Εpicur Μια στρατηγική συμμαχία οκτώ Πανεπιστημίων της Ευρώπης για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου

23:20:07,03/05/2019
Επίκουρος-By Sting, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=296065

Το Epicur επιλέχθηκε ως ονομασία της σύμπραξης μετά από πρόταση των πρυτάνεων των Πανεπιστημίων του Στρασβούργου και του Φράιμπουργκ, οι οποίοι είπαν ότι: «οι ρίζες του Ευρωπαϊκού πολιτισμού βρίσκονται στην Ελλάδα». Φωτογραφία:By Sting, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=296065

Από τον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο Επίκουρο εμπνεύστηκαν 8 σημαντικά ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια την ονομασία της σύμπραξης,  για να ανταποκριθούν στην πρόσκληση – πρόκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία ενός νέου Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου και η οποία ονομάζεται:

«Epicur: European Partnership for an Innovative Campus Unifying Regions». Το Epicur επιλέχθηκε ως ονομασία της σύμπραξης μετά από πρόταση των πρυτάνεων των Πανεπιστημίων του Στρασβούργου και του Φράιμπουργκ , οι οποίοι είπαν ότι: «οι ρίζες του Ευρωπαϊκού πολιτισμού βρίσκονται στην Ελλάδα».

Στο Epicur συμμετέχουν 8 κορυφαία ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια:

Του Στρασβούργου-επικεφαλής (University of Strasbourg, Γαλλία).

 Άνταμ Μιτσκιέβιτς (Adam-Mickiewicz University, Πόζναν , Πολωνία).

Του Άμστερνταμ (University of Amsterdam, Άμστερνταμ, Ολλανδία).

Του Φράιμπουργκ(University of Freiburg, Γερμανία).

 Της Άνω Αλσατίας (University of Haute-Alsace, Μιλούζ, Γαλλία).

Το Πολυτεχνείο της Καρλσρούης (Karlsruhe Institute of Technology, Γερμανία),

Το Πανεπιστήμιο Φυσικών Πόρων και Επιστημών Ζωής (University of Natural Resources and Life Sciences,Βιέννη, Αυστρία)

 και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.).

Η πρωτοβουλία «Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο – European University Initiative» δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+ και στοχεύει στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής ταυτότητας των νέων.

Επιδιώκει, δε,να συσπειρώσει μια νέα γενιά δημιουργικών Ευρωπαίων πολιτών, οι οποίοι θα μπορούν να συνεργάζονται ανεξαρτήτως γλώσσας, συνόρων και αντικειμένου σπουδών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες κοινωνικές προκλήσεις, καθώς και την έλλειψη δεξιοτήτων που παρατηρούνται στη σημερινή Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει τη δημιουργία συνολικά είκοσι καινοτόμων «Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων» μέχρι και το 2024.

Τα συγκεκριμένα πανεπιστήμια θα εγκαινιάσουν τα  νέα μοντέλα συνεργασίας στην ανώτατη εκπαίδευση.Απώτερος σκοπός είναι η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού διαπανεπιστημιακού Campus, το οποίο θα προσφέρει προγράμματα σπουδών που θα ευνοούν την κινητικότητα των φοιτητριών –φοιτητών  σε όλα τα επίπεδα σπουδών.

Ταυτόχρονα θα  συνεισφέρει στη βελτίωση της ποιότητας, στην αύξηση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας και της ελκυστικότητας της Ευρωπαϊκής Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Το Epicur  θα «χτίσει τις γέφυρες»  συνεργασίας ανάμεσα στις δημιουργικές ακαδημαϊκές κοινότητες  των οκτώ ηγετικών ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, τα οποία θα λειτουργούν ως κόμβοι διανόησης για την έρευνα και την καινοτομία των χωρών τους, αλλά και πέρα από αυτές.

Λειτουργώντας σε campus  σε όλη την Ευρώπη αναμένεται να συμβάλει το Epicur  στη διαμόρφωση της εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας στον ευρωπαϊκό χώρο.

Επίσης, θα καλέσει μια νέα γενιά Ευρωπαίων πολιτών να εμπλακεί με διδακτικές και μαθησιακές διαδικασίες που βασίζονται στη διεπιστημονικότητα, στην πολυγλωσσία,στην έρευνα, στην έρευνα αιχμής και στην καινοτομία.

Στο επίκεντρο της συνεργασίας τίθενται η πανεπιστημιακή διδασκαλία, η εκπαίδευση στις ελεύθερες τέχνες και στις θετικές επιστήμες, ο ψηφιακός μετασχηματισμός των μοντέλων διδασκαλίας, καθώς και η διεύρυνση της κινητικότητας των φοιτητών. «Δυνατά σημεία μας,  στο να γίνουμε ένα ηγετικό Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο είναι τα κοινά χαρακτηριστικά μας,  και όσα μπορούμε να προσφέρουμε ο ένας στον άλλον. Είμαστε οκτώ Πανεπιστήμια με παρόμοιους στρατηγικούς στόχους, με μακρά παράδοση στη διαπολιτισμική συνεργασία και υψηλές φιλοδοξίες για την έρευνα, καθώς και την επιτυχία των φοιτητών μας», τονίζει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου Michel Deneken,

«Η συνεργασία του Α.Π.Θ. με τα 7 αυτά σημαντικά πανεπιστήμια θεωρούμε ότι αποτελεί ακόμη μία αναγνώριση των πολυετών προσπαθειών μας,  για την παροχή υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης, τη διεξαγωγή υψηλού επιπέδου, ανταγωνιστικής έρευνας, καθώς επίσης και την ισχυρή παρουσία μας,  στην ευρωπαϊκή, και στη διεθνή ανώτατη εκπαίδευση», επισημαίνει η επικεφαλής της προσπάθειας εκ μέρους του Α.Π.Θ. κι αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Θεμάτων – καθηγήτρια Αριάδνη Στογιαννίδου.

«Με σταθερά βήματα, συστηματικές προσπάθειες και πολύ κόπο, σε ένα ασταθές κοινωνικό – οικονομικό περιβάλλον συνεχίζει το Α.Π.Θ. να πρωτοπορεί και να πραγματώνει το όραμα του, να είναι ένα άριστο Πανεπιστήμιο με διεθνή ακτινοβολία.

Το Αριστοτέλειο δε συμμετέχει απλά στις εξελίξεις, αλλά έχει τη δυνατότητα να τις διαμορφώνει, προς όφελος των φοιτητών, των καθηγητών μας,  και της ελληνικής Ανώτατης Εκπαίδευσης εν γένει», υπογραμμίζει ο πρύτανης του Α.Π.Θ. – καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας.

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.