Ανακαλύφθηκαν περισσότερες από 200 νέες γενετικές παραλλαγές που συσχετίζονται με την υψηλή αρτηριακή πίεση!


20:49:20,01/04/2019
αίμα και γονίδια

Oι επιστήμονες δήλωσαν ότι είναι πιο κοντά από ποτέ για να μπορέσουν να βελτιώσουν τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης με βάση τη γενετική σύνθεση του ασθενούς!

Ανακαλύφθηκαν περισσότερες από 200 νέες γενετικές παραλλαγές που συσχετίζονται με την υψηλή αρτηριακή πίεση! Την ανακάλυψη έκανε μια διεθνής ερευνητική ομάδα με επικεφαλής 20 επιστήμονες του Πανεπιστημίου Vanderbilt, ενώ η σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε  στις 21 Δεκεμβρίου 2018  από το περιοδικό Nature Genetics και γι’ αυτήν έγραψε σχετικά ο δημοσιογράφος Bill Snyder  στις εκδόσεις «VUMC News and Communications».

Κατά τη διάρκεια της έρευνας  αναγνωρίστηκαν ειδικοί ιστοί, όπου τα γονίδια περί της  πίεσης του  αίματος ασκούν τα αποτελέσματά τους ,καθώς και ένα μακρύ κατάλογο φαρμάκων που δρουν στα γονίδια αυτά.

Σύμφωνα με το άρθρο του Αμερικανού δημοσιογράφου, από την ερευνητική ομάδα πραγματοποιήθηκε η ανασύνθεση του γενετικού χάρτη  της αρτηριακής πίεσης και οι  επιστήμονες δήλωσαν ότι είναι πιο κοντά από ποτέ για να μπορέσουν να βελτιώσουν τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης με βάση τη γενετική σύνθεση του ασθενούς!

Η μελέτη ανέλυσε τη σχέση μεταξύ των γενετικών παραλλαγών και των χαρακτηριστικών της πίεσης του αίματος που χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά αρχεία υγείας περισσότερων από 300.000 συμμετεχόντων του  Προγράμματος  Million Veterans Program (MVP) και άνω των  140.000 συμμετεχόντων  στη μελέτη του Ηνωμένου Βασιλείου BioBank.

Οι ερευνητές  επιβεβαίωσαν τα αποτελέσματα βασιζόμενοι σε 17.000 δείγματα  της βιολογικής βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Vanderbilt «BioVU» και άλλων 300.000 , που εμπεριέχονται  σε μεγάλες γενετικές κοινοπραξίες μελετών για την αρτηριακή πίεση.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το  MVP αποτελεί  μια εθνική προσπάθεια του αμερικανικού Υπουργείου Υποθέσεων Βετεράνων (VA)  με την οποία  συλλέγει δείγματα αίματος και πληροφορίες σχετικά  την υγεία από ένα εκατομμύριο βετεράνους εθελοντές!

Μια άλλη μοναδική πτυχή της μελέτης με επικεφαλής τον Vanderbilt είναι το γεγονός  ότι δεν ανέλυσε μόνο τις επιπτώσεις που έχει η γενετική ποικιλομορφία στην αρτηριακή πίεση,  αλλά εξέτασε και το πως οι γενετικά προβλεπόμενες μεταβολές στην έκφραση ή στο επίπεδο δραστηριότητας άλλων γονιδίων μπορούν να επηρεάσουν με λεπτό τρόπο τη φυσιολογία ιστούς σε όλο το σώμα!

Μάλιστα, οι ερευνητές Nancy Cox, PhD και Eric Gamazon, PhD  χρησιμοποιούν ήδη την τεχνική PrediXcan,  που έχει γίνει ένα «ισχυρό εργαλείο»  για την ανακάλυψη των γενετικών βάσεων διαφορετικών ασθενειών,  όπως είναι  ο διαβήτης τύπου 1, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η διπολική διαταραχή.

Στην παρούσα μελέτη χρησιμοποίησαν ειδικότερα οι ερευνητές την S-PrediXcan,  που είναι μια τροποποιημένη έκδοση της μεθόδου PrediXcan. Έτσι, μπόρεσαν ν’  ανιχνεύσουν τις συσχετίσεις μεταξύ της γενετικά προβλεπόμενης γονιδιακής έκφρασης 840 μοναδικών γονιδίων σε 45 ιστούς και  των  πιέσεων αίματος , όπως είναι αυτές που καταγράφηκαν στα ηλεκτρονικά αρχεία υγείας των βετεράνων.

Οι ερευνητές  κατόρθωσαν να ταυτοποιήσουν τα  γονίδια, τα οποία αποτελούν πιθανούς στόχους για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων.

Παράλληλα,οι επιστήμονες  χρησιμοποίησαν και γονίδια για να εντοπίσουν φάρμακα που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά για άλλες χρήσεις.

Αυτά τα φάρμακα θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν κατά της υπέρτασης!

©Typologos.com 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × five =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.