Εχετε ηλικία άνω των 65 ετών; Κάντε ετήσια τέστ μνήμης

H Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας (AAN) συστήνει στους ανθρώπους ηλικίας άνω των  65 ετών να υποβάλλονται  κάθε χρόνο σε τεστ  για προβλήματα μνήμης

Eπιμέλεια: Νίκος Μόσχοβος

23:08:57,09/21/2019
Εγκέφαλος- Φωτογραφία από Gerd Altmann από το Pixabay

Η έγκαιρη διάγνωση «οδηγεί» σε θεραπείες που μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής ενός ατόμου, όπως είναι η διόρθωση της απώλειας ακοής και η αποφυγή της κοινωνικής απομόνωσης.Φωτογραφία από Gerd Altmann από το Pixabay

Τα άτομα με ήπια γνωστική δυσλειτουργία εμφανίζουν  προβλήματα σκέψης και μνήμης, αλλά συνήθως δεν το γνωρίζουν, επειδή τα  προβλήματα αυτά  δεν είναι αρκετά σοβαρά για να επηρεάσουν τις καθημερινές δραστηριότητές τους. Ωστόσο, η ήπια γνωστική εξασθένηση μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι της νόσου του Alzheimer ή άλλων μορφών άνοιας. Μπορεί, επίσης,  να είναι σύμπτωμα προβλημάτων ύπνου, ιατρικής ασθένειας, κατάθλιψης ή παρενέργειας  φαρμάκων.

Για να βοηθήσουν τους γιατρούς να παράσχουν την υψηλότερη ποιότητα στον ασθενή με βάση τη νευρολογική φροντίδα συστήνει η Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας (AAN) στους γιατρούς να υπολογίζουν πόσο συχνά συμπληρώνουν τις ετήσιες εκτιμήσεις των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω για προβλήματα σκέψης – μνήμης.

 Αυτή η μέτρηση για τις ετήσιες εξετάσεις γνωστικής διαγνωστικής ανάλυσης αποτελεί μέρος ενός σετ μέτρησης ποιότητας της  AAN που δημοσιεύθηκε στο ηλεκτρονικό τεύχος του  Neurology®,  το οποίο αποτελεί το  ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας και  δημοσιεύτηκε στις 18 Σεπτεμβρίου του 2019 σ’ αυτό.

Τα μέτρα ποιότητας  αποτελούν  ένα μαθηματικό εργαλείο, που  βοηθά τους γιατρούς και τις πρακτικές να κατανοήσουν πόσο συχνά οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης είναι συνεπείς με τις τρέχουσες βέλτιστες πρακτικές και βασίζονται στις υπάρχουσες συστάσεις κατευθυντήριων γραμμών του AAN.

Τα μέτρα ποιότητας αποσκοπούν στην πρακτική βελτίωση της ποιότητας. Οι γιατροί ενθαρρύνονται να ξεκινήσουν μικρά τεστ χρησιμοποιώντας ένα ή δύο ποιοτικά ποσοτικά στοιχεία  στην πράξη που έχουν νόημα για τον πληθυσμό των ασθενών, αφού  η μέτρηση της συγκεκριμένης  χρήσης  είναι εθελοντική.

«Δεδομένου ότι οι δεξιότητες σκέψης είναι ο πιο ευαίσθητος δείκτης της λειτουργίας του εγκεφάλου και μπορούν να ελεγχθούν με οικονομικό τρόπο, αυτό δημιουργεί τεράστια ευκαιρία για βελτίωση της νευρολογικής φροντίδας», δήλωσε ο συγγραφέας του άρθρου  Norman L. Foster, MD, του Πανεπιστημίου της Γιούτα  στο Salt Lake City  των Η.Π.Α.  και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

«Η Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας συστήνει τη μέτρηση των ετήσιων γνωστικών διαγνωστικών εξετάσεων για όλους ηλικίας 65 ετών και άνω,  επειδή η ίδια η ηλικία είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τη γνωστική πτώση και η ήπια γνωστική εξασθένηση γίνεται όλο και συχνότερη με τη μεγαλύτερη ηλικία.

Το μέτρο ποιότητας  συμπληρώνει τα προηγούμενα μέτρα  της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας που δημοσιοποιήθηκαν  για τη νόσο του Πάρκινσον, τη σκλήρυνση κατά πλάκας και το εγκεφαλικό επεισόδιο , ενώ επιτρέπει σε ένα γιατρό να ανταποκριθεί  με ένα συνιστώμενο περιοδικό τριπλάσιο γνωστικό τεστ », διευκρινίζει ο ίδιος.

Σύμφωνα με την κατευθυντήρια γραμμή του 2018 , σχετικά με την ήπια γνωστική εξασθένηση, σχεδόν το 7% των ανθρώπων στις αρχές της δεκαετίας του ’60 παγκοσμίως είχαν  ήπια γνωστική δυσλειτουργία, ενώ το 38%  ηλικίας 85 ετών και άνω την εμφάνιζαν ήδη.

Το νέο σετ μέτρησης ποιότητας  της AAN συνιστά στους γιατρούς να υπολογίζουν  το πόσο συχνά διεξάγουν ετήσιες προβολές για να βελτιώσουν την αναγνώριση της ήπιας γνωστικής εξασθένησης και να επιτρέψουν την προηγούμενη παρέμβαση.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε από τους ανθρώπους να αναφέρουν τη δική τους,  μνήμη και να σκέφτονται προβλήματα, επειδή μπορεί να μην αναγνωρίζουν ότι έχουν προβλήματα ή δεν μπορούν να τα μοιραστούν με τους γιατρούς τους», δήλωσε ο  κ. Foster.

«Οι ετήσιες αξιολογήσεις όχι μόνο θα βοηθήσουν στην ταχεία αναγνώριση της ήπιας γνωστικής δυσλειτουργίας, αλλά θα βοηθήσουν τους γιατρούς να παρακολουθήσουν πιο προσεκτικά την πιθανή επιδείνωση της κατάστασης», σημείωσε με νόημα.

Το νέο σύνολο μετρήσεων δηλώνει ότι η τεκμηρίωση της ήπιας γνωστικής εξασθένησης στο ιατρικό ιστορικό ενός ατόμου μπορεί να είναι ανεκτίμητη στην ειδοποίηση άλλων ιατρών και ιατρικού προσωπικού, έτσι ώστε να παρέχεται η καλύτερη φροντίδα στον ασθενή.

Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό των  μορφών ήπιας γνωστικής δυσλειτουργίας που μπορεί να είναι αναστρέψιμες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκαλούνται από προβλήματα ύπνου, κατάθλιψης ή φαρμάκων.

Μάλιστα, η έγκαιρη διάγνωση «οδηγεί»  σε θεραπείες που μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής ενός ατόμου, όπως  είναι η διόρθωση της απώλειας ακοής και η αποφυγή της κοινωνικής απομόνωσης.

Όταν η ήπια γνωστική δυσλειτουργία δεν είναι αναστρέψιμη και μπορεί να εξελιχθεί σε πιο σοβαρές μορφές άνοιας όπως είναι  η νόσος του Αλτσχάιμερ, τότε το σετ μέτρησης ποιότητας συνιστά να μετρηθεί το πόσο συχνά οι άνθρωποι ενημερώνονται για την κατάστασή τους,  όσο το δυνατόν νωρίτερα, ώστε να μπορούν να λάβουν μέτρα για   τη φροντίδα τους,  και την παρακολούθηση της κατάστασής τους.

Είναι, επίσης , σημαντικό να μην ξεχνούν οι γιατροί  την οικογένεια του ασθενούς  και τους φροντιστές υγείας. Το σετ μέτρησης ζητά  από τους γιατρούς να εντοπίζουν τους φροντιστές υγείας,  ώστε αυτοί να τους περιγράψουν τα συμπτώματα.

 Οι γιατροί θα πρέπει να δουν σε ποιο ποσοστό   θα εμπλακούν  η  οικογένεια και οι  φροντιστές  υγείας, καθώς και να τους παρέχουν πληροφορίες.  Ταυτόχρονα, θα πρέπει να τους υποστηρίξουν , ώστε τα μέλη της οικογένειας και οι φροντιστές υγείας  να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες που θα τους βοηθήσουν να ανταπεξέλθουν στην πρόοδο των ασθενών και να βελτιώσουν την ευημερία τους.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την άνοια στο BrainandLife.org, που είναι το ελεύθερο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, για τους ασθενείς και τους φροντιστές υγείας.

Η Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας είναι η μεγαλύτερη ένωση νευρολόγων και επαγγελματιών νευροεπιστημών παγκοσμίως,αφού διαθέτει περισσότερα  από 36.000 μέλη. Η  AAN είναι αφιερωμένη  στην προώθηση της πιο υψηλής ποιότητας νευρολογικής φροντίδας με επίκεντρο τον ασθενή. Ένας νευρολόγος είναι ένας γιατρός με εξειδικευμένη εκπαίδευση στη διάγνωση, αντιμετώπιση και αντιμετώπιση διαταραχών του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος,  όπως  είναι η νόσος του Alzheimer,  το εγκεφαλικό επεισόδιο, η  ημικρανία,  η πολλαπλή σκλήρυνση,  καθώς και η διάσειση.

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.