«Φως» στα αρχαία μυστήρια του νησιού του Πάσχα

19:04:34,01/11/2019
Ο ανθρωπολόγος Carl Lipo. Φωτογραφία- Credit: Binghamton University, State University of New York

Ο ανθρωπολόγος Carl Lipo. Φωτογραφία- Credit: Binghamton University, State University of New York

Οι κάτοικοι της αρχαίας πόλης του νησιού του Πάσχα ή  Rapa Nui δημιούργησαν τα περίφημα  μνημεία τους, κοντά στις παράκτιες πηγές γλυκού νερού,  όπως δείχνει η έρευνα μιας ομάδας ερευνητών στην οποία συμμετείχαν ειδικοί του Πανεπιστημίου Binghamton και του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Το νησί Rapa Nui είναι γνωστό για την περίτεχνη τελετουργική αρχιτεκτονική του κι ιδιαίτερα για τα πολυάριθμα αγάλματα  (moai) και τις μνημειώδεις πλατφόρμες που τα υποστήριζαν (ahu.)

Οι ερευνητές αναρωτιούνται γιατί οι αρχαίοι άνθρωποι έχτισαν αυτά τα μνημεία στις αντίστοιχες τοποθεσίες τους από το νησί , λαμβάνοντας υπόψη τον πολύ  χρόνο και την  ενέργεια χρειάστηκε για την κατασκευή τους.

Μια ομάδα ερευνητών, στην οποία συμμετείχε ο ανθρωπολόγος του Binghamton, Carl Lipo, χρησιμοποίησε  διάφορα ποσοτικά χωρικά μοντέλα για να διερευνήσει τις πιθανές σχέσεις μεταξύ των τοποθεσιών κατασκευής των ahu και των πηγών διαβίωσης.

Δηλαδή, ερεύνησε τη σχέση των τοποθεσιών των αγαλμάτων με τους αγροτικούς  κήπους, των θαλάσσιους  πόρους  και τις πηγές του  γλυκού νερού , που είναι  οι τρεις  πιο σημαντικοί  πόρων στο νησί του Πάσχα. Τα αποτελέσματα των ερευνητών υποδηλώνουν ότι οι θέσεις των ahu εξηγούνται από την εγγύτητα, που έχουν  με τις περιορισμένες πηγές γλυκού νερού του νησιού.

«Το ζήτημα της διαθεσιμότητας του νερού (ή της έλλειψής του) αναφέρεται συχνά από τους ερευνητές που δουλεύουν στο νησί του Πάσχα», δήλωσε ο Lipo.

«Όταν ξεκινήσαμε να εξετάζουμε τις λεπτομέρειες της υδρολογίας, αρχίσαμε να παρατηρούμε ότι η πρόσβαση στο γλυκό νερό και η θέση του αγάλματος ήταν στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους.

Δεν ήταν προφανές,  όταν περπατούσαμε και  με το νερό που αναδύεται στην ακτή κατά τη διάρκεια της παλίρροιας, γιατί τότε κανείς δε βλέπει απαραίτητα  τις εμφανείς ενδείξεις νερού.

Καθώς αρχίσαμε να βλέπουμε  τις περιοχές γύρω από τα  ahu,  τότε διαπιστώσαμε ότι αυτές οι τοποθεσίες ήταν ακριβώς συνδεδεμένες με  τα σημεία, όπου αναδύονται τα νέα υπόγεια ύδατα και κυρίως ως το διάχυτο στρώμα που εκρέει στην άκρη του νερού.

 Όσο περισσότερο  το εξετάζαμε, τόσο πιο σταθερά  βλέπαμε  αυτό το μοτίβο. Τα μέρη χωρίς τα ahu  ή  τα  moai δεν έδειξαν ότι  έχουν  γλυκό νερό.Το σχέδιο ήταν εντυπωσιακό και εκπληκτικό για το πόσο συνεπές ήταν.

Ακόμη και όταν  βλέπαμε τα  ahu – moai στο εσωτερικό του νησιού, τότε βρίσκαμε κοντά και πηγές πόσιμου ύδατος», εξήγησε ο κ. Lipo.

Πολλοί ερευνητές  είχαν συσχετίσει τα περίφημα αγάλματα  με τα διαφορετικά είδη πόρων του Νησιού του Πάσχα, αλλά με τη συγκεκριμένη μελέτη αποδεικνύεται η σχέση αυτή και στατιστικά! Η έρευνα παρουσιάζει την πρώτη  ποσοτική χωρική μοντελοποίηση που δείχνει σαφώς ότι τα περίφημα αγάλματα συνδέονται με τις πηγές γλυκού νερού με τρόπο που δεν συνδέονται με άλλους πόρους!

Ο   καθηγητής ανθρωπολογίας και αρχαιολογίας  του Πανεπιστημίου της Αριζόνα Terry Hunt  εξήγησε, μεταξύ άλλων, ότι:

«Οι  κάτοικοι του νησιού κατάφεραν να μοιραστούν δραστηριότητες, γνώσεις και πόρους για επάνω από 500 χρόνια, μέχρις ότου η ευρωπαϊκή επαφή διαταράξει τη ζωή με ξένες ασθένειες, σκλαβιά και άλλες δυστυχίες λόγω των αποικιακών συμφερόντων»

Οι ερευνητές έχουν σήμερα μόνο πλήρη δεδομένα για το γλυκό νερό για το δυτικό τμήμα και σχεδιάζουν να κάνουν μια πλήρη επισκόπηση του νησιού, όπου συνεχίζεται η επιστημονική έρευνα μέχρι και να «αποκαλύψει» πλήρως  τα αρχαία μυστήρια της περιοχής.

Σε αυτή την έρευνα συνέβαλαν ακόμη οι Matthew Becker και Tanya Brosnan (California State University, Long Beach), Sean Hixon (κρατικό πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας) και Alex E. Morrison (Πανεπιστήμιο του Auckland).

Η έρευνα με τίτλο «Οι τοποθεσίες μνημείων  στο Rapa Nui (Νησί του Πάσχα) που εξηγούνται από πηγές γλυκού νερού», δημοσιεύθηκε στο ηλεκτρονικό  περιοδικό  PLOS ONE .

©Typologos.com 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × 5 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.