Εξ-αποστάσεως ψυχοθεραπεία μέσω της χρήσης της εικονικής πραγματικότητας για γυναίκες που παρουσιάζουν υψηλό ρίσκο για διατροφικές διαταραχές!
20:07:19,11/04/2020

H εξ αποστάσεως ψυχοθεραπεία μέσω της εικονικής πραγματικότητας προσφέρει νέες δυνατότητες τέλεσης «ασώματων» συνεδριών, οι οποίες μπορεί να επιφέρουν θετικά αποτελέσματα για τον ασθενή. Φωτογραφία- Πηγή: Πανεπιστήμιο Κύπρου
Εφικτή είναι η εξ αποστάσεως ψυχοθεραπεία με τη χρήση εικονικής πραγματικότητας και μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους (ιδιαίτερα γυναίκες) που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την εικόνα του σώματός τους, καθώς και οι οποίες – οποίοι παρουσιάζουν υψηλό ρίσκο για να αναπτύξουν κάποια διατροφική διαταραχή!
Αυτό κατέδειξαν τα αποτελέσματα μίας νέας έρευνας, που πραγματοποιήθηκε από τους επιστήμονες του Εργαστηρίου ACThealthy: Κλινικής Ψυχολογίας και Συμπεριφορικής Ιατρικής του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, του Κέντρου Αριστείας RISE και του Πανεπιστημίου του Kent στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Human-Computer Interaction και φέρει τον τίτλο:
Oι γυναίκες, που έλαβαν μέρος στην έρευνα, δημιούργησαν ένα εικονικό μοντέλο του εαυτού τους.
Βασίστηκαν, δε, στην αντίληψη, που είχαν για την εμφάνισή τους. Με αυτό τον τρόπο καθόρισαν το σχήμα και το μέγεθος του σώματός τους. Επίσης, καθόρισαν το σχήμα και χρώμα των μαλλιών και του δέρματός τους.
Η κάθε συμμετέχουσα έλαβε μέρος και σε μία ατομική συνεδρία ψυχοθεραπείας μέσω εξ αποστάσεως εικονικής πραγματικότητας με θεραπεύτρια που βρισκόταν σε άλλο χώρο. Ταυτόχρονα,έλαβαν παρεμβάσεις στη βάση της Θεραπείας Αποδοχής και Δέσμευσης, η οποία περιλάμβανε έκθεση στην εικονική παρουσίαση του σώματος που δημιούργησε η ίδια η συμμετέχουσα.
Η διαδικασία συμπληρώθηκε από τις περιγραφές που αφορούσαν στα συναισθήματα, στις σκέψεις και στις ανησυχίες της κάθε συμμετέχουσας σε σχέση με την εμφάνισή της.Μετά από τη λήξη της συνεδρίας ψυχοθεραπείας και με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας καταδείχθηκε πως οι συμμετέχουσες απέκτησαν φιλικότερη εικόνα ως προς το σώμα τους!
Οι ίδιες απέδωσαν τα θετικά αποτελέσματα στον τρόπο απεικόνισης της θεραπεύτριας, η οποία παρουσιαζόταν ως κινούμενο σχέδιο στο εικονικό περιβάλλον. Oι γυναίκες, που έλαβαν μέρος στην έρευνα ανέφεραν πως ένα λιγότερο ρεαλιστικό και ανθρωπόμορφο είδωλο διευκολύνει την έκφραση των συναισθημάτων, των σκέψεων, καθώς και των προβληματισμών.
Επίσης, ανέφεραν πως το ανθρωπόμορφο είδωλο διασφαλίζει την ανωνυμία και μειώνει το στίγμα που αισθάνονται οι άνθρωποι με διατροφικές ανησυχίες.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας, Δρ. Μαρία Καρεκλά
Η έρευνα διεξήχθη στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Επιβλέποντες ακαδημαϊκοί – ερευνητές ήταν:
♦Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας, Μαρία Καρεκλά.
♦Ο καθηγητής Γνωστικής Ψυχολογίας, Μάριος Αβρααμίδης.
Συντονίστριες της έρευνας ήταν:
♦Η Δρ. Μαρία Ματσαγγίδου, απόφοιτη του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και η οποία εργάζεται τώρα ως ερευνήτρια στο Κέντρο Αριστείας RISE «Research Centre on Interactive Media Smart Systems and Emerging Technologies».
♦Η Δέσποινα Ιωσήφ, διδακτορική φοιτήτρια Κλινικής Ψυχολογίας.
«Λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη την περίοδο της πανδημίας, η εξ αποστάσεως ψυχοθεραπεία μέσω της εικονικής πραγματικότητας προσφέρει νέες δυνατότητες τέλεσης «ασώματων» συνεδριών, οι οποίες μπορεί να επιφέρουν θετικά αποτελέσματα για τον ασθενή», εξήγησε η επιβλέπουσα ερευνήτρια κι αναπληρώτρια καθηγήτρια Δρ. Μαρία Καρεκλά.
Η συγκεκριμένη κλινική μελέτη διεξάγεται αυτή τη στιγμή και σε νεαρές γυναίκες, οι οποίες παρουσιάζουν υψηλές ανησυχίες σε σχέση με το βάρος και το σώμα τους. Όσες θέλουν να συμμετάσχουν στην έρευνα μπορούν να αποστείλουν ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην εξής διεύθυνση: diosif01@ucy.ac.cy
«Η εξ αποστάσεως ψυχοθεραπεία μέσω της εικονικής πραγματικότητας είναι ένα καινοτόμο μέσο για ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις που επιτρέπει το φυσικό διαχωρισμό του θεραπευτή και του ασθενούς, παρέχοντας έτσι πιο «ασφαλές περιβάλλον», στο οποίο ο ασθενής αισθάνεται άνετα να μιλήσει για τα συναισθήματα, καθώς και για τις ανησυχίες του», επισήμανε η ερευνήτρια Δρ . Μαρία Ματσαγγίδου.
©Typologos.com 2020