Furioza – Ο ατέρμονος κύκλος της βίας
Ταινιών Αναφορές
Με το Νίκο Μόσχοβο
Δημοσιογράφο- Συγγραφέα
21:46:34,04/24/2022

Στον ατέρμονο κύκλο της βίας και στο κόσμο των οπαδών διάφορων ομάδων ποδοσφαίρου αναφέρεται σαφώς η ταινία «Furioza» του Πολωνού σκηνοθέτη Cyprian T. Olencki, το οποίο προβάλλεται στο Netflix. . Για το γραφικό χρησιμοποιήθηκαν οι φωτογραφίες: Weronika Ksiazkiewicz By Sławek Skonieczny – Flickr, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7298213. Mateusz Banasiuk By Ja Fryta from Strzegom – Mateusz Banasiuk Uploaded by Dudek1337, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=29135159 και kalhh από το Pixabay
Στον ατέρμονο κύκλο της βίας και στο κόσμο των οπαδών διάφορων ομάδων ποδοσφαίρου αναφέρεται σαφώς η ταινία «Furioza» του Πολωνού σκηνοθέτη Cyprian T. Olencki, το οποίο προβάλλεται στο Netflix.
Ο Πολωνός σκηνοθέτης μαζί με τους Tomasz Dembicki- Tomasz Klimala έγραψε το σενάριο, στο οποίο αποτύπωσε μια πραγματικότητα, που υφίσταται γύρω μας.
Η αποτύπωση μιας πραγματικότητας
που κοστίζει σε ανθρώπινες ζωές
Μια πραγματικότητα, που κοστίζει σε ανθρώπινες ζωές και απέχει παρασάγγας από τα ιδεαλιστικά πανανθρώπινα μηνύματα του αθλητισμού. Εξάλλου, ο Πολωνικός κινηματογράφος «αποτύπωνε» πάντοτε τα εσώτερα των ανθρώπινων ψυχών και το σκοτάδι ή το φως, που μπορεί να εκπέμπουν αυτές στη γήινη πραγματικότητα. Αυτό συντελείται γι’ ακόμη φορά με το φιλμ «Furioza».
Μια «ξεκάθαρη» ματιά
Στην προκείμενη ταινία αναφέρεται ξεκάθαρα ο Cyprian T. Olencki σε όλα αυτά, που συντελούνται γύρω μας και τα οποία αποφεύγουμε να τα δούμε:
🎞️Καμία σχέση δεν έχουν κάποιες από τις ομάδες οπαδών με την αγνή ιδέα στήριξης της τάχα αγαπημένης ομάδας τους, αφού φτάνουν μέχρι και στο σημείο να απειλήσουν παίκτες – προπονητές ή να εκβιάσουν τον ιδιοκτήτη της.
🎞️Μερικές από αυτές τις ομάδες συσχετίζονται σαφώς με ποινικές ή εγκληματικές εκφάνσεις, που λειτουργούν σε ένα παράλληλο σύμπαν γεμάτο βία και μίσος για το αντίθετο- διαφορετικό.
🎞️Τα μέλη ορισμένων ομάδων οπαδών ζουν μόνο κυριολεκτικά για την επόμενη μάχη, που θα δώσουν σ’ ένα σοκάκι, σ΄ ένα δάσος ή σε μια απόμερη γωνιά. Σκοπός είναι η τελική φυσική εξόντωση του αντιπάλου.
Η «μαμή» της μισαλλοδοξίας
και της βίας
«Βήμα με βήμα» και μέσα από τα διαδραματιζόμενα μας προσφέρει ο Πολωνός σκηνοθέτης Cyprian T. Olencki ίσως τη πιο ρεαλιστική ταινία, που αποτυπώνει το περιβάλλοντος του μίσους, της μισαλλοδοξίας και της οπαδικής βίας.
Κατά τα πρόσωπα της ιστορίας μπορούν όλα να λυθούν μόνο την ολοκληρωτική εξόντωση των φυσικών εχθρών και την υποταγή όλων σε μόνον και μια κατεύθυνση. Οι περισσότεροι άνθρωποι, όμως, γνωρίζουν σήμερα πάρα πολύ καλά ότι πως ο συγκεκριμένος τρόπος σκέψης ήταν αυτός που «οδήγησε» στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στις εκατόμβες ανθρώπινων ψυχών.
Το φιλμ – εν μέρει – θεωρεί ότι οι χούλιγκαν έχουν ένα δικό τους, κώδικα συμπεριφοράς, αλλά σημειώνει και το εξής πως η ανθρωπότητα θα κερδίσει τη μάχη, εφόσον οι «φύλακες» απομακρυνθούν από την ίδια σκέψη – πρακτική, η οποία πιστεύει πως «ένας χούλιγκαν μένει πάντοτε ένας χούλιγκαν».
Η ανθρωπότητα θα κερδίσει μόνον, αν κοιτάξει κατάματα το «θηρίο». Θα κερδίσει, εφόσον το εμποδίσει να αναπτυχθεί αν έχει ως «οδηγό» τις αξίες της δημοκρατίας, καθώς και της αποδοχής του άλλου. Γι’ αυτό το λόγο αυτό το φιλμ είναι τόσο επίκαιρο, αν συγκρίνει κανείς την όλη ιστορία με τα όσα διαδραματίζονται σήμερα στην Ευρώπη.

Η ανθρωπότητα θα κερδίσει μόνον, αν κοιτάξει κατάματα το «θηρίο». Θα το κερδίσει, εφόσον μπορέσει να το εμποδίσει να αναπτυχθεί κι αν έχει ως «οδηγό» τις αξίες της δημοκρατίας, καθώς και της αποδοχής του άλλου. Γι’ αυτό το λόγο αυτό το φιλμ είναι τόσο επίκαιρο, αν συγκρίνει κανείς την όλη ιστορία με τα όσα διαδραματίζονται σήμερα στην Ευρώπη.Φωτογραφία από simschmidt από το Pixabay
Ο πρωταγωνιστής Mateusz Banasiuk
Ο 37χρονος ηθοποιός Mateusz Banasiuk ενσαρκώνοντας με το ρόλο του γιατρού David δίνει ίσως την καλύτερη ερμηνεία της καριέρας του, που αριθμεί μέχρι και στιγμής τη συμμετοχή σε 52 παραγωγές στο θέατρο, στο κινηματογράφο ή στη τηλεόραση.
Σίγουρα στις σκηνές δράσης το βοήθησε αφάνταστα το γεγονός ότι κατέχει το καράτε και γενικότερα η ενασχόλησή του, με το κολύμπι. Η σκηνή στο τρένο ίσως είναι μια από τις καλύτερες, που έχουμε δει ερμηνευτικά για τη μεταμόρφωση ενός ανθρώπου σε «κυνηγό».
Η πρωταγωνίστρια Weronika Ksiazkiewicz
Από την άλλη πλευρά, θέλει πολύ ερμηνευτικό βάθος για να ενσαρκώσει κανείς το ρόλο της αστυνομικού, που «πατά σε δυο βάρκες». Ο λόγος για τη 41χρονη Weronika Ksiazkiewicz, η οποία είναι μια «μαχήτρια» και στη πραγματική ζωή, αφού το 2009 διαγνώστηκε με καρκίνο της σπονδυλικής στήλης, υποβλήθηκε με επιτυχία σε χειρουργική επέμβαση νευρώματος και συνεχίζει να «παίζει».
Ανθρώπους και καλλιτέχνιδες σα την κ. Ksiazkiewicz χρειαζόμαστε άπαντες για να μας θυμίζουν με το έργο και τη γενικότερη δράση πως τη ζωή αξίζει να τη βιώνεις ημέρα με τη μέρα. Υπόψη ότι η ίδια είναι η δημιουργός του μουσικού βίντεο της ταινίας.
Παρά τις πολύ σκληρές – ρεαλιστικές σκηνές μπορεί το φιλμ «Furioza» να αποτελέσει κάλλιστα ένα πολύ καλό εκπαιδευτικό ή επιμορφωτικό υλικό για κινηματογραφικές λέσχες, φοιτητικούς συλλόγους κλπ. Η ταινία αυτή θέτει ξεκάθαρα το θέμα:
«Θέλεις να ζήσεις μια «φουριόζα» ζωή; Αν επιλέξεις τη βία , τότε θα αυτοκαταστραφείς. Αν επιλέξεις τη δημιουργικότητα και την αποδοχή του άλλου, τότε θα τη βιώσεις έως και το μεδούλι. Ήτοι κάθε φανατισμός σε σκοτώνει. Δε το βλέπεις;».
©Typologos.com 2022