Ελληνο-Ελβετικές ανασκαφές στο ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος στην Αμάρυνθο: Για πρώτη φορά διαβάζεται το τοπωνύμιο «Αμάρυνθος» σε επιγραφικό εύρημα

Βρέθηκε η επιγραφή

«… ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ ΕΝ ΑΜΑΡΥΝΘΩΙ»

22:40:15,08/15/2019
Αεροφωτογραφία του χώρου ανασκαφής στα Παλαιοχώρια Αμαρύνθου. Φωτογραφία: copyright ΥΠΠΟΑ

Αεροφωτογραφία του χώρου ανασκαφής στα Παλαιοχώρια Αμαρύνθου. Φωτογραφία: copyright ΥΠΠΟΑ

Επιγραφή των κλασικών χρόνων που αναφέρει το τοπωνύμιο «Αμάρυνθος», εντοπίστηκε στα Παλαιοχώρια, 2 χιλιόμετρα  ανατολικά της σύγχρονης Αμάρυνθου, στην Εύβοια. Η επιγραφή βρέθηκε σε δεύτερη χρήση σε ρωμαϊκή κρήνη και δεν σώζεται ακέραια. Διαβάζεται, όμως,«… ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ ΕΝ ΑΜΑΡΥΝΘΩΙ», γεγονός που επιβεβαιώνει την ταύτιση των αρχαίων θεμελίων, με το ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού- Αθλητισμού και αφορά στο Ελληνο-Ελβετικό ανασκαφικό πρόγραμμα, που  ξεκίνησε  το 2006 και στοχεύει  στην εύρεση του ιερού της Αμαρυσίας Αρτέμιδος, το οποίο κατά τις αρχαίες πηγές υπήρξε ένα από τα πιο σημαντικά ιερά της Εύβοιας.

Το 2017 βρέθηκαν επιγραφές και ενσφράγιστες κεραμίδες με το όνομα της Αρτέμιδος,  αλλά οι επιστήμονες τονίζουν ότι  το τοπωνύμιο διαβάζεται φέτος για πρώτη φορά.

 Το γεγονός χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα σημαντικό από τους αρχαιολόγους,  διότι τα κατάλοιπα του προϊστορικού οικισμού μπορούν να ταυτιστούν με το μυκηναϊκό τοπωνύμιο a-ma-ru-to που αναφέρεται σε πινακίδες γραμμικής γραφής Β στο μυκηναϊκό ανάκτορο της Θήβας.   Τα κατάλοιπα του προϊστορικού οικισμού  που ανασκάφηκαν στις δεκαετίες  του 1970 και 1980 από την Ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία στην ίδια περιοχή. Το τοπωνύμιο «Αμάρυνθος» φαίνεται πως  διατηρείται στο ίδιο σημείο για περισσότερα από 3000 χρόνια.

Τα τελευταία χρόνια είχαν ανασκαφεί δύο στοές της ελληνιστικής εποχής, οι οποίες ορίζουν το τέμενος από ανατολικά και  στα βόρεια. Φέτος, όμως, βρέθηκε η νότια πτέρυγα της ανατολικής στοάς, οπότε πλέον είναι γνωστά τα όρια του ιερού σε τρεις πλευρές.

Η ανασκαφική έρευνα του 2019 εστιάζεται στον κεντρικό χώρο του ιερού, όπου μία σύγχρονη οικία κατεδαφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2018  μετά από τον εντοπισμό αρχαίων κτισμάτων ακριβώς δίπλα από αυτήν. Ο εντοπισμός των αρχαίων κτισμάτων έγινε με  γεωφυσική διασκόπηση από ομάδα του Αριστοτελείου  Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το καλοκαίρι του 2019 βρέθηκαν κάτω από την οικία και  τα θεμέλια ενός  μνημειώδους κλασικού κτιρίου με προσανατολισμό ανατολή-δύση, όπως αναμένεται για ναό.

Η κακή κατάσταση διατήρησης δεν επιτρέπει ακόμη μία σαφή ταύτιση από τους αρχαιολόγους. Η υπόθεση αυτή, όμως, ενισχύεται από την εύρεση μεγάλου θεμελίου 4,8 μέτρων  επί τουλάχιστον 12 μέτρων  ακριβώς ανατολικά. Πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα  για το  βωμό του ιερού.

Η ανασκαφή πραγματοποιείται από την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα και διεξάγεται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας.

 Την ανασκαφής  διευθύνουν ο  διευθυντής της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής -καθηγητής Karl Reber, και η επίτιμη έφορος αρχαιοτήτων Ευβοίας Αμαλία Καραπασχαλίδου. Οι δύο επιστήμονες  αναμένουν νέα στοιχεία για αυτό το σημαντικό μνημείο με τη  συνέχιση της ανασκαφής,  που διεξάγεται υπό την επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας, ιδιαιτέρως της διευθύντριας  Αγγελικής Σίμωσι, καθώς και του υπεύθυνου αρχαιολόγου Κωνσταντίνου Μπουκάρα.

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.