Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εδώ και 10 χρόνια δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει τους παραπλανητικούς ισχυρισμούς στα τρόφιμα

19:15:38,01/24/2019
σούπερ μάρκετ

Τα «διατροφικά προφίλ» θα πρέπει να υιοθετηθούν επειγόντως, ώστε να διευκολύνουν τους καταναλωτές να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές

Εδώ και 10 χρόνια δεν κατάφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δημοσιεύσει τα «διατροφικά προφίλ», σύμφωνα με όσα απαιτούσε η νομοθεσία, όπως αναφέρουν Ελληνικές και διεθνείς οργανώσεις καταναλωτών.

Τα «διατροφικά προφίλ» αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο για να σταματήσει η βιομηχανία τροφίμων για να παρουσιάζει «ανθυγιεινά» τα τρόφιμα και τα  ποτά, ως υγιεινότερα από όσο πραγματικά είναι.

Τα «διατροφικά προφίλ» θα περιόριζαν και  τη χρήση διαφόρων  ισχυρισμών, όπως είναι τα κάτωθι: «Πηγή ασβεστίου» ή «ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα» για τα τρόφιμα που περιέχουν υψηλά ποσοστά ζάχαρης ή λιπαρών ουσιών.

Σύμφωνα με τις καταναλωτικές  οργανώσεις, η χρήση των «διατροφικών προφίλ» είναι η λύση για να σταματήσουν τα ανθυγιεινά τρόφιμα να παρουσιάζονται ως πιο υγιεινά  από όσο είναι πραγματικά, χρησιμοποιώντας διατροφικούς, ισχυρισμούς ή  αντίστοιχους περί της υγείας.

Τα συγκεκριμένα προφίλ  θα λειτουργούσαν ως φίλτρο  για να αποφασιστεί,  εάν ένα τρόφιμο είναι αρκετά υγιεινό, ώστε να αξίζει να φέρει έναν ισχυρισμό. Τα «διατροφικά προφίλ» θα δημιουργούνταν με τη θεσμοθέτηση των  ανώτατων ορίων συγκεκριμένων διατροφικών συστατικών, όπως είναι τα λιπαρά, η ζάχαρη κ.λπ.

 Η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε το 2006  τη νομοθεσία για τη δημιουργία των «διατροφικών προφίλ». Η νομοθεσία αυτή απαιτούσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τα δημοσιεύσει μέχρι και το 2009, αλλά  10 χρόνια αργότερα, δεν έχει δημοσιοποιήσει το παραμικρό για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Αντίθετα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε μια αξιολόγηση του ανονισμού 1924/2006, για τους ισχυρισμούς  μέσω της διαδικασίας REFIT, η οποία θα εξετάσει, αν είναι σήμερα αναγκαία τα «διατροφικά προφίλ», που δεν εφαρμόστηκαν ποτέ!

 Οι οργανώσεις Καταναλωτών έχουν επανειλημμένα ζητήσει  από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ορίσει αυτά τα «διατροφικά προφίλ» εδώ και μια δεκαετία. Το 2018   από  την  BEUC – Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών και τα 11 μέλη αυτής ανακαλύφθηκαν  πολλά παραδείγματα «ανθυγιεινών» τροφίμων, που προωθούνταν στην Ευρωπαϊκή αγορά ως υγιεινά. Ένα χρόνο αργότερα δεν έχει προχωρήσει τίποτε, όπως αποκαλύπτουν οι εκπρόσωποι των οργανώσεων καταναλωτών.

 «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δυστυχώς, κωφεύει, στα αιτήματά μας, που είναι τόσο παλαιά. Οι καταναλωτές έχουν υποστεί παραπλάνηση από άπειρους ισχυρισμούς, που μεταμφιέζουν «ανθυγιεινές» τροφές σε υγιεινές επιλογές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να έχει σταματήσει τα κόλπα αυτά πριν από 10 χρόνια, εάν είχε εκπληρώσει τα καθήκοντά της. Αυτή η καθυστέρηση είναι απαράδεκτη, καθώς το πρόβλημα της παχυσαρκίας  ίπταται επάνω από τους μισούς Ευρωπαίους. Είναι υπέρβαροι και διατρέχουν τον κίνδυνο να ασθενήσουν π.χ.  από διαβήτη. Επειδή τα όμορφα μηνύματα μπορούν να επηρεάσουν  έντονα τους καταναλωτές, όταν αγοράζουν τρόφιμα  ή ποτά, μόνο τα υγιεινά προϊόντα αξίζουν να φέρουν έναν τέτοιο ισχυρισμό.

Τα «διατροφικά προφίλ» θα πρέπει να υιοθετηθούν  επειγόντως, ώστε να διευκολύνουν τους καταναλωτές να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές. Οι Οργανώσεις Καταναλωτών περιμένουν, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δημοσιεύσει την αναφορά (διαδικασία REFIT) για το θέμα αυτό πριν  από τη λήξη της θητείας της,  και τις ερχόμενες Ευρωεκλογές», δήλωσε η γενική διευθύντρια της  της BEUC Μονίκ Γκογιένς.

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.