Εσύ τι θα κάνεις φέτος τα Χριστούγεννα;
19:03:47,11/30/2018

Πλήθος εκδηλώσεων για να γνωρίσουν καλύτερα τα παιδιά τις επιστήμες θα διεξαχθούν κατά την περίοδο των Χριστουγέννων στο “Νόησις”
Πολυθεματικές ψυχαγωγικές δράσεις υλοποιεί το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «Νόησις» κατά την περίοδο των Χριστουγέννων στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης και καλεί όλους να συμμετάσχουν! Οι επισκέπτες – επισκέπτριες κάθε ηλικίας μπορούν να δουν:
Την έκθεση Αρχαίας Κινεζικής Επιστήμης και Τεχνολογίας!
Στην ομώνυμη έκθεση (διάρκεια έως το τέλος του Ιουνίου 2019) παρουσιάζονται ο πρώτος παράξενος σεισμογράφος, ένα κινεζικό άροτρο που δημιουργήθηκε πριν από 5000 χρόνια και μια από τις αρχαιότερες χειράμαξες του κόσμου.
Εκτίθενται μοναδικά παραδείγματα σχετικά με το χαρτί, την τυπογραφία, τη μαγνητική πυξίδα, την πυρίτιδα, την πορσελάνη, τη μεταξουργία, τη χύτευση, τους αστρολάβους, τα πλοία και τα όργανα μέτρησης. Τα εκθέματα ενισχύουν ταυτόχρονα την άποψη ότι ο σύγχρονος κόσμος αποτελεί προϊόν σύνθεσης των επιτευγμάτων της Ανατολής και της Δύσης.
Μάλιστα, ο κινεζικός πολιτισμός έχει να επιδείξει πολλά αξιοθαύμαστα επιτεύγματα στον τομέα των φυσικών επιστημών και στη μηχανική. Οι αρχαίοι Κινέζοι επιστήμονες ήταν οι πρώτοι που παρατήρησαν τις ηλιακές κηλίδες, ερεύνησαν το μαγνητισμό και υπολόγισαν την ακριβή τιμή του λόγου της περιφέρειας του κύκλου προς τη διάμετρό του, όπως ακριβώς το έκαναν οι αρχαίοι Έλληνες.
Η πυξίδα, η πυρίτιδα, το χαρτί, τα κινητά τυπογραφικά στοιχεία, η χύτευση του ορείχαλκου και του σιδήρου, ο σεισμογράφος, η βαλλίστρα, το σιδερένιο υνί τού αρότρου, η χειράμαξα, καθώς το πρυμναίο πηδάλιο ήταν όλες εφευρέσεις των Κινέζων.
Επίσης, οι Κινέζοι από τον 16ο αιώνα π.Χ. μελέτησαν τον ήλιο, τη σελήνη, τους πλανήτες και ουράνια φαινόμενα. Το κινεζικό ημερολόγιο θεωρείται συνδυασμός του σεληνιακού και του Γρηγοριανού ημερολογίου.
Μια από τις εφευρέσεις που συνέβαλαν στην ανάπτυξη της Ναυσιπλοΐας, είναι η πυξίδα και η οποία αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη εφεύρεση του αρχαίου κινεζικού πολιτισμού.
Από τον 12ο αιώνα και μετά η πυξίδα διαδόθηκε ευρέως στην Ασία και την Ευρώπη συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του εμπορίου, καθώς και της διεθνούς οικονομίας.
Η Κίνα είναι η πρώτη χώρα που είχε οργανωμένη σηροτροφία και οι Κινέζοι κατασκεύασαν μετάξι πριν από 6.000-7.000 χρόνια, ενώ από τον 16ο αιώνα ανέπτυξαν πρωτοποριακές τεχνικές ύφανσης.
Στην έκθεση «Αρχαίας Κινεζικής Επιστήμης Τεχνολογίας» παρουσιάζονται κι όλα τα στάδια κατασκευής – εκτύπωσης χαρτιού, καθώς και η τέχνη της τυπογραφίας. Η κατασκευή του χαρτιού στα χρόνια της δυναστείας Χαν είναι μια από τις σημαντικότερες εφευρέσεις του αρχαίου κινεζικού πολιτισμού.
Τεχνικές εκτύπωσης αναπτύχθηκαν ήδη από τον 7ο αιώνα μ.Χ και εξαπλώθηκαν σε όλον τον τότε γνωστό κόσμο συμβάλλοντας στην εξέλιξη του παγκόσμιου πολιτισμού.
Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πεκίνου.
Στο πλαίσιο της έκθεσης και μία μέρα μετά από την Πρωτοχρονιά, δηλαδή στις 2 Ιανουαρίου 2018, θα πραγματοποιηθεί κι ένα ανοιχτό εργαστήρι κατασκευών για παιδιά ηλικίας από 6 έως 9 ετών. Η διάρκεια του εργαστηρίου θα είναι δύο ώρες και θα πραγματοποιηθεί στο κεντρικό lobby του «Νόησις.
Να γίνουν Επιστήμονες από τζάκι και Χριστούγεννα με τους Peiramatistas
Οι Peiramatistas του «Νόησις» συμπληρώνουν φέτος τα πέντε χρόνια δράσης! Είναι Μηχανολόγοι από …κούνια και φέτος συνδυάζουν τα εργαστήρια τύπου STEM – φυσικών επιστημών με το tinkering, το οποίο εστί η νέα τάση στη βιωματική – δημιουργική εκπαιδευτική πρακτική . Τα παιδιά προνηπίων έως και της Β’ τάξης Δημοτικού θα κληθούν να δημιουργήσουν αυτοσχέδιες κατασκευές με διάφορα υλικά καθημερινής χρήσης στις 1 το μεσημέρι της Κυριακή 23 Δεκεμβρίου και στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης 26 Δεκεμβρίου 2018.
Επίσης, θα εμφανιστεί ο «Επιστήμονας από …τζάκι», ο οποίος θα υλοποιήσει ένα εργαστήρι πειραμάτων και κατασκευής στολιδιών για παιδιά των Β’ έως και Ε’ Τάξεων του Δημοτικού στις εξής ώρες και ημέρες:
Στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου 22 Δεκεμβρίου 2018, στις 5 το σπόγευμα της Κυριακής 23 Δεκεμβρίου 2018, στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης 27 και του Σαββάτου 29 Δεκεμβρίου 2018.
Επιπλέον, θα εορταστούν τα «Χριστούγεννα του Επιστήμονα»:
Στις 12.30 και στις 2.30 το μεσημέρι της Παρασκευής 28 Δεκεμβρίου 2018.
Στις 12.30 και στις 2 το μεσημέρι της Κυριακής 30 Δεκεμβρίου 2018.

Χριστουγεννιάτικες μελωδίες θα ακουστούν στο “Νόησις”
Στο «Νόησις» θα γίνουν και οι άλλες γιορτινές εκδηλώσεις, ήτοι:
Στο Πλανητάριο θα προβάλλεται η ταινία «Tο Άστρο των Χριστουγέννων» για παιδιά ηλικίας 10 ετών και άνω.
Στις 1.30 το μεσημέρι της Κυριακής 23 Δεκεμβρίου 2018 θα τραγουδήσουν χαρούμενες μελωδίες οι χορωδίες των Δημοτικών Σχολείων του 1ου της Νέας Ραιδεστού και της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.
Στις 5 το απόγευμα της Τετάρτης 26 και της Παρασκευής 28 Δεκεμβρίου 2018 θα παρουσιαστεί η μουσική παράσταση «Avanti Maestro» (με είσοδο 3 ευρώ).
Στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου 29 Δεκεμβρίου 2018 θα γίνει η παρουσίαση με τίτλο «Του ουρανού τα παραμύθια» για μαθητές των τάξεων του δημοτικού σχολείου. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη με κουπόνια προτεραιότητας, που θα παρέχονται από τα ταμεία του «Νόησις» στις 2 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας.
Στις 5 το απόγευμα της Παρασκευής 4 Ιανουαρίου 2019 θα διεξαχθεί η παράσταση με κούκλες, που τιτλοφορείται «Το ποντικάκι που ήθελε να πιάσει το πιο λαμπρό αστέρι του κόσμου». Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 3 ετών έως και 8 χρονών. Η είσοδος είναι ελεύθερη με προηγούμενη τηλεφωνική κράτηση θέσεων.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν οι αναγνώστες – αναγνώστριες του «Τυπολόγου» ν’ απευθύνονται στην εξής ηλεκτρονική διεύθυνση:
©Typologos.com 2018