Eπίσημη πρεμιέρα για την παράσταση «Ο ουρανός κατακόκκινος» της Λούλας Αναγνωστάκη την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019 στο FAUST Bar Theatre Arts

22:37:01,10/08/2019
Ο Ουρανός Κατακόκκινος- Σοφία Παπουτσόγλου- Φωτογραφία: Ράνια Παπαδοπούλου

Τα λόγια «διατρέχουν» τις σκέψεις μιας γυναίκας για τη ζωή, τις ελπίδες και τα όνειρα που διαψεύδονται μαζί με τις αξίες, καθώς και με τις ιδεολογίες της. Φωτογραφία: Ράνια Παπαδοπούλου

Επίσημη πρεμιέρα  πραγματοποιεί η  παράσταση  του  συγκλονιστικού  μονολόγου με τίτλο «Ο ουρανός κατακόκκινος» της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία  κι  ερμηνεία της Σοφίας Παπουτσόγλου στις 9 το βράδυ  της Πέμπτης 10 Οκτωβρίου 2019  στο FAUST Bar Theatre Arts,  (συμβολή των οδών  Αθηναΐδος 12  και Καλαμιώτου 11, τηλέφωνο με αριθμό κλήσης  210-32.34.095)

Είκοσι χρόνια μετά το πρώτο «ανέβασμα»  στο Εθνικό Θέατρο (1998) σε σκηνοθεσία του  Βίκτωρος Αρδίττη, επανέρχεται «Ο Ουρανός Κατακόκκινος»  στο προσκήνιο υπό τη σκηνοθετική ματιά της Σοφίας Παπουτσόγλου, η οποία  υποδύεται τη Σοφία Αποστόλου. Πρόκειται για  μία γυναίκα, η  οποία έχει αποφασίσει να συνεχίσει άνευ ορίων-  όρων την επανάστασή

Υπό αυτή τη μορφή «ανέβηκε» η παράσταση για πρώτη φορά στο 2ο Φεστιβάλ Θεατρικού μονολόγου, που έγινε  τον Οκτώβριο του  2018  στον Πολυχώρο ΕύΠολις Θέατρο στο Νέο Κόσμο,  όπου έλαβε τον 3ο έπαινο.  Ακολούθησαν τέσσερις ακόμα  παραστάσεις στο ίδιο θέατρο και μια παρουσίαση, που πραγματοποιήθηκε  τον Απρίλιο του 2019 στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Γυναικείων Φυλακών ΙΙ Κορυδαλλού.

Επί της σκηνής πρωταγωνιστεί αόριστα  πάντοτε ο Άλλος, δηλαδή  αυτός που βρίσκεται και δε βρίσκεται ανάμεσά μας.

 Τα τεκταινόμενα αναφέρονται σε πρόσωπα, τα οποία  ακροβατούν ευάλωτα ανάμεσα στην απουσία και στην παρουσία. Μέσα από το μονόλογο  «περνούν» οι ηττημένοι του εμφυλίου πολέμου, οι κυνηγημένοι και οι απόκληροι του μετεμφυλιακού κράτους, οι παράνομοι, οι νέοι, οι οποίοι ονειρεύονται να βρεθούν μακριά, μα πάντοτε μένουν σε ένα παρόν εγκλωβισμένο.

«Η Αναγνωστάκη, αφήνει την ηρωίδα της, να μιλήσει με σαρκαστικό χιούμορ για τις ωραίες και λίγο επικίνδυνες μέρες, τα όνειρα που γκρεμίζονται μαζί με τις αξίες και τις ιδεολογίες, οι οποίες  διαψεύδονται και να σταθεί στο ύψος της, χωρίς να αναζητά τη συμπάθειά μας.

Αντίθετα νιώθει περήφανη για τον άσχημο και ηλίθιο γιο, που επισκέπτεται στις φυλακές. Πρόκειται για μια πινακοθήκη ανθρώπων με αξιοπρέπεια, που το παρελθόν τους, αποτελεί αναπόδραστο κομμάτι του παρόντος τους, και τους έχει κάνει αυτό, που είναι σήμερα. Και συχνά αυτό το κάποτε είναι πολύ πιο ισχυρό», σημειώνει η σκηνοθέτρια και πρωταγωνίστρια Σοφία Παπουτσόγλου.

Ο Ουρανός Κατακόκκινος- Σοφία Παπουτσόγλου- Φωτογραφία: Ράνια Παπαδοπούλου

Τα τεκταινόμενα αναφέρονται σε πρόσωπα, τα οποία ακροβατούν ευάλωτα ανάμεσα στην απουσία και στην παρουσία.Φωτογραφία: Ράνια Παπαδοπούλου

Τα δρώμενα επί της σκηνής

Η Σοφία Αποστόλου είναι γόνος μιας αστικής οικογένειας, καθηγήτρια γαλλικής στο Δημόσιο με ανώτερες σπουδές στη Φιλολογία. Είναι κάτοχος  της αγγλικής και της ρωσικής γλώσσας. Επίσης, είναι η  χήρα ενός ωραίου άντρα,  αλλά κομμουνιστή και οποία απολύθηκε  λόγω αλκοολισμού.  Ζει πια απέναντι από τις φυλακές Κορυδαλλού, όπου είναι έγκλειστος ο άσχημος και αφελής γιος της.

Τα λόγια «διατρέχουν» τις σκέψεις μιας  γυναίκας για τη ζωή, τις ελπίδες και τα όνειρα που διαψεύδονται μαζί με τις αξίες, καθώς  και με  τις ιδεολογίες της. Η  ίδια εμπλέκεται μαζί με το παιδί της,  σε περίεργες «μπίζνες» εμπορίου κοριτσιών, που λαμβάνουν χώρα  από χώρες του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού.

Σημειώματα κριτικής

«Ένα από τα διαχρονικά κείμενα της Λούλας Αναγνωστάκη βρήκε την ιδανική ερμηνεύτρια σε μια πανέμορφη και ικανότατη νεαρή,  που δεν μπήκε στον κόπο να υποδυθεί την κουρασμένη γραία με εξωτερικά τεχνάσματα κι οπτικές απάτες. Η Σοφία Παπουτσόγλου είναι κεφάλαιο για το ελληνικό θέατρο κι αξίζει ένα βραβείο ερμηνείας…», αναφέρει ο ποιητής, θεατρολόγος και  κριτικός Κωνσταντίνος Μπούρας στο grafei.wordpress.com

«Η Σοφία Παπουτσόγλου έλαμπε στην σκηνή, παρότι έπαιζε καταπληκτικά τη διαλυμένη γυναίκα…», περιγράφει ο Νάσος Κονίτσας  στο noisy.gr.

«Η Σοφία Παπουτσόγλου, ερμηνεύει αφοπλιστικά, μέσα σε λιτό, φτωχικό σκηνικό, ανακατεμένο, όπως η ζωή της ηρωίδας της»,  γράφει η  Ζωή Τόλη στην enetpress.gr

«Η ηθοποιός Σοφία Παπουτσόγλου, σε ένα μινιμαλιστικό σκηνικό, που μαρτυράει την εγκατάλειψη της ηρωίδας, καταφέρνει χωρίς πρόσθετους βερμπαλισμούς και συναισθηματικές μανιέρες, να αποδώσει ένα δύσκολο ρόλο.

Μια γυναίκα που συγκρούεται στο ρόλο του θύματος, αλλά και του θύτη. Με πείσμα ξερνάει την ασχήμια της ζωής της, στα πρόσωπα, εκείνων που συμβιβάστηκαν. Δυνατό συναίσθημα, ωραίες ενεργές παύσεις και πολύ καλή επικοινωνία με την πλατεία. Η παράσταση ξεκινάει με μια προβολή. Μέσα από γαλλικούς ήχους, βλέπουμε την συγγραφέα, Λούλα Αναγνωστάκη και τον κατακόκκινο ουρανό της…»,  γράφει η Ειρήνη Δρίβα στο tetragwno.gr.

Ο Ουρανός Κατακόκκινος- Σοφία Παπουτσόγλου- Φωτογραφία: Ράνια Παπαδοπούλου

Η Αναγνωστάκη, αφήνει την ηρωίδα της, να μιλήσει με σαρκαστικό χιούμορ για τις ωραίες και λίγο επικίνδυνες μέρες, τα όνειρα που γκρεμίζονται μαζί με τις αξίες και τις ιδεολογίες.Φωτογραφία: Ράνια Παπαδοπούλου

Η ταυτότητα της παράστασης

Ο Ουρανός Κατακόκκινος της Λούλας Αναγνωστάκη

Ένας μονόλογος, που διαρκεί 50 λεπτά.

Συντελεστές

Τη σκηνοθεσία  και την ερμηνεία πραγματώνει η Σοφία Παπουτσόγλου.

Την επικοινωνία και τις δημόσιες σχέσεις έχει η  Ράνια Παπαδοπούλου, η οποία φωτογράφισε τις σκηνές της παράστασης.

Το φωτισμό σχεδίασε ο Αλέξανδρος Πολιτάκης.

Τη φωτογραφία της αφίσας «τράβηξε»  και  το flyer δημιούργησε ο  Δημήτρης Καρβουντζής.

«Ευχαριστούμε θερμά τον Θανάση Χειμωνά για την εμπιστοσύνη, που μας έδειξε», είπαν οι συντελεστές της παράστασης.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων

To έργο παρουσιάζεται για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων στις 9 το βράδυ της κάθε Πέμπτης.

Τιμές εισιτηρίων

Το κανονικό εισιτήριο τιμάται στα 10 ευρώ. Το μειωμένο εισιτήριο είναι στα 8 ευρώ. Η  τιμή της ατέλειας διαμορφώθηκε στα 5 ευρώ.

Προπώληση εισιτηρίων

viva.gr: https://www.viva.gr/tickets/theatre/faust/o-ouranos-katakokkinos/

Η παράσταση πραγματοποιείται στο  FAUST Bar Theatre Arts, στη συμβολή των οδών Αθηναΐδος 12  και Καλαμιώτου 11 (Τηλέφωνο με αριθμό κλήσης:  210-32.34.095).

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

13 − 10 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.