Φιτούρα Ζακύνθου της γιαγιάς Ευδοκίας
Γευστικές Απολαύσεις
Με την Ιωάννα Βασιλειάδου
Αρθρογράφο
17:59:43,09/11/2020

Φωτό αρχείου. Η Φιτούρα Ζακύνθου ήταν ένα γλυκό που έμαθε να φτιάχνει η γιαγιά Ευδοκία κι είναι ιδανικό για παιδιά, όπως εξιστορεί η αρθρογράφος Ιωάννα Βασιλειάδου. Φωτογραφία από Circ OD από το Pixabay
Η γιαγιά Ευδοκία αγαπούσε πολύ το θρησκευτικό τουρισμό. Πήγαινε στις εκδρομές που διοργάνωνε η ενορία της. Έτσι, συνδύαζε το τερπόν μετά του ωφελίμου. Στις εκδρομές της έδινε μεγάλη βαρύτητα στις τοπικές συνταγές που δοκίμαζε.
Δεν παρέλειψε, λοιπόν, να πάει στη Ζάκυνθο στην γιορτή του Αγίου Διονυσίου. Θα της μείνει αξέχαστο το περίφημο, παραδοσιακό γλυκό τους, η ονομαστή φιτούρα ή φριτούρα. Είναι παραδοσιακό γλυκό της Ζακύνθου, το οποίο προσφέρεται συνήθως στην γιορτή του Αγίου Διονυσίου. Είναι πολύ νόστιμο, αλλά η παρασκευή του γλυκού προϋποθέτει λίγη χρονοβόρα διαδικασία . Είναι ιδανικό για τα παιδιά, αλλά ενδείκνυνται για την περίοδο της νηστείας.
Υλικά
Για τη δημιουργία της Φιτούρας Ζακύνθου, όπως την έφτιαχνε η γιαγιά Ευδοκία, θα χρειαστεί ν’ «απλώσουμε» τα εξής υλικά στην κουζίνα:
Για τη Φιτούρα
1 λίτρο νερό
300 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό
1 κουταλάκι του γλυκού με αλάτι
Σπορέλαιο για το τηγάνισμα
Για το σερβίρισμα
Ζάχαρη
Κανέλα
Εκτέλεση
Βάζουμε το νερό να βράσει σε μία μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε το αλάτι. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι σε πολύ μικρές ποσότητες για να μη σβολιάσει και ανακατεύουμε συνεχώς με μία ξύλινη κουτάλα.
Ανακατεύουμε μέχρι και να έχουμε μια παχύρευστη κρέμα.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το μείγμα σε pyrex ή ταψί διαστάσεων 35×25 που έχουμε λαδώσει πολύ καλά.
Στρώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα και λαδώνουμε και την επιφάνεια του βρασμένου σιμιγδαλιού, ελαφρά.
Σκεπάζουμε με μια πετσέτα κι αφήνουμε το μείγμα σε δροσερό μέρος για 12-15 ώρες.
Μετά από τις 12-15 ώρες χαράζουμε σε κομμάτια τριγωνικά ή εάν θέλετε κόβετε με κουπ πάτ, τετράγωνα και στρόγγυλα κομμάτια.
Σ’ ένα πλατύ βαθύ τηγάνι βάζουμε αρκετό λάδι και το αφήνουμε να κάψει καλά.
Tηγανίζουμε μέχρι και να αποκτήσουν χρυσό χρώμα τα κομμάτια κι από τις δύο πλευρές.
Ακουμπάμε τις τηγανισμένες φιτούρες σε ένα χαρτί απορροφητικό για να τραβήξει το περιττό λάδι.Πασπαλίζουμε με μπόλικη ζάχαρη και κανέλα, καθώς και σερβίρουμε.

Τα επιτεύγματα της ζαχαροπλαστικής “ξετρελαίνουν” μικρούς και μεγάλους.Φωτογραφία από Prawny από το Pixabay
©Typologos.com 2020