Φωτισμός και Γάλα


20:51:45,01/05/2019
Κανάτα και ποτήρι με γάλα

Στην έκθεση αναφέρεται πως η βλάβη στις θρεπτικές τιμές του γάλακτος προέρχεται από όλα τα είδη φωτισμού

To 50% των θρεπτικών ουσιών μετά από μόλις 16 ώρες έκθεσης λιανικού φωτισμού χάνει το γάλα, όπως καταδεικνύει μια νέα μελέτη, που κυκλοφόρησε η εταιρεία τεχνολογίας  προστασίας των συσκευασιών από το φως Noluma International, LLC (Έδρα: Η.Π.Α.), αλλά φαίνεται πως ήδη υφίσταται τεχνολογία που μπορεί να δώσει τη λύση. Στην έκθεση αναφέρεται πως η βλάβη στις θρεπτικές τιμές του γάλακτος προέρχεται από όλα τα είδη φωτισμού, (συμπεριλαμβάνονται και οι φωτισμοί τύπου LED ή φθορίου ή των πιο σύγχρονων χώρων.

Τα στοιχεία δείχνουν πως σημειώνεται  ταχεία απώλεια βασικών θρεπτικών συστατικών, όπως είναι  οι  βιταμίνες τύπου Α ή D και η ριβοφλαβίνη στα γαλακτοκομικά  προϊόντα. Η συγκεκριμένη απώλεια σε  ορισμένες περιπτώσεις «αγγίζει» και το 51%.

Από την Noluma International συντάχθηκε η έκθεση με τίτλο: «Packaged Foods Should Be Kept in the Dark:Consumers Shouldn’t Be» (« Τα  συσκευασμένα τρόφιμα θα πρέπει να φυλάσσονται στο σκοτάδι: Οι καταναλωτές OXI), η οποία αναφέρεται στην υποβάθμιση των καταναλωτικών προϊόντων που πωλούνται σε ανεπαρκείς συσκευασίες.

Στην  έκθεση  αναφέρεται πως το γάλα μπορεί να έχει χειρότερη γεύση ή οσμή μετά από μόλις 15 λεπτά φωτισμού.

«Γνωρίζουμε εδώ και πολλές γενεές ότι το φως έχει αρνητικό αντίκτυπο στα τρόφιμα. Παρόμοια με τον τρόπο που τα ρούχα εξασθενίζουν στον ήλιο ή το δέρμα καίγεται, η έκθεσή μας,  δείχνει ότι μια ποικιλία συσκευασμένων προϊόντων επηρεάζεται αρνητικά από την έκθεση σε φωτισμό όλων των ειδών και πολύ πιο γρήγορα από ότι αντιλαμβάνεται ο μέσος καταναλωτής », δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος  της Noluma Divya Chopra.

«Σήμερα, οι καταναλωτές περιμένουν περισσότερα από τους εμπόρους λιανικής πώλησης και τα εμπορικά σήματα, καθώς και αναμένουν ότι τα αγαπημένα προϊόντά τους,  θα παραμείνουν φρέσκα και θα περιέχουν τα θρεπτικά συστατικά,  που υποσχέθηκαν στην ετικέτα μέχρι και την ημερομηνία λήξης.

Οι εταιρείες καταναλωτικών αγαθών έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν με τη Noluma για να κατανοήσουν  πώς το φως βλάπτει τα προϊόντα τους, και να βρουν λύσεις για να διασφαλίσουν ότι θα εκπληρώνουν αυτές τις υποσχέσεις», προσέθεσε.

Η Noluma διαθέτει μια κατοχυρωμένη προηγμένη τεχνολογία, με την οποία μπορεί να μετρηθεί η ικανότητα  της κάθε συσκευασίας να προστατεύει το  περιεχόμενο από τις ζημιές της  έκθεσης στο  φωτισμό. Η νέα τεχνολογία το επιτυγχάνει αυτό   με μεγαλύτερη ακρίβεια – αποτελεσματικότητα από τις υπάρχουσες μεθόδους.

Οι επιστήμονες της Noluma χρησιμοποιούν ένα γνωστό συστατικό δείκτη στα περιεχόμενα της δοκιμαστικής συσκευασίας. Μάλιστα, το εκθέτουν  σε έντονο φως που αναπαράγει δύο εβδομάδες έκθεσης σε μόλις δύο ώρες. Αυτή η δοκιμή επιτρέπει στους κατασκευαστές να κατανοήσουν καλύτερα τις ευπάθειες της κάθε συσκευασίας .

Έτσι, διάφορες εταιρείες  μπορούν να εργαστούν με τη Noluma για να σχεδιάσουν τώρα  συσκευασίες που θα εμποδίζουν αποτελεσματικά τη διείσδυση από το φως  και την υποβάθμιση του προϊόντος. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούν  να προστατεύσουν τη θρεπτική αξία των θρεπτικών ουσιών, τη γεύση, την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα των προϊόντων τους.

 Η έκταση της βλάβης στο δείκτη της τεχνολογίας της Noluma φαίνεται πως συσχετίζεται με τη μεταβολή της φρεσκάδας του προϊόντος, τη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών και τη συνολική ποιότητα. Το αποτέλεσμα είναι ένας συντελεστής προστασίας από το φως και ο οποίος καθορίζεται με τη χρησιμοποίηση ενός αλγόριθμου.

Αυτός αντιστοιχίζεται σε κάθε συσκευασία με βάση τα περιεχόμενα που προστατεύει. Η Noluma χρησιμοποιεί τη τεχνολογία για να καθοδηγήσει το σχεδιασμό των συσκευασιών για τη  βέλτιστη προστασία από το φως.

Οι εταιρείες,  που θα  πληρούν το «χρυσό πρότυπο»  του βέλτιστου  σημείου προστασίας με βάση το οποίο θα  επηρεάζεται  λιγότερο το  περιεχόμενο, θα  μπορούν να προσθέσουν το λογότυπο Noluma ™ στη συσκευασία τους.

Κατά συνέπεια θα πιστοποιείται  ότι η συσκευασία επιτυγχάνει την καλύτερη επιστημονικά δυνατή προστασία σε ζημιές από την έκθεση στο φωτισμό. Συνάμα, η κάθε εταιρεία θα διασφαλίζει ότι το περιεχόμενο έχει την ποιότητα, τη φρεσκάδα, τα θρεπτικά στοιχεία, την ισχύ και τις αισθητικές ιδιότητες που υποσχέθηκε ως επώνυμη μάρκα   προς τους καταναλωτές.

Η Noluma ιδρύθηκε το 2018 κι είναι μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών και πιστοποίησης που ειδικεύεται στην προστασία του φωτός, αλλά  δεν πουλά υλικά συσκευασίας ή συσκευασίες.

©Typologos.com 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eleven + eighteen =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.