρουμε όλα στη ζωή , σαν να παίζουμε ρώσικη ρουλέτα  ή να δράσουμε με πάθος για ό,τι αγαπάμε;

«Το να κυνηγάμε με πάθος ό, τι αγαπάμε και να παλεύουμε γι’ αυτό σε μια εποχή ανασφάλειας και αβεβαιότητας δεν αποτελεί εκ των πραγμάτων ένα ρίσκο;».

Η τελευταία φορά - Φωτογραφία: Νίκος Μάνεσης

Πού πήγε η αυτοκυριαρχία σου; Φωτογραφία: Νίκος Μάνεσης

Η Άννα, την οποία ενσαρκώνετε στο έργο «Η τελευταία φορά», μήπως εφαρμόζει τελικά τη δική της, τακτική απέναντι όχι μόνο στο Χάρη, αλλά στο Λουκά;

«Η Άννα παίζει το δικό της παιχνίδι. Γι’ αυτήν τόσο ο Χάρης όσο και ο Λουκάς είναι τα πιόνια. Η διαφορά είναι ότι ο ένας γνωρίζει το παιχνίδι ενώ ο άλλος όχι».

Ποια χιουμοριστική  ρήση της Άννας θεωρείτε πως αντικατοπτρίζει τα υπαρξιακά αδιέξοδα του σύγχρονου ανθρώπου;

«Όλα για τον άνθρωπο είναι, Χάρη»

Τι θα ήθελε να κρατήσει η ηθοποιός Γεωργία Ζάχου από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της Άννας στην πραγματική ζωή;

«Την επιμονή της να πετύχει αυτό που θέλει»

Σε όλα τα πράγματα υφίσταται η τελευταία φορά. Πόση δύναμη χρειάζεται κανείς για να αρχίζει κάθε φορά πάλι από την αρχή;

«Κάθε τι εμπεριέχει το τέλος του, τόσο με την έννοια του σκοπού όσο και με την έννοια της λήξης. Από τη στιγμή που το καταλάβεις αυτό και το αποδεχτείς, απελευθερώνεσαι. Δεν είναι εύκολο, βέβαια. Κάθε τέλος αποτελεί κατά κάποιο τρόπο έναν μικρό θάνατο. Όμως,  κάθε τέλος κάτι σου μαθαίνει, σε διαμορφώνει με κάποιο τρόπο, ξεκινάς , λοιπόν,  πάλι από την αρχή, αλλά αυτή η αρχή είναι διαφορετική. Στην πραγματικότητα υπάρχει μία συνέχεια».

Συμφωνείτε ή όχι με τη θεώρηση πως στη ζωή αυτή μόνον «οι δυνατοί θα επιβιώσουν και οι αδύναμοι θα χαθούν»;

«Κατ’ αρχάς ένα ζητούμενο είναι το πώς ορίζει κανείς τη δύναμη. Για μένα δύναμη είναι π.χ. και το να μένει κανείς πιστός στον εαυτό του και σε ό, τι αγαπάει, ακόμη κι αν είναι δύσκολο. Πέρα απ’ αυτό, όμως, όλοι οι άνθρωποι είναι εν δυνάμει δυνατοί ή αδύναμοι. Δεν είναι κάτι που προκαθορίζεται».

Αν βρίσκατε ένα πραγματικά αδύναμο άνθρωπο  στη ζωή, σαν το Χάρη, τι  θα του λέγατε;

«Ότι η δύναμη είναι μέσα του».

Τελικά, μήπως μερικά δώρα  προερχόμενα από κάποιους ανθρώπους κρύβουν  τη ψυχολογική βία μέσα τους;

«Η βία πολλές φορές κρύβεται και στα πιο όμορφα πράγματα. Και το περίεργο είναι ότι τις περισσότερες φορές το βλέπουμε,  αλλά αρνούμαστε να το δούμε»

Ποια άλλη θεατρική ηρωίδα, που έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με την Άννα, θα ήθελε να ενσαρκώσει η Γεωργία Ζάχου και γιατί;

«Tη βασίλισσα από το «μετατόπιση προς το ερυθρό» του Γιάννη Μαυριτσάκη, είναι από τα αγαπημένα μου έργα».

Απαντήστε με φράσεις, που να εμπεριέχουν τους εξής όρους: «Ρώσικη ρουλέτα», «επιβολή» και «αυτοκυριαρχία»

«Για να παίξεις ρώσικη ρουλέτα πρέπει να είσαι έτοιμος να χάσεις.

Η επιβολή είναι πάντα μονομερής.

Πού πήγε η αυτοκυριαρχία σου;»

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

19 − 10 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.