Τα Fake News και η αξιοπιστία στη δημοσιογραφία
Του Νίκου Μόσχοβου
14:06:52,09/02/2018

Τα Fake News απειλούν την αξιοπιστία της δημοσιογραφικής ύλης
Ζήτημα αξιοπιστίας για τη δημοσιογραφία αποτελεί η αναπαραγωγή «ψευδών – κατασκευασμένων ειδήσεων, αγγλιστί «fake news», που αναδείχθηκε πρόσφατα με την προβολή του ψεύτικου θανάτου του Κώστα Γαβρά και τη γρήγορη αναμετάδοσή της, από μερίδα των ελληνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Δυστυχώς, η αναπαραγωγή ψεύτικων ειδήσεων δεν είναι «καινούργιο φρούτο» στη δημοσιογραφία κι έχει να κάνει με το «χρυσό κανόνα» της διπλής ή τριπλής διασταύρωσης των στοιχείων των πληροφοριών.
Παλαιότερα, κάποιος φανταζότανε ότι ήταν στην πόλεμο του Κόλπου, ενώ ήταν σε ένα νησί χιλιόμετρα μακριά και συγκεκριμένος τηλεοπτικός σταθμός τον «έβγαλε στον αέρα» για να περιγράψει τις συρράξεις, που διαδραματιζόταν. Όλα, όμως, αποκαλύφθηκαν χάρις στην ερευνητική δουλειά άλλων Ελλήνων δημοσιογράφων, που ανακάλυψαν σε λίγο χρονικό διάστημα τον τόπο μετάδοσης του «ανταποκριτή».
Σήμερα στην εποχή του διαδικτύου έχει «παραγίνει το κακό» με την αναπαραγωγή ψεύτικων ειδήσεων, αφού «κυκλοφορούν» κείμενα – φωτογραφίες και βίντεο στον παγκόσμιο ιστό, που περιγράφουν ή αναπαριστούν γεγονότα, τα οποία συνέβησαν μόνο στη φαντασία του παραγωγού τους.
Πως, όμως, μπορούν να προστατευτούν οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι και το κοινό από τη διάδοση των fake news ; Πρώτα απ΄ όλα θα πρέπει οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι να χρησιμοποιούν πάντοτε τη παλαιά – καλά δοκιμασμένη μέθοδο της διασταύρωσης των ειδήσεων από δύο – τρεις αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης ή και από πρόσωπα.
Επίσης, θα πρέπει οι ρεπόρτερ να μάθουν να χρησιμοποιούν τα έργα αποκάλυψης ψεύτικων ειδήσεων, τα οποία λειτουργούν ήδη στον παγκόσμιο ιστό και δημιουργήθηκαν από δημοσιογράφους, προγραμματιστές, επικοινωνιολόγους, φοιτητές στην Ελλάδα, καθώς και στο εξωτερικό.
Μερικά από αυτά τα ψηφιακά ή διαδικτυακά εργαλεία λειτουργούν με πολύ απλούστατο τρόπο και δύναται να τα χρησιμοποιήσει κάθε χρήστης ή χρήστρια του διαδικτύου, ώστε να εξακριβώσει, εάν η είδηση που διαβάζει είναι αληθινή και προέρχεται από αξιόπιστη πηγή.
Πρόσφατα, όμως, διαπίστωσα πως οι αναγνώστες αγνοούν αρκετά πράγματα για το πως μεταφέρεται – γράφεται – αναμεταδίδεται ακόμα και μια είδηση από μια αξιόπιστη πηγή. Εδώ, είναι ευθύνη όλων των δημοσιογράφων να αρχίσουν να εξηγούν στο κόσμο μέσα από απλά παραδείγματα το πως ασκείται η μετάδοση – αναμετάδοση της δημοσιογραφικής ύλης.
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα και να εμβαθύνετε στα ενδότερα της δημοσιογραφίας μπορείτε να εγγραφείτε στις πιστοποιημένες σπουδές δημοσιογραφίας επιπέδου NCFE από Βρετανικούς οργανισμούς και στις οποίες διδάσκει ο υποφαινόμενος μέσω της πλατφόρμας edu.typologos.com και του σπουδαστηρίου Τεχνών και Επιστημών ΚΟΥΙΝΤΑ (εγγραφές: κινητό 6944-18.17.72 και edu.typologos@gmail.com).
©Typologos.com 2018