Το Φεστιβάλ Ελληνισμού της Ρουμανίας θα διεξαχθεί στη Δ.Ε.Θ.

21:46:28,10/09/2018

Αφίσα 18ιυ Φεστιβάλ Ελληνισμού από τη Ρουμανία

To “ζωντανό” κομμάτι του Ελληνισμού της Ρουμανίας θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν οι Θεσσαλονικείς

Πολύμορφες  καλλιτεχνικές  εκδηλώσεις περιλαμβάνει το 18ο Φεστιβάλ Ελληνισμού από τη Ρουμανία, που θα διεξαχθεί  με ελεύθερη είσοδο για το κοινό από τις 18 – 21 Οκτωβρίου 2018 στο περίπτερο 10 του Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης (Δ.Ε.Θ).

Το Φεστιβάλ διοργανώνουν η Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας, το Υπουργείο Πολιτισμού της Ρουμανίας, το Γενικό Προξενείο της Ρουμανίας στη Θεσσαλονίκη,  η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, η Φιλαρμονική Ορχήστρα «Πάουλ Κωνσταντινέσκου»  της πόλης Πλοϊέστι, το πρώτο κανάλι της Ρουμανικής Δημόσιας Τηλεόρασης  TVR1, και η Δ.Ε.Θ – Ηelexpo.

H επίσημη έναρξη θα γίνει  κατά στις 7 – 7.30 το απόγευμα  της  Παρασκευής  19 Οκτωβρίου 2018 και θα ακολουθήσουν οι εκδηλώσεις του πρώτου μέρους  του  Φεστιβάλ, οι οποίες θα διαρκέσουν έως και τις 11.30 το βράδυ.

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα παρουσιαστούν  ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί από συγκροτήματα των Συλλόγων των Ελληνικών κοινοτήτων, καθώς  και  διάφορες μουσικές προτάσεις.

Επίσης, θα παρουσιαστούν οι ποικίλες εκδόσεις της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας, που αφορούν στο πολιτιστικό,  λογοτεχνικό, ιστορικό και αθλητικό παρελθόν, καθώς και στο  παρόν  της Ελλάδας.

 Μεταξύ άλλων,  ο Εκδοτικός Οίκος της Ένωσης Ελλήνων της Ρουμανίας εκδίδει  δίγλωσσα, το  περιοδικό  «Ελπίς»,   ώστε ν’  απευθύνεται  στον Έλληνα και στο Ρουμάνο αναγνώστη.

Πρωτεργάτης του εγχειρήματος είναι ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας  και βουλευτής –  υπεύθυνος Οικονομικών του Βουλευτικού Σώματος και καθηγητής του Πανεπιστημίου Πετρελαίου  & Φυσικού Αερίου του Πλοϊέστι Δρ. Dragos Gabriel Zisopol (Ντράγκος Γαβριήλ Ζησόπουλος), ο οποίος έχει κατορθώσει να συσφίξει τις  σχέσεις μεταξύ του Ελληνικού και του Ρουμανικού λαού.

Με την πραγματοποίηση του Φεστιβάλ στην πόλη της Θεσσαλονίκης αναμένεται οι κάτοικοι της «νύμφης του Θερμαϊκού» να γνωρίσουν από κοντά τη δραστηριότητα της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας, καθώς και τους ανθρώπους τους, οι οποίοι αποτελούν ένα «ζωντανό» και δραστήριο  «κομμάτι» του απανταχού Ελληνισμού,

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, η διοργάνωση του 18ου Φεστιβάλ    Ελληνισμού από τη Ρουμανία να εξελιχθεί σε ένα καλλιτεχνικό θεσμό  στην πόλη της Θεσσαλονίκης και να συμβάλλει καίρια στην ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα στους δυο λαούς, που τους ενώνουν πολλά σημεία σε ιστορικό –  πολιτιστικό –  θρησκευτικό επίπεδο.

©Typologos.com 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

sixteen − fourteen =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.