Εργασιακό άγχος και οικονομική διαφάνεια
Λιγότερο εργασιακό άγχος νιώθουν οι εργαζόμενοι
σε οικονομικά διαφανείς εταιρείες
Επιμέλεια: Νίκος Μόσχοβος
00:18:18,01/26/2021

Σε εταιρείες με μεγαλύτερη οικονομική διαφάνεια αισθανόταν οι εργαζόμενοι πιο ασφαλείς στις δουλειές τους, πιο αφοσιωμένοι στους εργοδότες τους και – το πιο σημαντικό απ΄όλα – δήλωναν ότι είχαν καλύτερες σχέσεις με τους διευθυντές τους! Φωτογραφία από Janno Nivergall από το Pixabay
Οι εργαζόμενοι αισθάνονται σημαντικά λιγότερη δυσχέρεια και πιο λίγο άγχος στην εργασία, εάν δουλεύουν σε εταιρείες,οι οποίες είναι ανοιχτές και διαφανείς σχετικά με τα οικονομικά της επιχείρησης,συμπεριλαμβανομένων των δεικτών- στοιχείων των προϋπολογισμών ή των κερδών. Αυτό έδειξαν τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης, που διεξήχθη με επικεφαλής το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο των Η.Π.Α.
Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο και διαπίστωσαν ότι σε εταιρείες με μεγαλύτερη οικονομική διαφάνεια αισθανόταν οι εργαζόμενοι πιο ασφαλείς στις δουλειές τους, πιο αφοσιωμένοι στους εργοδότες τους και – το πιο σημαντικό απ΄όλα – δήλωναν ότι είχαν καλύτερες σχέσεις με τους διευθυντές τους!
«Ο σύνδεσμος μεταξύ της μεγαλύτερης διαφάνειας και της χαμηλότερης δυσχέρειας στην εργασία ήταν ισχυρός και διατηρήθηκε ακόμη και μετά από τον υπολογισμό πολλών άλλων παραγόντων, όπως είναι οι ώρες εργασίας, η κατάταξη του εισοδήματος (σ.σ.της αμοιβής) εντός της εταιρείας, το φύλο, τη φυλή,καθώς και τα ακαδημαϊκά προσόντα»,δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας του άρθρου της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής κοινωνιολογίας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο Hui Zheng.
«Η διαφάνεια στην αποκάλυψη των οικονομικών πληροφοριών μπορεί να μειώσει σημαντικά τη δυσχέρεια εργασίας, ιδίως με την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ εργαζομένων και διευθυντών», εξήγησε ο κ. Zheng.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 16 Ιανουαρίου 2021 στο περιοδικό «Social Science Research» και θα εμφανιστεί σε μία μελλοντική έντυπη έκδοση.
Η σημασία της οικονομικής διαφάνειας

Οι εργαζόμενοι σε εταιρείες με τα υψηλότερα επίπεδα οικονομικής διαφάνειας είχαν βαθμολογίες επιπέδου άγχους σχεδόν 15% χαμηλότερες από τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις με τα χαμηλότερα επίπεδα διαφάνειας.Φωτογραφία από bridgesward από το Pixabay
«Η σημασία της οικονομικής διαφάνειας ήταν ιδιαίτερα σημαντική για τους εργαζόμενους, που δεν καλύπτονταν από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας»,εξήγησε ο έτερος συγγραφέας του άρθρου της μελέτης και καθηγητής κοινωνιολογίας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο Vincent Roscigno.
«Οι εργαζόμενοι που καλύπτονται από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας ενδέχεται να αναμένουν ότι οι εκπρόσωποι των συνδικάτων ή των σωματείων αναζητούν το καλύτερο συμφέρον τους, οπότε δε χρειάζεται να δώσουν μεγάλη προσοχή σε αυτό που αποκαλύπτει η εταιρεία»,διευκρίνισε ο κ. Roscigno.
«Αλλά, εάν ο χώρος εργασίας, δεν εκπροσωπείται συνδικαλιστικά, τότε οι εργαζόμενοι αισθάνονται περισσότερο άγχος, εφόσον οι εταιρείες δεν τους αποκαλύπτουν οικονομικές πληροφορίες. Μπορεί να ανησυχούν για την απόλυση, για το εάν η εταιρεία «τα πηγαίνει καλά ή όχι» οικονομικά ή να αναρωτιούνται σχετικά με τη δίκαιη αντιμετώπιση των μισθών τους»,σημείωσε ο διακεκριμένος καθηγητής.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα μοναδικό σύνολο δεδομένων με μέτρα, τα οποία ήταν γενικά μη διαθέσιμα για χώρους εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες ή και αλλού. Αυτά τα δεδομένα τους επέτρεψαν να αποκαλύψουν τη σχέση, που υφίσταται μεταξύ του τρόπου με τον οποίο επικοινωνούν οι εταιρείες τα οικονομικά στοιχεία και του άγχους των εργαζομένων.
Πως έγινε η μελέτη
Τα δεδομένα προήλθαν από τη Βρετανική Μελέτη Εργαζομένων και Σχέσεων Εργασίας και περιελάμβαναν συνολικά 15.747 εργαζόμενους από 2.500 χώρους εργασίας σε ολόκληρη τη Μεγάλη Βρετανία.
Η μέτρηση της δυσφορίας που συσχετίζεται με την εργασία μετρήθηκε μέσω ενός ερωτηματολογίου προς τους εργαζομένους. Αναλυτικότερα, ρωτήθηκαν οι εργαζόμενοι για το πόσο συχνά κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων τους έκανε η δουλειά να αισθάνονται ένταση, κατάθλιψη, ανησυχία, ζοφερότητα, άβολα κι άθλια. Οι εργαζόμενοι απάντησαν μέσω μιας βαθμολογημένης κλίμακας πέντε σημείων από το «όλη την ώρα» έως και το «ποτέ».
Οι εργαζόμενοι αξιολόγησαν το πόσο καλά τους ενημέρωναν οι διευθυντές για οικονομικά θέματα,στο χώρο εργασίας τους,συμπεριλαμβανομένων των δεικτών – στοιχείων του προϋπολογισμού ή των κερδών. Οι εργαζόμενοι βαθμολόγησαν τη σχετική ενημέρωση μέσω μίας κλίμακας πέντε βαθμών, που «κυμαινόταν» από το «πολύ καλή» στο «πολύ φτωχή».
Ο αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνιολογίας κ. Zheng είπε ότι ήταν αξιοσημείωτο γεγονός το πόσο «έπαιζε ρόλο» η ισχυρή οικονομική διαφάνεια στη μείωση της δυσκολίας στην εργασία, ακόμα κι όταν ελήφθησαν υπόψη άλλοι γνωστοί παράγοντες,που επηρεάζουν το άγχος!
«Οι εργαζόμενοι σε εταιρείες με τα υψηλότερα επίπεδα οικονομικής διαφάνειας είχαν βαθμολογίες επιπέδου άγχους σχεδόν 15% χαμηλότερες από τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις με τα χαμηλότερα επίπεδα διαφάνειας.Αυτό έφερε μεγαλύτερο αποτέλεσμα στο άγχος από το φύλο ή το εισόδημα», ανέφερε ο κ. Zheng.
Η χρησιμότητα για τις επιχειρήσεις
Οι εργαζόμενοι ανέφεραν ότι αισθάνονταν περισσότερη αφοσίωση στην εταιρεία τους, και έγραψαν πως ένιωθαν πιο ασφαλείς στις δουλειές τους, όταν εργάζονταν σε εταιρείες,που αποκάλυπταν περισσότερα στοιχεία για τα οικονομικά τους.
«Ωστόσο, αυτά τα αποτελέσματα ήταν σχετικά μικρά σε σύγκριση με το πώς η διαφάνεια συνδέεται με βελτιωμένες σχέσεις με τους διευθυντές. Παρόλο που η οικονομική διαφάνεια αφορά στην αποκάλυψη στοιχείων των προϋπολογισμών, των κερδών ή άλλων οικονομικών θεμάτων βρέθηκε πως ο τρόπος μείωσης της δυσχέρειας από την εργασία δεν αφορά κυρίως στα χρήματα. Αφορά κυρίως στις σχέσεις, ειδικά με τους διευθυντές» ανακοίνωσε ο καθηγητής Κοινωνιολογίας κ. Roscigno.
«Τα αποτελέσματα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο χώρο εργασίας.Ο χώρος της εργασίας είναι μια σημαντική πηγή άγχους στη σύγχρονη κοινωνία. Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ένα σημαντικό τρόπο προς τις εταιρείες με τον οποίο μπορούν να μειώσουν μέρος αυτής της δυσφορίας και να βελτιώσουν τις σχέσεις διευθυντή-εργαζομένου, όταν αυτές γίνονται πιο διαφανείς σχετικά με τις οικονομικές πληροφορίες»,είπε ο αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνιολογίας κ. Zheng
Οι άλλοι συγγραφείς του άρθρου της μελέτης είναι ο μεταπτυχιακός φοιτητής κοινωνιολογίας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο Jacob Tarrence και ο καθηγητής κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο Scott Schieman.
©Typologos.com 2021