Επιπόλαιος

Tης Ιωάννας Βασιλειάδου

Αρθρογράφου

21:10:46,06/25/2019
Σκοντάφτω- Φωτογραφία από το Αρχείο της Ιωάννας Βασιλειάδου

Η αρθρογράφος Ιωάννα Βασιλειάδου γράφει για όλες τις εκφάνσεις της επιπολαιότητας. Φωτογραφία από το Αρχείο της Ιωάννας Βασιλειάδου

Το να σκοντάψει κανείς δύο φορές στην ίδια πέτρα, είναι επιπολαιότητα Κικέρων

Η λέξη επιπόλαιος  προέρχεται από την αρχαία ελληνική ἐπιπόλαιος (επιφανειακός),δηλαδή από την < ἐπιπολή “επιφάνεια”, (ἐπί: πάνω σε + πολέω: περιφέρομαι)>.

Επιπόλαιος άνθρωπος είναι ο επιφανειακός, αυτός που κάνει κάτι απερίσκεπτα, πρόχειρα και χωρίς σκέψη.

Η λέξη μπορεί να αναφέρεται σε ενέργειες, σε συναισθήματα και φυσικά για πρόσωπα. Έχει σ’ όλες τις περιπτώσεις την ίδια σημασία. Την απερισκεψία, την αστοχασία, την προχειρότητα και την έλλειψη της απαιτούμενης προσοχής.

Μπορεί, όμως, να έχει και μεταφορική σημασία. Όταν αναφέρεται σε τραύμα σημαίνει το επιφανειακό, το ασήμαντο και  το μη σοβαρό. Τα  επιφανειακά τραύματα τα ονομάζουμε «τραύματα επιπολής».

Επιπόλαιος άνθρωπος , επομένως,  σημαίνει τον επιφανειακό, τον απερίσκεπτο, τον ρηχό. Αλλά  σημαίνει και το φανερό, καθώς και  το σαφή. Αυτό συμβαίνει,  όταν χρησιμοποιούμε την λέξη επιπολή στην γενική πτώση, “της επιπολής”, ως επίρρημα.

Γιατί ως γνωστό όλα έχουν δύο όψεις. Σύμφωνα με τον Όμηρο,  η Επιπολή ήταν η μόνη γυναίκα,  που έλαβε μέρος στον Τρωικό πόλεμο ντυμένη  άντρας. Όταν την κατάλαβαν τη λιθοβόλησαν. Στην αρχαία Ελλάδα τα ονόματα προσδιόριζαν τα χαρακτηριστικά του ατόμου. Το όνομα, λοιπόν,  της Επιπολής φανερώνει την επιπολαιότητά της,  αλλά και το γεγονός ότι κάποια στιγμή έγινε φανερή.

Ο επιπόλαιος άνθρωπος είναι ανεύθυνος, κυκλοθυμικός και αναξιόπιστος. Δεν μπορείς να τον έχεις εμπιστοσύνη. Ρισκάρει και δεν σκέφτεται τις συνέπειες. Τα αισθήματά του είναι πρόχειρα, ασήμαντα κι όχι σταθερά.

Τον χαρακτηρίζει η ασάφεια, η ατέλεια, η προχειρότητα. Αλλάζει διαρκώς σκέψεις και αποφάσεις. Αυτή του η συμπεριφορά τον κάνει να τραβά την προσοχή, να παρουσιάζει ενδιαφέρον, γιατί το άγνωστο και τολμηρό πάντα αρέσει, αλλά περιέχει κίνδυνο.

Και παρόλο που τις περισσότερες φορές αυτή του η στάση είναι φανερή και σαφής,  παρόλα αυτά τις περισσότερες φορές πείθει και παρασύρει. Γι’  αυτό,  αν συναντήσουμε επιπόλαιους ανθρώπους θα  πρέπει να είμαστε προσεκτικοί,  γιατί όσο φανεροί είναι άλλο τόσο μυστήριο παρουσιάζουν!

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.