Επιχειρηματίες και συναισθηματική νοημοσύνη
Οι επιχειρηματίες επωφελούνται περισσότερο
από τη συναισθηματική νοημοσύνη από άλλες ικανότητες,
όπως είναι το IQ
Επιμέλεια: Νίκος Μόσχοβος
20:49:32,01/28/2021

Η ακραία φύση της πανδημίας έχει καταστήσει πολύ πιο σημαντική την ικανότητα του κάθε ανθρώπου να διαχειρίζεται τα συναισθήματα και τις κοινωνικές συνδέσεις, ειδικά σε αυτές τις περιόδους μείζονος διαταραχής και κρίσης.Φωτογραφία από Tumisu από το Pixabay
Η λειτουργία μιας επιτυχημένης επιχείρησης αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, αλλά η πανδημία COVID-19 θέτει νέες απαιτήσεις σε αρκετούς ιδιοκτήτες και σε αρκετές ιδιοκτήτριες εταιρειών κάθε μεγέθους να περιστραφούν και να αναζητήσουν νέους τρόπους για να λειτουργήσουν κερδοφόρα, διατηρώντας συγχρόνως ασφαλείς τους υπαλλήλους και τους καταναλωτές.
Τα αποτελέσματα μίας έρευνας, που διεξήγαγε το Indiana University των Η.Π.Α. ( και πιο συγκεκριμένα Kelley School of Business) έδειξαν ότι η συναισθηματική νοημοσύνη – δηλαδή, η ικανότητα της κατανόησης, της χρήσης και της διαχείρισης των συναισθημάτων για την ανακούφιση από το άγχος – μπορεί να είναι πιο ζωτικής σημασίας για την επιβίωση μιας επιχείρησης από ό, τι πίστευαν προηγουμένως οι ειδικοί, καθώς και οι επιχειρηματίες.
«Διαπιστώσαμε ότι οι επιχειρηματίες επωφελούνται πολύ περισσότερο από συναισθηματικές ικανότητες από άλλες ικανότητες – όπως είναι το IQ – λόγω της υψηλής αβεβαιότητας και της ασάφειας που διέπει τον κόσμο της επιχειρηματικότητας και ακόμη τις πιο εφαρμόσιμες λύσεις σε μια κρίση» δήλωσε- μεταξύ άλλων- ο επίκουρος καθηγητής Επιχειρηματικότητας και Διοίκησης Regan Stevenson.
To συναισθηματικό «τρενάκι του τρόμου»
«Το να είσαι επιχειρηματίας δεν αποτελεί σήμερα ένα «παραδοσιακό περιβάλλον εργασίας». Εάν είστε επιχειρηματίας, γνωρίζετε ότι κατά τη διάρκεια της διαχείρισης της επιχείρησής σας μπορεί συχνά να αισθάνεστε σα να ουρλιάζετε μόνοι- μόνες σας,σε ένα συναισθηματικό «τρενάκι του τρόμου». Η ακραία φύση αυτού του περιβάλλοντος καθιστά τώρα πολύ πιο σημαντική την ικανότητα κάποιου ή κάποιας να διαχειρίζεται τα συναισθήματα και τις κοινωνικές συνδέσεις, ειδικά σε περιόδους μείζονος διαταραχής, καθώς και κρίσης»,εξήγησε ο κ. Stevenson.
Σύμφωνα με την πρόσφατη Υπηρεσία Στατιστικών Εργασίας των Η.Π.Α., περίπου το ένα πέμπτο όλων των νέων επιχειρήσεων αποτυγχάνουν εντός των δύο πρώτων ετών και σχεδόν οι μισές κλείνουν μέσα σε πέντε χρόνια. Επάνω από ένα εκατομμύριο αμερικανικές εταιρείες με υπαλλήλους «έβαλαν λουκέτο» το 2020 κι αυτό οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό λόγω της πανδημίας COVID-19. Για τον αριθμό των πτωχεύσεων του 2020 και εκείνων που αναμένονται φέτος εκτιμάται από ειδικούς ότι πιθανότατα θα πλησιάσουν τα επίπεδα, τα οποία παρατηρήθηκαν τελευταία κατά τη διάρκεια του χειρότερου τριμήνου της οικονομικής κρίσης 2008-09 στις Η.Π.Α.

Το IQ είναι αναμφισβήτητα ο καλύτερος προγνωστικός παράγοντας για την απόδοση της εργασίας και την επιτυχία της καριέρας σε όλες τις θέσεις εργασίας και σταδιοδρομίας στον τομέα της επιχειρηματικότητας, αλλά η συναισθηματική νοημοσύνη είναι ο ισχυρότερος προγνωστικός παράγοντας της επιτυχίας.Φωτογραφία από Alyibel Colmenares από το Pixabay
H ωφέλεια της συναισθηματικής νοημοσύνης
«Η ακραία φύση της πανδημίας έχει καταστήσει πολύ πιο σημαντική την ικανότητα του κάθε ανθρώπου να διαχειρίζεται τα συναισθήματα και τις κοινωνικές συνδέσεις, ειδικά σε αυτές τις περιόδους μείζονος διαταραχής και κρίσης», διευκρίνισε ο αναπληρωτής καθηγητής διαχείρισης και επιχειρηματικότητας Ernest O’Boyle.
Από τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας διαπιστώθηκε ότι εκείνοι με υψηλότερη συναισθηματική νοημοσύνη βρίσκονται σε καλύτερη θέση για να διαθέτουν ατομικά κίνητρα και να έχουν υψηλότερες κοινωνικές δεξιότητες – ακόμη και υπό τις πιο φυσιολογικές συνθήκες!
«Η συναισθηματική νοημοσύνη συνδέεται με κοινωνικές δεξιότητες, όπως είναι η ακριβής αντίληψη των αναγκών των άλλων, η δημιουργία των καλών πρώτων εντυπώσεων και η επιρροή άλλων σε διαπροσωπικές αλληλεπιδράσεις. Αυτές οι δεξιότητες είναι σημαντικές για την ανάπτυξη δικτύων επιχειρήσεων, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη σηματοδότηση της νομιμότητας και στην απόκτηση πόρων.Αυτές οι δεξιότητες μπορούν να βελτιώσουν τη δημιουργικότητα και την αναγνώριση ευκαιριών.Βοηθούν στη λήψη αποφάσεων σε συναισθηματικά ταραγμένες καταστάσεις και επιτρέπουν προσαρμοστικές απαντήσεις σε απρόβλεπτα γεγονότα», αναφέρεται στο συμπέρασμα της έρευνας.
Συναισθηματική και γνωστική νοημοσύνη
Προηγούμενη επιστημονική έρευνα έχει δείξει ότι η γνωστική νοημοσύνη αποτελεί το μεγαλύτερο δείκτη επιτυχίας μεταξύ των επιχειρηματιών.
Οι δύο αυτοί παράγοντες (συναισθηματική και γνωστική νοημοσύνη),όμως, σπάνια έχουν ερευνηθεί ταυτόχρονα.
«Το IQ είναι αναμφισβήτητα ο καλύτερος προγνωστικός παράγοντας για την απόδοση της εργασίας και την επιτυχία της καριέρας σε όλες τις θέσεις εργασίας και σταδιοδρομίας στον τομέα της επιχειρηματικότητας, αλλά η συναισθηματική νοημοσύνη είναι ο ισχυρότερος προγνωστικός παράγοντας της επιτυχίας.Εκείνοι, που διαθέτουν υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη τείνουν να είναι πιο επιτυχημένοι ως επιχειρηματικοί ηγέτες κι απολαμβάνουν την επιτυχία από ό τι σε πιο τυπικές δουλειές και σταδιοδρομίες», τόνισε ο κ. O’Boyle.
Οι δυο Αμερικανοί καθηγητές ερεύνησαν εμπειρία συνολικά 40 προηγούμενες έρευνες και προέβησαν σε μια μετα-ανάλυση 65.826 επιχειρηματιών, οι οποίοι – οποίες παρατηρήθηκαν μέσω αυτής της έρευνας. H έρευνα τιτλοφορείται: «Τι έχει μεγαλύτερη σημασία για την επιτυχία της επιχειρηματικότητας; Μια μετα-ανάλυση που συγκρίνει τη γενική διανοητική ικανότητα και τη συναισθηματική νοημοσύνη στο επιχειρηματικό περιβάλλον» και δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 3 Νοεμβρίου 2020 στην «Strategic Entrepreneurship Journal»
Το άρθρο της έρευνα συνυπογράφουν ακόμα ο διδακτορικός φοιτητής του University of Central Florida, Jared Allen και ο καθηγητής διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού – πρόεδρος του School of Management and Labor Relations του Rutgers University, Scott Seibert .
©Typologos.com 2021