Επέτειος 25ης Μαρτίου Ουκρανία-Οδησσός
Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν επέτρεψε
τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου
στην Οδησσό
17:36:14,03/25/2022

Άποψη του Μουσείου της Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό. Φωτογραφία – Πηγή: Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού
Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν επέτρεψε να πραγματοποιηθεί φέτος (2022) ο εορτασμός της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου στην Οδησσό, όπως ανακοίνωσαν οι ιθύνοντες του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (Ε.Ι.Π).
Είχε γίνει παράδοση
για τον Ελληνισμό
και τους κατοίκους της Οδησσού
Ο εορτασμός αυτός της Εθνικής Εορτής της Ελλάδας είχε γίνει παράδοση για τον Ελληνισμό και τους κατοίκους της Οδησσού. Τη διοργάνωνε κάθε χρόνο το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, ενώ πραγματοποιούνταν σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας και την Eλληνική Κοινότητα. Κάθε χρόνο και κατά την ημέρα της 25ης Μαρτίου αποτινόταν ο ύψιστος φόρος τιμής- μνήμης προς τους αγωνιστές και προς τις αγωνίστριες της Επανάστασης στο Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας, το οποίο λειτουργεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, στο Παράρτημά του, στην Οδησσό.

Η Φιλική Εταιρεία ιδρύθηκε το 1814 στην Οδησσό από τρεις Έλληνες εμπόρους της Διασποράς: τον Νικόλαο Σκουφά, τον Αθανάσιο Τσακάλωφ και τον Εμμανουήλ Ξάνθο. Φωτογραφία – Πηγή: Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού
Η σημαντικότερη γιορτή
της Ελληνικής Δημοκρατίας
«Για την Ελληνική Δημοκρατία, η 25η Μαρτίου αποτελεί τη σημαντικότερη Εθνική Εορτή – η Ημέρα της Επανάστασης του 1821, η Ημέρα της Ανεξαρτησίας. Η πρωτοβουλία για την Εθνική Παλιγγενεσία γεννήθηκε στην Οδησσό το 1814 όταν ιδρύθηκε η Φιλική Εταιρεία (1814-1821), η οποία προετοίμασε την επανάσταση, ένωσε τους Έλληνες και τους φιλέλληνες όλου του κόσμου. Ακολούθησαν χρόνια νικηφόρων αγώνων, που είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας ελεύθερης ανεξάρτητης Ελλάδας», τονίζουν οι υπεύθυνοι του Ε.Ι.Π.
Η πάλη για μια ελεύθερη- ανεξάρτητη Ελλάδα
«Η επέτειος της 25ης Μαρτίου ορίζει τις δυνατότητες του Ελληνισμού, την ενότητα, την ομοψυχία, την πάλη για μια ελεύθερη- ανεξάρτητη πατρίδα, οι οποίες έφεραν μια λαμπρή νίκη σε έναν άνισο και φαινομενικά καταδικασμένο σε αποτυχία Εθνικό Αγώνα», σημειώνουν με νόημα.
Η σκέψη όλων στη δοκιμαζόμενη Ουκρανία
«Η σκέψη μας, σήμερα είναι στραμμένη στη δοκιμαζόμενη Ουκρανία. Σήμερα, όλη η Ουκρανία αγωνίζεται με θάρρος και αυταπάρνηση για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της. Εκφράζουμε την αμέριστη υποστήριξή μας, στον Ουκρανικό λαό», υπογραμμίζουν οι ιθύνοντες του Ε.Ι.Π.
©Typologos.com 2022