Tο Facebook θα μπορούσε να είναι το «κλειδί» για να βοηθήσει τις μητέρες να ξεπεράσουν τις προκλήσεις του θηλασμού

Eπιμέλεια: Νίκος Μόσχοβος

00:09:22,08/15/2019

Οι μητέρες είπαν ότι τους άρεσε το Facebook, επειδή ήταν εκεί 24 ώρες την ημέρα και υπήρχε πάντα κάποιος εκεί που είχε βιώσει οτιδήποτε εμπόδια που βίωναν οι ίδιες για να τις βοηθήσουν

Tο Facebook θα μπορούσε να είναι το κλειδί για να βοηθήσει τις μητέρες να ξεπεράσουν τις προκλήσεις του θηλασμού. Αυτό  δείχνουν   τα αποτελέσματα μιας  νέας  έρευνας, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Georgia  (UGA) των Η.Π.Α.

 Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ομάδες υποστήριξης από μητέρα σε μητέρα  στο Facebook ήταν μια πολύτιμη πηγή υποστήριξης ειδικά για όσες ήταν Αφροαμερικανίδες.

«Η υποστήριξη είναι ένας σημαντικός παράγοντας για να καθοριστεί αν μια μητέρα θα εκπληρώσει τους στόχους της για το θηλασμό», δήλωσε η Ayanna Robinson, η οποία ηγήθηκε της μελέτης ως διδακτορική  φοιτήτρια  στο Κολλέγιο Δημόσιας Υγείας του  UGA. «Οι Αφροαμερικανίδες αναφέρουν συχνά ότι δεν έχουν κοινοτική ή γενετική υποστήριξη από τις  μητέρες ή τις  γιαγιάδες μέχρι και να θηλάσουν, καθώς και δεν  ενημερώνονται  για τους κανόνες που ευνοούν τη διατροφή των παιδιών».

Οι κοινωνικές ανισότητες μπορούν συχνά να επηρεάσουν τις αφροαμερικανικές κοινότητες. Επίσης,  επηρεάζουν  και την πιθανότητα οι μητέρες να  έχουν πρόσβαση σε μαιευτήρες ή γυναικολόγους.

Η κ. Robinson είναι η μητέρα κι  άρχισε να παρατηρεί μια ψηφιακή τοποθεσία, που «απεικόνιζε»  μια διαφορετική εικόνα σχετικά με την υποστήριξη του θηλασμού μεταξύ των Αφροαμερικανών μητέρων.

«Συνδέθηκα μια ομάδα υποστήριξης στο Facebook πριν από χρόνια και σκέφτηκα ότι θα  ήταν πραγματικά ενδιαφέρον να δούμε την υποστήριξη και την ενθάρρυνση που προσφέρονται μέσω του ψηφιακού κοινωνικού δικτύου σε αυτό το διάστημα», είπε η ίδια.

Κατά την τελευταία δεκαετία παρατηρήθηκε ότι  τα ψηφιακά –  ηλεκτρονικά  κοινωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης κατέχουν εξέχουσα θέση ως πηγή πληροφοριών για την υγεία.

«Δεν αποτελεί έκπληξη  το γεγονός ότι οι ιστοσελίδες, όπως είναι το Facebook γίνονται μια κοινή πηγή πληροφοριών για την υγεία και την  υγειονομική υποστήριξης».δήλωσε η ερευνήτρια   στο Κολλέγιο Δημόσιας Υγείας του UGA,  Carolyn Lauckner,  η οποία μελετά τις τεχνολογικές παρεμβάσεις στον τομέα της υγείας και είναι μια από τους συν-συγγραφείς της μελέτης.

«Αυτοί οι διαδικτυακοί χώροι επιτρέπουν στα άτομα να έχουν γρήγορη και εύκολη πρόσβαση σε κοινότητες που μοιράζονται παρόμοιες ανησυχίες ή εμπειρίες υγείας και μπορούν να ικανοποιήσουν πολλές διαφορετικές ανάγκες.

Οι μητέρες που θηλάζουν, για παράδειγμα, μπορούν να μάθουν το πώς  το παιδί τους, θα  παίρνει αρκετό γάλα ή  θα βρουν  τη συναισθηματική υποστήριξη που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του θηλασμού».

Η  διδακτορική φοιτήτρια   Ayanna Robinson ήθελε να ερευνήσει το ερώτημα,  εάν το Facebook παρέχει την πρόσθετη υποστήριξη που χρειάζονται οι αφροαμερικανίδες μητέρες για να ξεκινήσουν και να συνεχίσουν το  θηλασμό σε σύγκριση με τις πιο παραδοσιακές μορφές υποστήριξης του θηλασμού. όπως Ακόμη, ήθελε το πώς υποστήριξε το Facebook  τα αποτελέσματα του θηλασμού.

Μέσω της έρευνας παρακολουθήθηκαν 300 μητέρες που δραστηριοποιούνταν  σε ομάδες υποστήριξης θηλασμού στο Facebook, ενώ  πραγματοποιήθηκαν αρκετές ομάδες εστίασης για να μάθουν οι ερευνητές  για την εμπειρία  των γυναικών αυτών στην ομάδα του Facebook.

«Βρήκαμε ότι, κατά μέσο όρο, οι γυναίκες στην ομάδα του  Facebook θέλησαν να θηλάσουν για 18 μήνες, κάτι που είναι πολύ μεγαλύτερο από τα ποσοστά που συνήθως βλέπουμε στις Η.Π.Α.»,  ανέφερε η κ. Robinson.

Βάσει των ευρημάτων  από την έρευνα  στην  ομάδα  εστίασης πιστεύει η κ. Robinson ότι η έκθεση σε άλλες θηλάζουσες μητέρες , οι οποίες  έμοιαζαν με αυτές  και οι οποίες ενθάρρυνα  τον θηλασμό στο δημόσιο ή τον θηλασμό πέραν των 12 μηνών έδωσαν στις μητέρες   την εμπιστοσύνη, για να παρατείνουν το χρόνο που επιθυμούν να θηλάσουν.

«Οι μητέρες είπαν ότι τους άρεσε το Facebook, επειδή ήταν εκεί 24 ώρες την ημέρα και υπήρχε πάντα κάποιος εκεί που είχε βιώσει οτιδήποτε εμπόδια που βίωναν οι ίδιες  για να  τις βοηθήσουν».

Από τις  ομάδες υποστήριξης θηλασμού με απευθείας  ψηφιακή σύνδεση επωφελούνται  οι μητέρες που μπορεί να έχουν πρόβλημα πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη ή που μπορεί να είναι κοινωνικά απομονωμένες, Πολλές από τις  παρατηρούμενες ομάδες  αντιμετωπίστηκαν από εξειδικευμένους επαγγελματίες της γαλουχίας, έτσι ώστε μόνον  οι πληροφορίες που βασίζονται σε επιστημονικά τεκμήρια να μοιράζονται μεταξύ των χρηστών.

Αν και αυτή η έρευνα επικεντρώθηκε στις  Αφροαμερικανίδες  θεωρεί  η κ.  Robinson ότι  το Facebook είναι ένα ελπιδοφόρο εργαλείο για όλες τις μητέρες.

«Οι μητέρες συχνά παραιτούνται από το θηλασμό νωρίτερα από ό, τι θέλουν,  όταν αντιμετωπίζουν προκλήσεις ή δεν έχουν ένα υποστηρικτικό περιβάλλον.  Αν, όμως, μία  έχει πρόσβαση σε μια ομάδα υποστήριξης online, τότε αυτό μπορεί να κάνει τη  μεγάλη διαφορά στο ταξίδι της ίδιας στο θηλασμό», τόνισε η κ.Robinson.

H έρευνα  της κ. Robinson δημοσιεύτηκε στο Digital Health  και στη Journal of Human Lactation.

©Typologos.com 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × 3 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.