Ευρώπη και Ελληνικοί Μύθοι: 16ος-19ος αι.
Του Νίκου Μόσχοβου

Από τα εγκαίνια της έκθεσης “Ευρώπη και Ελληνικοί Μύθοι”. Φωτογραφία του φωτορεπόρτερ, Γιάννη Τσουφλίδη, http://www.tsouflidis.gr/
Η έκθεση με τίτλο «Ευρώπη και Ελληνικοί Μύθοι: 16ος-19ος αι.»- που περιλαμβάνει έργα του περίφημου Μουσείου του Λούβρου φιλοξενείται έως και τις 27 Ιανουαρίου του 2013 στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
Η έκθεση
Στην έκθεση «Ευρώπη και Ελληνικοί Μύθοι: 16ος-19ος αιώνας» προβάλλονται συνολικά 82 έργα μεγάλων δημιουργών. Με την συγκεκριμένη εκδήλωση συμμετέχει το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ στο πρόγραμμα της διοργάνωσης «Έργα τέχνης από το Λούβρο στη Θεσσαλονίκη».
Μια διοργάνωση που πραγματοποιείται από τα 5 Μουσεία της «Κίνησης των 5 Μουσείων Θεσσαλονίκης» (Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης).
Υλοποιήθηκε, δε, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Τουρισμού με το Μουσείο του Λούβρου.
Η όλη δράση είναι ενταγμένη στις δράσεις για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης και στα 47α Δημήτρια που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.
Τι μπορούν να δουν οι φιλότεχνοι
Στον εκθεσιακό χώρο παρουσιάζονται αρχαίοι ελληνικοί μύθοι, όπως τους εμπνεύστηκαν Ευρωπαίοι καλλιτέχνες της περιόδου της Αναγέννησης και μετά.
Οι δημιουργοί αξιοποίησαν γραπτές πηγές και χρησιμοποίησαν τα λίγα αρχαία πρότυπα από τα σπουδαία ελληνιστικά ή ρωμαϊκά γλυπτά του Βατικανού (Ρώμη), όπως είναι η Αφροδίτη του Medici ςκι ο Απόλλων του Μπελβεντέρε.
Μέσω της καλλιτεχνικής δημιουργίας μπόρεσαν οι ίδιοι να αξιοποιήσουν πλαστικές φόρμες, που θεωρούνται αξεπέραστες ακόμη και σήμερα.
Μέσα από τα 82 έργα θα μπορέσει ο κάθε επισκέπτης να διακρίνει τη συνεχή ανταλλαγή ιδεών που αναπτύχθηκε μεταξύ των πολιτισμών και λαών της Ευρώπης.
Ένας διάλογος, που αποτυπώθηκε «γλαφυρά» στα έργα των Ραφαήλ, Annibale Carracci, Tiziano, Rembrandt, Rubens και Ingres, τα οποία παρουσιάζονται στο Τελλόγλειο. Τη γενική ευθύνη της έκθεσης είχε η καθηγήτρια του ΑΠΘ – γενική Γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου του Τελλογλείου, Αλεξάνδρα Γουλάκη – Βουτυρά. Επιμελήτρια της έκθεσης από το Λούβρο είναι η Catherine Loisel. Την επιμέλεια υποστηρίζουν ο Παναγιώτης Μπίκας και η Χριστίνα Τσαγκάλια.
Είπαν για την Έκθεση

Από τα εγκαίνια της έκθεσης – φωτογραφία του φωτορεπόρτερ, Γιάννη Τσουφλίδη, http://www.tsouflidis.gr/
«Κοιτάξτε τι έμεινε από το κοινό μας παρελθόν κι ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε κοινό και στο μέλλον. Κι αυτή η έκθεση θα δείχνει στο μέλλον τι κάναμε εμείς μαζί σήμερα, είπε στα Ελληνικά, ο γενικός πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη Christophe Le Rigoleur μιλώντας για την έκθεση.
«Το Τελλόγλειο με την εν λόγω έκθεση παίρνει τη δική του θέση στον εκθεσιακό και μουσειακό χάρτη της Ευρώπης» παρατήρησε ο πρύτανης του ΑΠΘ και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Τελλογλείου, κ. Γιάννης Μυλόπουλος.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο- διευθυντή του Μουσείου του Λούβρου, Henri Loyrette και τη διοικητική διευθύντρια, Claudia Ferrazzi: «Η έκθεση αυτή έχει μεγάλη σημασία για το μουσείο μας».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Απόστολος Τζιτζικώστας σημείωσε τη σημασία που έχουν τέτοιας κλίμακας – αξίας πολιτιστικά γεγονότα, τα οποία βοηθούν στο να αισθανθεί αυτός ο τόπος καλύτερα και να πατήσει γερά στα πόδια του.
«Η διοργάνωση είναι μια καλή ευκαιρία για να αρχίσει να καταγράφεται η αλλαγή νοοτροπίας και συνείδησης της πόλης», ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.
Τις δυσκολίες και την μεγάλη προσπάθεια για την πραγματοποίηση της έκθεσης εξιστόρησε η διευθύντρια του Τμήματος Ελληνικών, Ετρουσκικών και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων του Μουσείου του Λούβρου, Sophie Descamps εξαίροντας την επιμονή των κ. Γουλάκη-Βουτυρά και Loisel σχετικά με την υλοποίηση του project.
«Στηρίξαμε από την πρώτη στιγμή την προσπάθεια και τώρα με την έκθεση στο Τελλόγλειο αποδεικνύεται πως πράξαμε ομολογουμένως ορθά για το εξαιρετικό πολιτιστικό γεγονός, σημείωσε η Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων της Alpha Bank, κ. Αφροδίτη Μπηλιώνη.
Πολύ καλή άποψη για τη συγκεκριμένη έκθεση έχει και η γενική γραμματέας Πολιτισμού, Δρ Λίνα Μενδώνη:
«Η φιλολογική παρακαταθήκη παρείχε πάντοτε το υλικό της αφήγησης. Οι λογοτεχνικά διαμορφωμένοι ελληνικοί μύθοι, όπως παραδόθηκαν μέσα από τη διαμεσολάβηση μειζόνων και ησσόνων ποιητών και συγγραφέων, αρχαίων και νεότερων, αλλά και από εικονογραφικά εγχειρίδια προς χρήση των ζωγράφων, διαμόρφωσαν τη δεξαμενή από την οποία αντλούσαν οι καλλιτέχνες για τη δημιουργία εικονογραφικών θεμάτων και προγραμμάτων, τα οποία αποκτούσαν συλλογική σημασίασε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες και επανα-σημασιοδοτούνταν στο εκάστοτε πολιτισμικό περιβάλλον.
Οι μύθοι διαβάζονται σε πολλά επίπεδα, καθώς μεταβάλλονται τα συμφραζόμενά τους:
Γίνονται έτσι φορείς οπτικοποιημένων μηνυμάτων και συμβολισμών, ορισμένους από τους οποίους έχουμε την ευκαιρία να μελετήσουμε από κοντά στην υπέροχη έκθεση με έργα από το Τμήμα Γραφικών Τεχνών του Μουσείου του Λούβρου
Επιθυμώ να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο-Διευθυντή του Λούβρου, Henry Loyrette, και τους συνεργάτες του, και ιδίως τη διευθύντρια του Τμήματος Γραφικών Τεχνών, Catherine Loisel, για την ευκαιρία που μας προσφέρουν να θαυμάσουμε από κοντά ορισμένους από τους θησαυρούς του Μουσείου.
Επίσης, να συγχαρώ θερμά τις επιμελήτριες και όλους τους συντελεστές της έκθεσης στην Ελλάδα και τη Γαλλία για τη μεγάλη προσπάθειά τους να φέρουν σε πέρας το εγχείρημα».
Η καθηγήτρια του ΑΠΘ και γενική γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου του Τελλογλείου, Αλεξάνδρα Γουλάκη – Βουτυρά, επισήμανε την αποφασιστική βοήθεια του Λούβρου, το οποίο εμπιστεύτηκε τη μεταφορά τόσων σημαντικών, πολλών και μοναδικών έργων που φιλοξενεί τώρα το Τελλόγλειο.
«Έργα, τα οποία δημιούργησαν μεγάλοι ζωγράφοι με θέμα την Ευρώπη και τους Ελληνικούς Μύθους», συμπλήρωσε.
Επιπλέον, ευχαρίστησε την κ. Μενδώνη για την πολύπλευρη -ουσιαστική υποστήριξη, τα άλλα 4 Μουσεία της Κίνησης των «5Μ», τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τη ΔΕΘ, την Alpha Bank και όλους όσους εργάστηκαν ή υποστήριξαν με οποιονδήποτε τρόπο την ολοκλήρωση της διοργάνωσης.
Η Επιμελήτρια του Τμήματος Γραφικών Τεχνών του Μουσείου του Λούβρου κ. Catherine Loisel, εξήρε τη σπουδαιότητα των έργων κι εξιστόρησε το πόσο δύσκολο στάθηκε το εγχείρημα.
Το ωράριο λειτουργίας
Το ωράριο λειτουργίας της έκθεσης διαμορφώθηκε ως εξής: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή από τις 9 το πρωί – 2 το μεσημέρι. Την Τετάρτη από τις 9 το πρωί έως και τις 9 το βράδυ. Το Σαββατοκύριακο από τις 10 το πρωί έως και τις 6 το απόγευμα.
Η γενική είσοδος τιμάται στα 5 ευρώ, ενώ εκδίδονται μειωμένα εισιτήρια και ισχύουν ατέλειες.
Η έκθεση πλαισιώνεται από παράλληλες εκδηλώσεις και 11 εκπαιδευτικά εργαστήρια που πραγματοποιούνται στο Τελλόγλειο, όπου και φέτος συνεχίζονται οι ανοιχτές ξεναγήσεις στο κοινό. Έτσι, κάθε Τετάρτη πραγματοποιείται μία ανοιχτή ξενάγηση στα εκθέματα από τους επιμελητές της έκθεσης. Παράλληλα, θα πραγματοποιούνται ομαδικές ξεναγήσεις σε ενήλικες ή σε μαθητές από σχολεία από τη Θεσσαλονίκη και την περιφέρεια.
©Typologos.com 2012