Επίσκεψη και αυτοψία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα στο μνημείο του Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη

19:33:52,09/06/2019
Aυτοψία στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη

Aυτοψία στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και κυβερνητικό κλιμάκιο, με επικεφαλής την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

Επίσκεψη – αυτοψία στο μνημείο του Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη πραγματοποίησε την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019 ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώσταςκαι κυβερνητικό κλιμάκιο, με επικεφαλής την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.Το κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούσαν ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας  Καραμανλής, ο υφυπουργός  Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος και  η υφυπουργός  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Φωτεινή Αραμπατζή.

Από την πλευρά της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συμμετείχαν ο  αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος και η Τομεάρχης Πολιτισμού Κατερίνα Περιστέρη.

«Η εποχή που ο μόνος θεσμός, ο οποίος πίεζε και διεκδικούσε για να προχωρήσουν τα έργα στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη ήταν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ανήκει στο παρελθόν. Πλέον όλοι μαζί ενωμένοι, η Πολιτεία, το Υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρεια και όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία και οι φορείς είμαστε συντονισμένοι, καθώς  και προχωράμε χέρι- χέρι για να ολοκληρώσουμε τις εργασίες»,  δήλωσε ο  περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας μετά το πέρας της επίσκεψης στον Τύμβο Καστά και πρόσθεσε:

«Για να μπορέσει το ταχύτερο δυνατό το παγκοσμίου σπουδαιότητας Μακεδονικό μνημείο της Αμφίπολης να ανοίξει για τους κατοίκους και τους επισκέπτες, Έλληνες και ξένους. Για εμάς, τους πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας, η σημερινή ημέρα είναι πολύ σημαντική. Ύστερα από πολλά χρόνια καθυστερήσεων και προσπάθειας ορισμένων να ξεχαστεί η Αμφίπολη, είμαστε εδώ με τη νέα υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία μάλιστα πρωταγωνίστησε στην αποκάλυψη του μνημείου του Τύμβου Καστά».

Ο περιφερειάρχης εξέφρασε τη χαρά του, διότι η κ. Μενδώνη βρίσκεται στη συγκεκριμένη θέση αυτή την περίοδο. «Η παρουσία της,  είναι η εγγύηση ότι όχι μόνο δεν πρόκειται σταματήσουν οι εργασίες ποτέ ξανά, αλλά ότι θα συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς και θα ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό.Τα χρονοδιαγράμματα είναι σφιχτά. Ζήτησα από την υπουργό και τους αρχαιολόγους που εργάζονται στο μνημείο και αξιοποιούν τα κονδύλια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για να ολοκληρωθούν οι εργασίες, να μην υπάρξουν καθυστερήσεις. Διότι έχει σημασία όχι μόνο να διασωθεί και να αναδειχθεί το μνημείο, αλλά να μπορέσουμε το συντομότερο δυνατό να το καταστήσουμε επισκέψιμο», σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Από την πλευρά της, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ευχαρίστησε στο πρόσωπο του Απόστολου Τζιτζικώστα την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τη στήριξη που προσέφερε όλα αυτά τα χρόνια, από την αρχή της ανασκαφής μέχρι  και σήμερα, στην περιοχή, στον Τύμβο Καστά.

Η υπουργός ευχαρίστησε  και τους εμπλεκόμενους επιστήμονες  στην προστασία, ανάδειξη, συντήρηση και αξιοποίηση του συγκεκριμένου μνημείου  για την περιοχή, παρ’ όλες τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν.

« Είναι ένα μνημείο εξαιρετικά σπάνιο, υψηλής ιστορικής και αρχαιολογικής σημασίας. Είναι συγχρόνως ένας τεράστιος αναπτυξιακός πόρος για την ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης και την Κεντρική Μακεδονία», είπε η κ. Μενδώνη.

Για την  επίσκεψη των συναρμόδιων υπουργών ανέφερε η ίδια ότι είναι εδώ για να εκφράσουν το συνολικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης για το μνημείο και την περιοχή.

«Τα χρονοδιαγράμματα είναι πιεσμένα. Αυτή τη στιγμή γίνονται έργα που θα έπρεπε φυσιολογικά να έχουν γίνει την άνοιξη του 2015. Αυτή την καθυστέρηση, με την εργώδη προσπάθεια που ήδη επιδεικνύουν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, θα μπορέσουμε να την καλύψουμε.Ο στόχος είναι να είμαστε συνεπείς στα χρονοδιαγράμματα,τα οποία θέτει το Ε.Σ.Π.Α. της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, από το οποίο χρηματοδοτείται το έργο, ώστε και περισσότερους πόρους να διεκδικήσουμε από την Περιφέρεια και να τους συμπληρώσουμε με πόρους του Υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να γίνει ένα ευρύτερο πρόγραμμα για την επιστημονική έρευνα, καθώς  και την ανάδειξη του συγκεκριμένου μνημείου.

Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε. Η επίσκεψη αυτή έχει κι ένα πρώτο χαρακτήρα, για να δούμε όλοι μαζί πού βρισκόμαστε. Ήδη συνεννοηθήκαμε και με τον περιφερειάρχη και με τους υπουργούς, πολύ γρήγορα να γίνει μία συνάντηση εργασίας , προκειμένου να ξεκινήσει ένας ευρύτερος αναπτυξιακός σχεδιασμός για την περιοχή».

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.