Φιλαργυρία

Της Ιωάννας Βασιλειάδου

Αρθρογράφου

21:10:50,06/07/2019
Φιλοχρήματος- Φωτογραφία από nugroho dwi hartawan από το Pixabay

Η φιλαργυρία, δηλαδή, η τσιγκουνιά είναι αρρώστια της ψυχής, αναφέρει η αρθρογράφος Ιωάννα Βασιλειάδου. Φωτογραφία από nugroho dwi hartawan από το Pixabay

Η φιλοχρημοσύνη μήτηρ κακότητος απάσης.
Φωκυλίδης, 5ος αιώνας  π.Χ., Αρχαίος Έλληνας ποιητής από τη Μίλητο

 

Η φιλαργυρία προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη φιλαργυρία. Σημαίνει τη φιλοχρηματία, την υπερβολική αγάπη για το χρήμα. Το να έχει κάποιος πολλά υλικά αγαθά και να μη θέλει να τα διαθέσει όχι μόνο για τους άλλους, αλλά ούτε και για τον ίδιο του, τον εαυτό.

Η φιλαργυρία, δηλαδή, η τσιγκουνιά είναι αρρώστια της ψυχής. Είναι πάθος που αιχμαλωτίζει τον άνθρωπο. Ίσως και το χειρότερο. Γιατί μ’ αυτό το πάθος δεν υποφέρουν μόνο οι συνάνθρωποί του, αλλά και ο ίδιος.

 Γιατί η τσιγκουνιά του,  δεν τον αφήνει να χαρεί, να ζήσει. Είναι χειρότερο πάθος  ακόμη και από το φόνο. Γιατί ο φονιάς μπορεί να έκανε έγκλημα εν βρασμώ ψυχής και να το μετάνιωσε, ενώ ο φιλάργυρος δεν μετανιώνει με τίποτα.

Δεν έχει συναισθήματα, είναι ψυχρός υπολογιστής. Είναι χειρότερος και από τον εγωιστή. Γιατί μπορεί να αγαπά υπερβολικά τον εαυτό του.  Γι’ αυτό συσσωρεύει συνεχώς υλικά αγαθά, αλλά μπορεί να φτάσει στο σημείο να πεθάνει και από την πείνα, προκειμένου να μην ξοδέψει τίποτα.

Είναι ψυχικά άρρωστος. Δυστυχισμένος κι αξιολύπητος. Μαζεύει συνεχώς. Τα κρύβει και δεν τα ξοδεύει. Και υπάρχει χειρότερο πράγμα να έχεις και να φέρεσαι σαν φτωχός; Πάμπολλες περιπτώσεις ακούμε κατά καιρούς, συνανθρώπων μας, που ενώ έχουν χρήματα πολλά συμπεριφέρονται σα ζητιάνοι.

Κι όταν πεθαίνουν , τα βρίσκουν στο στρώμα τους,  καταχωνιασμένα. Είναι ένας είδος βαριάς ασθένειας. Αθεράπευτης. Καταντούν να συμπεριφέρονται χειρότερα κι από τα ζώα. Έχετε δει κανένα ζώο να έχει μπόλικη τροφή και να μένει νηστικό;

Η φιλαργυρία ξεκινά σιγά-σιγά,  όπως όλες οι ασθένειες. Στην αρχή ο τσιγκούνης ξεκινά από την οικονομία. Αλλά αν δεν ελέγξει τον εαυτό του,  μπορεί να μετατραπεί σε φιλάργυρο. Ο σπαγγοραμένος είναι καχύποπτος και υποκριτής.

Αισθάνεσαι το πάθος του,  και μόνο που τον πλησιάζεις. Ο τσιγκούνης είναι τσιγκούνης και στα αισθήματα. Ο ανοιχτοχέρης αντίθετα έχει απόθεμα συναισθημάτων. Άρα είναι περισσότερο πλούσιος από το φιλάργυρο, ο οποίος  μπορεί να έχει πολλά υλικά αγαθά,  αλλά δεν τα διαθέτει. Πώς να αγαπήσει και να θυσιαστεί ο τσιγκούνης, αφού δεν αγαπά ούτε τον ίδιο του, τον εαυτό;

Έχει μικρύνει και στενέψει η καρδιά του. Οι περισσότεροι καβγάδες και οι περισσότερες  γκρίνιες ή  φιλονικίες γίνονται για τα λεφτά. Και κυρίως  γίνονται οι πόλεμοι. Όλα  πραγματοποιούνται για το χρήμα και  για τα συμφέροντα. Στις ημέρες μας, η φιλαργυρία υπάρχει σε μέγιστο βαθμό  κι αυτό γιατί ο άνθρωπος έγινε υλιστής. Δεν πιστεύει στο Θεό.

Τα λεφτά είναι ο Θεός του. Οι φιλάργυροι άνθρωποι είναι ανήσυχοι. Δεν ζουν ήρεμα. Όσα,  όμως, περισσότερα χρήματα μαζεύουν, τόσα περισσότερα θέλουν.

Ο φιλάργυρος άνθρωπος είναι άπληστος. Έχει μια «δυστυχισμένη» ευτυχία. Είναι πολυμέριμνος, ανήσυχος, ζει μέσα στην ταραχή, στις έννοιες και στις φροντίδες. Δεν μπορεί να μείνει μόνος με τον εαυτό του,  και να ηρεμήσει. Όμως,  η ευτυχία δε βρίσκεται στην ανησυχία και στα χωρίς νόημα συσσωρευμένα πλούτη,  αλλά στην ηρεμία και στην ανθρώπινη καρδιά.

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

δεκαεπτά − 9 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.